SiolNET. Novice Slovenija
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tretje sojenje Milku Noviču pred novim senatom

0,75

termometer

Milko Novič
Foto: STA

Višje sodišče v Ljubljani je v sklepu o razveljavitvi oprostilne sodbe Milku Noviču ugodilo zahtevi Specializiranega državnega tožilstva za izločitev okrožnega sodnika Zvezdana Radonjića. Zadevo je vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje pred popolnoma spremenjenim senatom, so za STA pojasnili na tožilstvu. Očitki Noviču zastarajo oktobra letos.

Milko Novič je bil aprila lani v ponovljenem sojenju oproščen očitkov o umoru nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Na prvem sojenju je bil sicer spoznan za krivega. Po oprostilni sodbi se je tožilstvo pritožilo; višje sodišče je pritožbo obravnavalo na javni seji 12. februarja, poroča STA.

Tožilstvo je v pritožbi predlagalo razveljavitev oprostilne sodbe in vrnitev v ponovno odločanje pred spremenjen senat. Predlagalo je tudi razveljavitev sklepa, s katerim je predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik zavrnil predlog za Radonjićevo izločitev.

Milko Novič Novice Neuradno: višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo Noviču

V pritožbi je tožilstvo omenjenemu sodniku med drugim očitalo številne kršitve postopka, da sodelujočim v postopku velikokrat ni dovolil postavljati vprašanj pričam, da je dvakrat zaslišanje neupravičeno zaprl za javnost, pri tem pa sklepov ni ustrezno obrazložil, kot tudi, da je enkrat iz sodne dvorane neupravičeno odstranil tožilko Blanko Žgajnar, spomni STA.

Na drugi strani je zagovornik obtoženega Žiga Podobnik po seji višjega sodišča ocenjeval, da Novič nikakor ni imel motiva za umor in da je "temelj zgodbe nekje drugje". Glede očitkov na račun vodenja sojenja je dejal, da je bilo to morda "res nekoliko drugačno, kot smo ga zagovorniki in tožilstvo vajeni, ne moremo pa reči, da je bil sodnik pristranski", še sklene STA.

Milko Novič Novice Milko Novič ni prišel na obravnavo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin