Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 8. 2021,
15.20

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

5

Natisni članek

kazenske sankcije sankcije tujci Hitrost prekršek nadzor tovorna vozila policija alkohol avtocesta avtocesta

Torek, 10. 8. 2021, 15.20

2 leti, 8 mesecev

Vozniki pijani, brez dovoljenja, preobremenjeni. Avtocestna policija: prav je, da smo tu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

5

merjenje hitrosti, policija | V takšnih nadzorih, kot so ga policisti opravili v ponedeljek, pogosto sodelujejo tudi druge službe, ki izvedejo naloge iz svojih pristojnosti, kar pomeni celovit in enovit postopek, kjer se zoper hujše kršitelje ukrepa na več področjih. S tem nedvomno zagotavljajo večjo kakovost dela in posledično večjo varnost v prometu, so poudarili na policiji. | Foto Tamino Petelinšek/STA

V takšnih nadzorih, kot so ga policisti opravili v ponedeljek, pogosto sodelujejo tudi druge službe, ki izvedejo naloge iz svojih pristojnosti, kar pomeni celovit in enovit postopek, kjer se zoper hujše kršitelje ukrepa na več področjih. S tem nedvomno zagotavljajo večjo kakovost dela in posledično večjo varnost v prometu, so poudarili na policiji.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

V ponedeljek so policisti avtocestne policije skupaj z ljubljanskimi in gorenjskimi policisti, Specializirano enoto za nadzor prometa ter Specializirano enoto za nadzor državne meje izvedli poostren nadzor s poudarkom na kontroli tovornih vozil in avtobusov, prekoračitev hitrosti vožnje ter preostalih kršitev na avtocestnih povezavah na območju Ljubljane in Gorenjske. Skupaj so ustavili in opravili nadzor več kot 100 tovornih vozil in avtobusov ter okoli 20 osebnih vozil. Številke potrjujejo, da so na avtocestah v resnici težave in da je bila odločitev policije o ustanovitvi avtocestne policije, ta bo vseskozi prisotna na avtocestnem križu, pravilna,  ugotavljajo na policiji.

Nadzor so policist opravili skupaj s predstavniki finančne uprave in Inšpekcije za cestni promet ter podjetjem Cestel. Takšna oblika se je že v preteklosti izkazala za zelo uspešno pri zagotavljanju varnosti na avtocestnem križu, so sporočili s policije.

''V tovrstnih nenapovedanih kratkotrajnih poostrenih nadzorih lahko uspešno odkrivamo hujše prekrške in tudi druga deviantna ravnanja. Usklajeno in vodeno delo več patrulj pomeni, da lahko v določenem obdobju opravimo nadzor nad večjim številom voznikov. V tem primeru voznikov tovornih vozil in avtobusov,'' je v izjavi za medije danes povedal pomočnik vodje Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana Matija Mandelj

Štiri lokacije: od prehitre vožnje in alkohola do preobremenjenih vozil in voznikov brez počitka 

Ob včerajšnjem nadzoru so policisti na štirih različnih lokacijah na nadzornih točkah skupaj ustavili in kontrolirali več kot 100 tovornih vozil in avtobusov ter okoli 20 osebnih vozil. Ugotovili so sedem prekoračitev hitrosti, eno vožnjo pod vplivom alkohola voznika tovornega vozila, 10 kršitev v zvezi z obveznimi počitki in odmori, štiri tehnične pomanjkljivosti na tovornih vozilih, pet nepravilno zavarovanih tovorov, pet preobremenjenih vozil ter 15 drugih kršitev, ki so jih storili vozniki tovornih vozil.

Iz prometa so izločili devet tovornih vozil in izrekli eno prepoved nadaljnje vožnje, enemu vozniku pa so odvzeli vozniško dovoljenje za 24 ur. Izdali so 32 plačilnih nalogov in izrekli štiri globe, ki so jih poravnali na kraju dogodka. Izrekli so še 30 opozoril, zoper pravne osebe pa sledi 15 hitrih postopkov.

Zaseg vozil voznikom brez vozniškega dovoljenja, neregistriranih vozil in še prekoračitve obremenitev 

Poleg zgoraj navedenih kršitev so zasegli še dve vozili, in sicer eno tovorno in eno osebno vozilo, za volanom teh sta bila voznika brez veljavnih vozniških dovoljenj, zaradi česar bodo zoper oba podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Tovorno vozilo, ki je bilo zaseženo, ni bilo registrirano in je imelo nameščene registrske tablice, ki ne pripadajo temu vozilu. Ugotovljeni sta bili tudi kršitvi voženj izrednih prevozov brez dovoljenj (prekoračeni osni pritiski na izrednih prevozih), eno tovorno vozilo (štiriosno) pa je prekoračilo skupno maso za 30 odstotkov (po pravilniku je dovoljena teža 31 ton, izmerjena teža 40 ton) in osne pritiske za 40 odstotkov.

''Ocenjujemo, da je takšna oblika dela uspešna, zato bomo podobne nadzore nadaljevali tudi v prihodnje. Pomembno je, da pri skrbi za varnost sodelujejo tako različne enote policije kot tudi drugi deležniki, ki izvajajo nadzor na področju prometa,'' je še dejal Mandelj.

V dveh mesecih kaznovali veliko pijanih voznikov 

Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana in uprave avtocestne policije je v dveh mesecih od ustanovitve izvedla 11 poostrenih nadzorov na kontrolnih točkah avtocestnega križa, ki ga pokriva. Poostrene nadzore je izvedla v sodelovanju z drugimi enotami in službami, to so Sektor kriminalistične policije, Specializirana enota za nadzor prometa, Specializirana enota za nadzor državne meje, Policijska postaja za izravnalne ukrepe, Dars in finančna uprava.

Od tega so izvedli šest nadzorov po metodologiji ''Promil'', v katerih so z alkotestom preizkusili 711 oseb in odkrili skupno 25 pijanih voznikov (12-krat nad 0,52 mg/l alkohola v izdihanem zraku, 13-krat do 0,52 mg/l alkohola v izdihanem zraku), štirje vozniki so vozili pod vplivom prepovedanih drog, dve osebi pa so pridržali do streznitve.

''Med drugim smo obravnavali tujca, državljana Hrvaške, ki je vozil pod vplivom alkohola (vrednost 1,04 mg/l alkohola v izdihanem zraku). Odrejeno mu je bilo pridržanje, naslednji dan pa se je začel takojšnji postopek na Okrajnem sodišču v Kočevju,'' je povedal direktor Uprave avtocestne policije Andrej Jurič.

Enota je v sodelovanju s podjetjem Cestel opravila tri nadzore nad ugotavljanjem preobremenjenosti vozil, ob 55 stehtanih tovornih vozilih so ugotovili, da jih je bilo 14 preobremenjenih. Od tega so bili izdani štirje plačilni nalogi, izrečenih je bilo 19 glob tujim državljanom, vseh 14 vozil pa je bilo izločenih iz prometa.

Ponoči je Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana opravila tudi dva kratkotrajna nadzora ''po mirujočem prometu'', pregledovala je ustavljanje in parkiranje tovornih vozil na odstavnih pasovih, zaviralnih in vključevalnih pasovih ter SOS-nišah ter pri tem ugotovila devet nepravilno parkiranih vozil, osmim voznikom so bile na kraju izrečene globe, enega voznika so opozorili.

Tovornjake in avtobuse bodo še naprej preusmerjali na počivališča 

Poleg kratkotrajnih nadzorov je omenjena enota sodelovala tudi v dveh obdobnih akcijah Generalne policijske uprave - hitrost in poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. V teh nadzorih so ustavili 120 voznikov tovornih vozil, ugotovili pa so kar 91 kršitev po različnih zakonskih predpisih.

''Vozniki so bili na kraju prekrška kaznovani, zoper pravne osebe pa sledijo ustrezni prekrškovni postopki. Posebej je treba poudariti, da je bilo od teh kršitev 24 tovornih vozil preobremenjenih, 16 voznikov tovornih vozil je prekoračilo dovoljeno hitrost, odkrili so dve manipulaciji z AD-BLUE in dve manipulaciji s tahografi, en voznik tovornega vozila je vozil pod vplivom alkohola, 24 tovornih vozil pa je bilo izločenih iz prometa. V sodelovanju z Darsom bomo še naprej opravljali nenapovedane kratkotrajne nadzore s preusmeritvijo prometa na počivališča, ker se je ta oblika dela pokazala za zelo uspešno,'' je še poudaril Jurič.

Tak nadzor so opravili 26. 7. 2021 med 22.30 in 00.30 naslednjega dne. Pri tem so pri 47 voznikih ugotavljali prisotnost alkohola in odkrili tri, ki so vozili pod vplivom alkohola, zaradi suma vožnje pod vplivom mamil so odredili tri strokovne preglede, ki pa so jih vozniki odklonili. Izrekli so 10 glob in izdali sedem plačilnih nalogov. Policisti Oddelka za upravljanje prometa in meritve s samodejnimi merilnimi sistemi, ki deluje v Dragomlju, pa so od ustanovitve do 8. 7. 2021 ugotovili 588 prekoračitev hitrosti. Od navedenega števila so v tujino poslali 173 plačilnih nalogov, državljanom Republike Slovenije pa 200 plačilnih nalogov.

Krepko več kot 200 kilometrov na uro 

215 zalotenih prehitrih voznikov pa so zaustavile patrulje na avtocestnem križu in zoper njih ustrezno ukrepale. Najvišji izmerjeni hitrosti na stacionarnem merilniku sta bili 239 kilometrov na uro pri omejitvi 130 kilometrov na uro in 230 kilometrov na uro pri omejitvi 100 kilometrov na uro. Predpisana globa za takšno prekoračitev je 1.200 evrov in stranska sankcija devet kazenskih točk.

''Omenimo lahko še voznico, ki je poleg tega, da je vozila prehitro, 177 kilometrov na uro pri omejitvi 130 kilometrov na uro, vozila tudi pod vplivom alkohola. Navedene številke potrjujejo, da so na avtocestah zares težave in da je bila pravilna odločitev policije o ustanovitvi avtocestne policije, ki bo vseskozi prisotna na avtocestnem križu,'' je še poudaril Jurič.

radar
Novice Ta teden poostren nadzor hitrosti na cestah
Novice Ustanovljena enota za nadzor državne meje #video
Policija
Novice Zaspal za volanom in pristal med koruzo
Prometna nesreča
Novice V nesreči umrl motorist
Ne spreglejte