SiolNET. Novice Slovenija
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ta teden poostren nadzor hitrosti na cestah

0,46

termometer

radar | Agencija in policija znova pozivata voznike, naj z umirjeno vožnjo prispevajo k varnosti v prometu. | Foto: Matej Leskovšek
Agencija in policija znova pozivata voznike, naj z umirjeno vožnjo prispevajo k varnosti v prometu. Foto: Matej Leskovšek

Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo danes začenja nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do nedelje. Agencija opozarja, da je neprilagojena hitrost še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Iz tega razloga je bilo letos že 26 smrtnih žrtev, lani v vsem letu pa 27.

Policija bo v času preventivne akcije, ki se začenja danes, po vsej Sloveniji izvedla poostren nadzor hitrosti, ki je mednarodno usklajen. Gre za aktivnosti, povezane z umirjanjem prometa, nadzor pa je tudi uvod v začetek šolskega leta.

Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo in AMZS v petek v Centru varne vožnje na Vranskem pripravlja dogodek za medije, namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu prilagajanja hitrosti voznim razmeram. Obenem bodo skupaj opozorili na številne dejavnike, ki vplivajo na varno udeležbo v cestnem prometu. Aktivnosti agencije bodo usmerjene tudi v spletno kampanjo in ozaveščanje.

Radar. Policaj. Merjenje hitrosti. | Foto: STA Foto: STA

Agencija in policija znova pozivata voznike, naj z umirjeno vožnjo prispevajo k varnim potem za vse prometne udeležence. "Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost. Zmerno in odgovorno vozite zato, ker se objestna vožnja lahko konča usodno," je AVP opozorila v sporočilu za javnost.

Letošnji podatki so skrb vzbujajoči

Letos je bilo do 15. julija zabeleženih 1.335 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. A zelo skrb vzbujajoče so najhujše posledice teh prometnih nesreč. Letos namreč zaradi neprilagojene hitrosti beležimo že skoraj toliko smrtnih žrtev kot v vsem lanskem letu.

Skoraj polovica teh nesreč se je po navedbah AVP zgodila med petkom in nedeljo, med smrtnimi žrtvami pa je bilo največ voznikov motornih koles in voznikov osebnih avtomobilov. Med povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti letos izstopa starostna skupina od 25 do 34 let. Udeleženci iz te starostne skupine so povzročili največ, 306 prometnih nesreč, pa tudi največ smrtnih prometnih nesreč. Teh je bilo sedem.

Tretjina smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se zgodi ponoči, približno enako razmerje v času nastanka prometne nesreče (dan/noč) pa je tudi v primeru smrtnih prometnih nesreč, je še pojasnila AVP.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin