Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2021,
19.28

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

20

Natisni članek

nadzor državne meje policist Brežice policija

Torek, 15. 6. 2021, 19.28

2 leti, 10 mesecev

Ustanovljena enota za nadzor državne meje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

20

S povsem drugačnimi kaznivimi dejanji se praviloma srečujejo mejni policisti, ki varujejo naše državne meje, predvsem zunanjo mejo Evropske unije. Danes je v Brežicah operativno delo začela nova specializirana enota za varovanje državne meje.

Glede na to, da se število ilegalnih migrantov, ki je bilo v prvih štirih mesecih sicer za tretjino manjše kot lani, v poletnih mesecih praviloma močno poveča, je nova specializirana enota, tudi po tem, ko se je našim policistom pred mesecem pridružilo 21 kolegov iz Estonije, Litve in Poljske, še kako dobrodošla.

Skoraj dve desetletji po oblikovanju prve specializirane enote za nadzor državne meje sta minister za notranje zadeve in generalni direktor policije danes v Brežicah slavnostno pregledala četico 23 policistk in policistov druge enote specializirane za varovanje državne meje.

"Predvsem zato, da ustavljamo nezakonito priseljevanje, odkrivamo vodnike nezakonitih migrantov, preprečujemo tihotapljenje mamil, orožja, ukradenih vozil in listin, trgovino z ljudmi in drugo obliko čezmejne kriminalitete, ki ogrožajo varnost ne le v Sloveniji, ampak veliko širše," je povedal Sebastjan Kužnar, vodja Specializirane enote za nadzor državne meje (SENDM II).

Dotok nezakonitih migracij na območju PU Novo mesto največji

Množične migracije izpred nekaj let so sicer daleč za nami, a še vedno močno prisotne v zavesti. Čeprav smo civilisti na množične migracije izpred nekaj let že skoraj pozabili, so te usmerjale delo policije, vse do današnjega dne v Brežicah.

"Ravno s tem razlogom je policija v zadnjih letih izvedla številne ukrepe, tudi ustanovitev dodatne enote za nadzor meje, ki jo danes predajamo namenu. Ni naključje, da bo sedež na območju Policijske uprave Novo mesto, kjer je dotok nezakonitih migracij največji," je povedal Anton Olaj, generalni direktor Policije.

V primerjavi s prvo specializirano policijsko enoto s skoraj neizrekljivim akronimom SENDM, ki je nameščena v Ljubljani, bo okrepitev nameščena tik ob južni meji, v prostorih policijske postaje Brežice, poskuša s stališča policistov na terenu na dogajanje gledati minister. "Postavitev nove enote v Brežicah je tisto kar že na zunaj odraža namen, da vaše delo približamo tistemu okolju, kjer je bolj potrebno," je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

In v tem okolju na južni meji, je to delo nujno potrebno, je potrdil policist Danijel Mihelak, ki se z opisanim vsakodnevno srečuje. "Trenutno prednjačijo predvsem ilegalni prebežniki. To pa še ne pomeni, da drugih oblik kriminalitete ni, a trenutno manj. Zdaj, ko prihajajo bolj vroči meseci, se število nezakonitih migrantov povečuje. To so vsakodnevne stvari, podnevi, ponoči, pri tem odkrivamo pomagače, slovenske in druge državljane," je pojasnil Mihelak.

Za to pa ima specializirana enota tudi specializirano opremo. Različne termo kamere, različne daljnoglede za nočno opazovanje, za odkrivanje ukradenih vozil, odkrivanje ponarejenih dokumentov, ilegalnih prebežnikov ... Seveda imajo na voljo tudi specializirana vozila, policijske pse in različne drone.

Ne spreglejte