SiolNET. Novice Slovenija
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veleposlaništvo Jugoslavije v Tokiu prodano. Sloveniji dobra dva milijona evrov.

0,63

termometer

Tokio Slovensko veleposlaništvo
Foto: Google maps

Države naslednice nekdanje SFRJ so v Tokiu skupaj prodale zgradbo, v kateri sta bila veleposlaništvo in rezidenca nekdanje skupne države, ter zanjo iztržile več kot 15 milijonov evrov. Sloveniji v skladu s prilogo B sporazuma o nasledstvu pripada 14 odstotkov kupnine, to je 2,1 milijona evrov, so danes sporočili z zunanjega ministrstva.

Vojislav Šuc Novice Novi veleposlanik Slovenije na Hrvaškem naj bi postal Vojislav Šuc

Postopek skupne prodaje je bil dolgotrajen in zapleten, potrebno je bilo veliko usklajevanj med državami, nepremičninsko agencijo in odvetniki. Pred prodajo so morali pridobiti tudi soglasje japonskega ministrstva za zunanje zadeve, so pojasnili.

Objekt je bil nazadnje prenovljen leta 1981

Po razpadu skupne države je zgradbo, ki je bila zgrajena leta 1965, za svoje diplomatsko predstavništvo uporabljala Srbija. V prvem in drugem nadstropju so poslovni prostori, v drugem nadstropju je tudi stanovanje za zaposlene. V tretjem nadstropju je rezidenca, velika 300 kvadratnih metrov. Objekt je bil nazadnje prenovljen, preden so začeli veljati novi protipotresni standardi leta 1981, in ga je zato treba porušiti.

Prodaja nepremičnine v Tokiu je po navedbah MZZ velik uspeh držav naslednic, ki so po prodaji rezidence nekdanje SFRJ v New Yorku maja lani tako skupaj prodale drugo nepremičnino. Prodajajo še diplomatske nepremičnine nekdanje SFRJ v Bonnu, Bernu in New Yorku. Postopki so v teku, države so že dobile nekaj ponudb, ki pa jih še pregledujejo.

Ocenjujejo, da proces sukcesije na področju delitve diplomatskega premoženja v zadnjih treh letih napreduje zelo dobro. Slovenija je v postopkih zelo angažirana, saj je pobudnica aktivnosti in intenziviranja procesa. V tem času je Slovenija prevzela še šest nepremičnin nekdanje SFRJ, in sicer po dve v Braziliji in Tanzaniji ter po eno v Maliju in Maroku. Že v letih od 2001 do 2013 je sicer prevzela nepremičnine v Washingtonu, Celovcu, Milanu in Rimu.

Od skupnih prodaj nepremičnin v New Yorku in Tokiu je skupaj dobila več kot tri milijone evrov. Od prodaje nepremičnine v Milanu, ki jo je pridobila z naslova nasledstva, je Slovenija v letu 2017 prejela 4,87 milijona evrov kupnine, so še pojasnili na MZZ.

Donald Trump Novice Nova ameriška veleposlanica v Sloveniji izdatno donirala za Trumpa

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • cuota / 16.05.2019. ob 17:47 0 - 1

    V kateri žep bo romal denar?

    0 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin