Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 4. 2019,
8.12

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

13

Natisni članek

ZDA veleposlanica Lynda Blanchard Donald Trump

Četrtek, 4. 4. 2019, 8.12

5 let

Nova ameriška veleposlanica v Sloveniji izdatno donirala za Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

13

Donald Trump | Med kandidati ameriškega predsednika Donalda Trumpa za položaje ameriških veleposlanikov je tudi 14 donatorjev za Trumpovo inavguracijo. | Foto Reuters

Med kandidati ameriškega predsednika Donalda Trumpa za položaje ameriških veleposlanikov je tudi 14 donatorjev za Trumpovo inavguracijo.

Foto: Reuters

Ameriška televizija NBC je analizirala seznam kandidatov za veleposlanike ZDA v vladi ameriškega predsednika Donalda Trumpa in med njimi odkrila 14 donatorjev za Trumpovo inavguracijo. Med njimi je tudi Lynda Blanchard, ki naj bi postala nova ameriška veleposlanica v Sloveniji.

Senatni republikanci so v sredo spremenili pravila igre za potrjevanje kandidatov ameriškega predsednika Donalda Trumpa na položaje, pri čemer za večino ne bo več potrebna večina 60 glasov kot doslej. S tem so vzeli demokratski manjšini možnost blokade imenovanj, položaji pa naj bi se zdaj hitreje polnili.

Donald Trump
Novice Pravosodni odbor ameriškega kongresa potrdil nalog za dostop do Muellerjevega poročila

Med kandidati za veleposlanike 14 donatorjev za Trumpovo inavguracijo

NBC medtem ugotavlja, da je 14 kandidatov za Trumpove veleposlanike dalo njegovemu odboru za inavguracijo povprečno 350 tisoč dolarjev. Strokovnjaki pri tem kritizirajo izbire za občutljive države, kamor so ZDA doslej pošiljale karierne diplomate. Trump je na primer za veleposlanika v Združenih arabskih emiratih imenoval direktorja gradbenega podjetja iz Detroita Johna Rakolto, ki mu je za inavguracijo prispeval 250 tisoč dolarjev.

Trump v Maroko pošilja direktorja podjetja za prodajo avtomobilov v Michiganu Davida Fischerja, ki mu je prav tako nakazal 250 tisoč dolarjev, na Jamajko pa pošilja nekdanjega predsednika podjetja za prodajo elektronike iz Arizone Donalda Tapio, ki mu je dal 200 tisoč dolarjev za inavguracijo in za prihodnje predsedniške volitve leta 2020.

Kdaj bo Lynda Blanchard zasedla položaj ameriške veleposlanice v Sloveniji, za zdaj še ni znano. | Foto: STA , Kdaj bo Lynda Blanchard zasedla položaj ameriške veleposlanice v Sloveniji, za zdaj še ni znano. Foto: STA ,

Nagrajevanje donatorjev z veleposlaniškimi položaji ni nič nenavadnega, vendar pa naj bi od petdesetih let prejšnjega stoletja takšnim kandidatom namenili največ tretjino veleposlaniških položajev, pri Trumpu pa zdaj polovico. ZDA imajo 250 veleposlaniških položajev, trenutno je praznih 52. George Bush mlajši je imel ob takem času praznih 15, Barack Obama pa 11 veleposlaniških položajev.

Donald Trump
Novice Kongresni demokrati vztrajajo pri objavi celotnega Muellerjevega poročila

Trumpu je dala denar tudi kandidatka za veleposlanico v Sloveniji

Med tistimi kandidati, ki so namenili denar za Trumpovo inavguracijo, je tudi najverjetnejša nova ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard. Ta je bila za položaj nominirana junija lani, uspešno je prestala zaslišanje v senatnem odboru za mednarodne odnose, septembra lani dobila potrditev, vendar pa nato ni prišla na vrsto za potrditev v celotnem senatu do lanskih vmesnih volitev. Trump jo je 16. januarja nato spet nominiral. Njena nominacija je še vedno v senatnem odboru za mednarodne odnose.

NBC poroča, da je nepremičninski magnat iz Alabame John Blanchard Trumpovi inavguraciji namenil 553.500 dolarjev, skupaj s soprogo Lyndo pa sta od leta 2016 republikanskim kandidatom nakazala 2,6 milijona dolarjev. Januarja lani sta Trumpu oziroma političnemu odboru za njegovo ponovno izvolitev dala 250 tisoč dolarjev, obenem pa mu za kampanjo napisala štiri čeke po 2.700 dolarjev, kar je največji dovoljeni znesek za posameznega donatorja kandidatovi kampanji.

Kongresni demokrati formalno zahtevali predajo Trumpovih davčnih napovedi

Predsednik odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu ameriškega kongresa demokrat Richard Neal je v sredo v skladu z zakonom zahteval od finančnega ministrstva ZDA davčne napovedi Trumpa od leta 2013 do leta 2018. Trump je to zavrnil.

Ne spreglejte