Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
17.07

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

turizem trajnostni razvoj Velenjsko jezero občina pomoč ogrevanje Velenje Zeleni prehod Zeleni prehod

Sreda, 7. 2. 2024, 17.07

2 meseca

Velenjska občina na pomoč občanom pri plačilu ogrevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Velenjsko jezero | Na občini Velenje načrtujejo izdelati smernice za trajnostne prireditve, ob Velenjskem jezeru bodo postavili varovane kolesarnice, posodobili katastre drevnine in izdelali načrt upravljanja z mestno drevnino. | Foto STA

Na občini Velenje načrtujejo izdelati smernice za trajnostne prireditve, ob Velenjskem jezeru bodo postavili varovane kolesarnice, posodobili katastre drevnine in izdelali načrt upravljanja z mestno drevnino.

Foto: STA

Velenjska občina je napovedala pomoč občanom pri plačilu ogrevanja. Tiste, ki pomoč potrebujejo, je pozvala, naj se obrnejo na info točko. Poleg energijsko toplotnega dodatka in enkratne izredne denarne pomoči so oblikovali odbor za pomoč občanom, ki bo vloge obravnaval individualno.

Kot so sporočili z velenjske občine, si prizadevajo, da dosežejo čim širši krog gospodinjstev, pomoč pa bo namenjena tudi tistim, ki presegajo z zakonom določen državni cenzus, a so za njih obveznosti v tej kurilni sezoni previsoke.

Na velenjsko občino lahko občani oddajo vlogo za energijsko toplotni dodatek, s katerim jim lahko pokrije 40 odstotkov stroškov porabe toplotne energije za prvo kurilno sezono od januarja do aprila, vendar največ do 150 evrov mesečno.

protest v Velenju
Novice V Velenju znova protesti zaradi cen ogrevanja

Primere bodo obravnavali individualno

Na občini napovedujejo, da bodo vsak primer obravnavali individualno, saj se pri zaposlenih osebah upošteva neto plača brez malic in potnih stroškov ter tudi drugi socialni transferji, kot so otroški dodatkov in štipendije.

Upravičenci do energijsko toplotnega dodatka so občani, ki imajo stalno prebivališče v velenjski občini, so zavezanci za plačilo toplotne energije iz daljinskega ogrevanja ali imajo urejen priključek na zemeljski plin, in tisti, ki so v tekočem letu upravičeni do enkratne izredne denarne pomoči občine.

"Ker želimo poenostaviti postopke in čim hitreje zagotoviti pomoč občanom, bomo za januar vsem, ki jim bo odobrena enkratna izredna denarna pomoč na občini, izjemoma odobrili še toplotni dodatek za januar na položnici, ki bo izdana ta mesec," navajajo na velenjski občini.

Prihodnji trajnostni ukrepi

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki občine predstavili program in aktivnosti, ki jih pripravljajo ob pridobitvi naziva evropski zeleni list 2024. Med letom, ko so nosilci naziva zeleni list, si bo občina prizadevala uvesti trajne ukrepe in prakse na različnih področjih, ki jih bodo upoštevali tudi v prihodnje.

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik
Mnenja Nika Kovač: Sara in Asmir ali zakaj je pomemben upor proti visokim položnicam v Velenju

Tako bodo izdelali smernice za trajnostne prireditve, ob Velenjskem jezeru bodo postavili varovane kolesarnice, posodobili katastre drevnine in izdelali načrt upravljanja z mestno drevnino.

Občina si želi tudi spremeniti navade zaposlenih v občinski upravi, javnih zavodih, podjetij in občanov, predvsem glede njihovih potovalnih navad in upoštevanja smernic ter dogodkov brez plastične embalaže za enkratno uporabo.

"Vsak odpadek, ki ga zmanjšamo, vsak energetsko učinkovit ukrep, ki ga uvedemo, in vsaka zelena odločitev, ki jo sprejmemo, so koraki k bolj zeleni in zdravi prihodnosti za naše otroke in generacije, ki bodo sledile," so dejali na velenjski občini.

Napovedali so, da bodo letos pripravili vsaj deset velikih dogodkov in več kot 150 dogodkov na temo bolj zeleno, bolj trajnostno. Pripravili bodo tudi tri večje in štiri manjše razstave ter izvedli vrsto ukrepov za izboljšanje upravljanja.

Izvedli bodo tudi promocijsko kampanjo, katere cilj je nagovoriti čim širšo publiko o pomenu varovanja okolja ter trajnostnem razvoju na sploh.

Velenje
Novice Občani Velenja in Šoštanja bodo prejeli toplotni dodatek
radiator, ogrevanje
Novice Velenjčane razburile visoke položnice: 300 evrov za ogrevanje
Računalnik, programer, heker
Novice HSE: Ukradeni in objavljeni podatki se nanašajo na Premogovnik Velenje
Ne spreglejte