SiolNET. Novice Slovenija
3,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Včeraj potrdili manj okužb kot pretekli četrtek

3,39

termometer

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. | Okužbe se kljub poletnemu času ne zmanjšujejo, a spet beležijo nekaj več zanimanja za cepljenje. | Foto: Shutterstock
Okužbe se kljub poletnemu času ne zmanjšujejo, a spet beležijo nekaj več zanimanja za cepljenje. Foto: Shutterstock

V četrtek so v Sloveniji ob 658 PCR-testih in 5.300 hitrih antigenskih testih potrdili 1.607 okužb z novim koronavirusom. To je sedem manj kot prejšnji četrtek, ko so potrdili 1.614 primerov okužbe, kažejo podatki sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Skupno je v bolnišnicah 324 bolnikov.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covid-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 324 bolnikov, kar je pet več kot pretekli dan, na intenzivnih se jih zdravi 15, eden manj kot prejšnji dan. Zaradi covid-19 se v bolnišnicah zdravi 78 oseb, s covid-19 pa 231 bolnikov.

Včeraj so odpustili 16 bolnikov, umrla sta dva covidna bolnika.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 21.154 aktivnih primerov okužbe, kar je 319 več kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.570, kar je pet več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev je trenutno 999, kar je 15 več kot dan prej.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.265.971 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.412, še navaja NIJZ.

Za covidne bolnike trenutno na voljo 10 odstotkov postelj v 15 bolnišnicah

Za covidne bolnike je v 15 slovenskih bolnišnicah trenutno na voljo približno 10 odstotkov postelj, je v izjavi za javnost pojasnil vodja skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike Matjaž Jereb. Največ težav imajo bolnišnice zaradi bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih težav, ob tem pa so okuženi s koronavirusom.

Covidnih bolniki so po besedah vodja nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike pri ministrstvu za zdravje, infektologa Matjaža Jereba obravnavani bodisi na covidnih oddelkih ali pa v rdečih conah v t. i. kohortnih izolacijah. To pomeni, da s koronavirusom okužene bolnike na posameznem oddelku, denimo nevrološkem, kirurškem ali internističnem izolirajo skupaj v bolniških sobah.

Kot je pojasnil, so v trenutnem epidemičnem valu pogosti bolniki, ki so v bolnišnico sprejeti zaradi določene zdravstvene težave, ob tem pa so jim potrdili okužbo s koronavirusom. Gre za t. i. imenovane bolnike "s covidom", ki jih je v slovenskih bolnišnicah po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje trenutno 231 na navadnih oddelkih, na intenzivnih pa jih zdravijo sedem.

Vrh števila covidnih bolnikov v bolnišnicah naj bi v Sloveniji dosegli v sredini avgusta

"Zelo pomembno je, da so tudi ti bolniki z drugimi diagnozami in s covidom za zraven ustrezno oskrbljeni," je poudaril in dodal, da so se zato odločili za strategijo rdečih con. Kot je opozoril, za bolnišnice težave poleg velikega števila bolnikov s covidom predstavljajo tudi številne odsotnosti zdravstvenega kadra zaradi okužb s koronavirusom in dopustov.

Po napovedih matematičnih modelov naj bi po njegovih beseda vrh števila covidnih bolnikov v bolnišnicah v Sloveniji dosegli v sredini avgusta. "Upajmo, da bo pritisk na bolnišnice v naslednjih tednih vseeno manjši," je dejal. Če bi se, nasprotno, število covidnih bolnikov še povečevalo, pa bodo v bolnišnicah po njegovih besedah morali razmišljati o tem, katere zdravstvene posege in storitve bodo preložili na kasnejši čas.

Zdravstveni dom Ljubljana Novice Koronavirus: prišlo je do preobrata maska covid koronavirus Novice V teh evropskih državah so kljub morju in soncu eksplodirale okužbe Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. Novice Strokovnjak napovedal, kdaj bomo dosegli vrh poletnega vala Joe Biden Novice Devetinsedemdesetletni Joe Biden okužen s covid-19

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin