SiolNET. Novice Slovenija
6,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Strokovnjak napovedal, kdaj bomo dosegli vrh poletnega vala

6,97

termometer

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. | Število okužb je v primerjavi s preteklo sredo spet naraslo, in sicer so jih včeraj potrdili 73 več. | Foto: Shutterstock
Število okužb je v primerjavi s preteklo sredo spet naraslo, in sicer so jih včeraj potrdili 73 več. Foto: Shutterstock

V sredo so v Sloveniji ob 825 PCR-testih in 6.138 hitrih antigenskih testih potrdili 1.829 okužb z novim koronavirusom. To je 73 več kot prejšnjo sredo, ko so potrdili 1.756 primerov okužbe, kažejo podatki sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete je napovedal, da bo število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v prihodnjem tednu doseglo vrh in se začelo umirjati.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covid-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 319 bolnikov, kar je šest več kot dan prej, na intenzivnih pa se jih zdravi 16, trije manj kot dan predtem. Zaradi covida se v bolnišnicah zdravi 75 oseb, s covidom pa 228 bolnikov.

Odpustili so 18 bolnikov, včeraj pa je umrlo pet covidnih bolnikov.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 20.835 aktivnih primerov okužbe, kar je 199 več kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.565, kar je 13 več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev je trenutno 984, kar je deset več kot dan prej.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.265.924 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.372, še navaja NIJZ.

Poletni vrh koronavirusnih okužb prihodnji teden, v bolnišnicah spet več covidnih bolnikov

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom bo v Sloveniji v prihodnjem tednu doseglo vrh in se začelo umirjati, napoveduje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete. Bolnišnice se sicer spopadajo s težavami zaradi številnih bolnikov, ki se zdravijo zaradi drugih težav, ob tem pa morajo biti izolirani zaradi okužbe s koronavirusom.

Število okužb s koronavirusom je v zadnjih nekaj tednih v Sloveniji naraščalo. Član posvetovalne skupine za covid-19 pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete je na Twitterju napovedal, da se bo poletni epidemični val počasi umiril. Po njegovih besedah se reprodukcijsko število širjenja okužb zmanjšuje, po modelskih napovedih bomo konec julija tako dosegli vrh okužb.

"Kaj se bo zgodilo potem, je še nejasno. Ena možnost je, da bomo ostali na platoju in bo naraščanje počasnejše, druga pa, da se bodo krivulje obrnile navzdol," je navedel.

Po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije in infektologinje Bojane Beović bo hitrost dosega vrha odvisna od imunosti prebivalcev, ki ni znana v celoti. Spomnila je, da na širjenje epidemije covid-19 vplivajo tudi poletni način življenja, šolske počitnice in dopusti.

Zdravstveni dom Ljubljana Novice Koronavirus: prišlo je do preobrata maska covid koronavirus Novice V teh evropskih državah so kljub morju in soncu eksplodirale okužbe

Ob poletnem valu okužb se v Sloveniji širita podrazličici omikrona BA.4 in BA.5. Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so STA sporočili, da se v Sloveniji obe podrazličici po zadnjih podatkih pojavljata v več kot 95 odstotkih vseh analiziranih vzorcev.

Glede na podatke iz Združenega kraljestva so simptomi bolezni ob okužbi z omenjenima različicama zelo podobni prehladu, je poudarila infektologinja Beović. O vročini je poročala le tretjina obolelih, večina pa o nahodu, zamašenem nosu, kašlju, hripavosti, glavobolu in utrujenosti. "Izguba voha in okusa, kar je bilo značilno v prejšnjih valovih, je bistveno manj pogosta," je dodala. Navodila posameznikom, ki bolezen prebolevajo blago, so podobna kot v primeru prehlada, če se stanje poslabša, pa je potrebna zdravniška pomoč.

Ob tem je pojasnila, da je stanje v bolnišnicah skrb vzbujajoče, saj je s koronavirusom okuženih veliko bolnikov, ki se sicer zdravijo zaradi drugih zdravstvenih težav. "To pomeni precejšnje breme, ker je treba te bolnike ločiti od preostalih, ki so v bolnišnici," je opomnila.

Pri nekaterih bolnikih covid-19 poslabša osnovne kronične težave, manjši delež pa jih še vedno zboleva tudi za covidnimi pljučnicami, ki so bile sicer bolj pogoste pri prejšnjih različicah virusa.

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. Novice Samo za polnoletne: Tudi v Sloveniji četrti odmerek cepiva Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. Novice Tako visokega števila okuženih nismo imeli že od 4. aprila Pretnar. Golob. Novice Mikrobiolog Pretnar o Golobovi izjavi: Ostal sem brez besed. Še vedno sem šokiran.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin