Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 7. 2022,
14.18

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

23

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus NIJZ

Torek, 19. 7. 2022, 14.18

1 leto, 9 mesecev

Samo za polnoletne: Tudi v Sloveniji četrti odmerek cepiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

23

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske. | Prejem drugega poživitvenega odmerka je mogoč vsaj tri mesece po zadnjem cepljenju ali preboleli okužbi s koronavirusom. Pred tem je posvetovalna skupina na sestanku konec marca svetovala cepljenje z drugim poživitvenim odmerkov v obdobju od treh do šestih mesecev po prejemu tretjega oz. prvega poživitvenega odmerka cepiva. Cepljenje s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom so takrat svetovali zgolj imunsko oslabelim posameznikom. | Foto Shutterstock

Prejem drugega poživitvenega odmerka je mogoč vsaj tri mesece po zadnjem cepljenju ali preboleli okužbi s koronavirusom. Pred tem je posvetovalna skupina na sestanku konec marca svetovala cepljenje z drugim poživitvenim odmerkov v obdobju od treh do šestih mesecev po prejemu tretjega oz. prvega poživitvenega odmerka cepiva. Cepljenje s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom so takrat svetovali zgolj imunsko oslabelim posameznikom.

Foto: Shutterstock

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19 posebej priporočila ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in starejšim od 80 let, priporočila pa vsem starejšim od 60 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka je po novem omogočen tudi vsem starejšim od 18 let.

Člani posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so na sestanku 12. julija med drugim obravnavali posodobitve priporočil za cepljenje proti covid-19, je razvidno iz zapisnika, objavljenega na spletni strani NIJZ.

Cepljenje s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covid-19 so posebej priporočili osebam s povečanim tveganjem za težji potek covid-19 (posebej ranljivim kroničnim bolnikom), oskrbovancem domov starejših in vsem starejšim od 80 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka so priporočili tudi vsem starejšim od 60 let.

V številnih bolnišnicah zaradi okužb s koronavirusom uvajajo omejitve obiskov
Zaradi porasta okužb s koronavirusom v številnih bolnišnicah omejujejo obiske. V nekaterih so obiske razen za izjeme prepovedali, drugje so jih omejili na eno zdravo osebo v določenem časovnem intervalu, ali jih omogočajo po predhodnem dogovoru. V večini bolnišnic je ob tem zopet obvezna uporaba zaščitnih mask.
MARIBOR V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi trenutnega poteka epidemije covida-19 obiski od ponedeljka do nadaljnjega znova niso dovoljeni, izjemoma jih lahko dovolijo po predhodnem dogovoru s predstojnikom oddelka, so sporočili iz mariborske bolnišnice.
CELJE Zaradi vedno slabše epidemiološke situacije ob naraščanju števila okuženih s koronavirusom obiski bolnikov od danes do preklica ukrepa niso dovoljeni niti v Splošni bolnišnici (SB) Celje. Kot so pojasnili, omejitev ne velja za kritično bolne, umirajoče bolnike. Prav tako omejitev ne velja za hospitalizirane otroke (polurni obiski so mogoči vsak dan med 14. in 18. uro) in očete novorojenčkov, ki lahko mamice z novorojenčki za 15 minut obiščejo vsak dan med 15.30 in 16.00. Spremstvo porodnice pri porodu je dovoljeno. Obiski drugih bolnikov so dovoljeni izjemoma po predhodnem dogovoru z zdravnikom na bolnišničnem oddelku.
LJUBLJANA V UKC Ljubljana, kjer so 7. julija ponovno uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask, so za STA pojasnili, da popolna prepoved obiskov za zdaj ni predvidena, lahko pa se pojavi prepoved obiskov na posameznih oddelkih. V veljavi pa ostajajo omejitve, ki so v veljavi že od začetka leta - obisk hospitaliziranega bolnika je možen po tednu dni bolnišnične oskrbe, dovoljen je obisk kritično bolnih posameznikov, obiski pa so sicer izjemoma dovoljeni tudi po presoji zdravnika.

 

Gorazd Pretnar
Novice Mikrobiolog Pretnar o Golobovi izjavi: Ostal sem brez besed. Še vedno sem šokiran.

Samo za polnoletne

Ker člani posvetovalne skupine menijo, da osebe, ki se želijo cepiti z drugim poživitvenim odmerkom, ne potrebujejo posebnih dokazil, se lahko na lastno željo z drugim poživitvenim odmerkom cepijo tudi vsi posamezniki, starejši od 18 let.

Vsi navedeni se bodo z drugim poživitvenim odmerkom lahko cepili po tistem, ko bodo izvajalci cepljenja prejeli posodobljena navodila, ki jih lahko pričakujejo v naslednjih dneh.

Prednostno oskrbovanci domov starejših

Prejem drugega poživitvenega odmerka je mogoč vsaj tri mesece po zadnjem cepljenju ali preboleli okužbi s koronavirusom. Pred tem je posvetovalna skupina na sestanku konec marca svetovala cepljenje z drugim poživitvenim odmerkov v obdobju od treh do šestih mesecev po prejemu tretjega oz. prvega poživitvenega odmerka cepiva. Cepljenje s četrtim oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva so takrat svetovali zgolj imunsko oslabelim posameznikom.

Ob tem člani menijo, da je treba čim prej zagotoviti izvedbo cepljenja za oskrbovance domov starejših, posebej z drugim poživitvenim odmerkom.

WHO ob hitrem porastu števila okužb z novim koronavirusom Evropo poziva k ukrepanju
Po podatkih evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je v zadnjih šestih tednih število primerov okužb z novim koronavirusom v regiji potrojilo, kar kaže na velik izziv, ki zdravstvene sisteme po Evropi čaka v prihodnjih mesecih, so danes sporočili iz WHO.
WHO ob tem države poziva, naj ukrepajo takoj in nemudoma odpravijo pomanjkljivosti pri spremljanju pandemije ter pri odzivanju nanjo, da bi se izognili smrtnim primerom, ki jih je mogoče preprečiti, in hudim motnjam v zdravstvenih sistemih.
"Z naraščanjem števila primerov okužb se povečuje tudi število hospitalizacij, ki se bo v jesenskih in zimskih mesecih še dodatno povečalo, saj se ponovno odpirajo šole, ljudje se vračajo z dopustov, z nastopom hladnejšega vremena pa se druženje preseli v zaprte prostore," opozarja WHO.
Direktor WHO za Evropo Hans Henri P. Kluge je dejal, da se torej nahajamo v zelo podobni situaciji kot lansko leto, le da letos novi val okužb poganjajo predvsem virusne podrazličice omikron, ki se širijo zelo hitro.

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske.
Novice Tako visokega števila okuženih nismo imeli že od 4. aprila

Promocijska kampanja

Prav tako svetujejo, naj se promocijska kampanja cepljenja proti covid-19 jeseni izvede skupaj s promocijsko kampanjo cepljenja proti gripi, obenem pa poudari tudi prednost cepljenja proti pnevmokoknim okužbam.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropska agencija za zdravila (EMA) sta 11. julija zaradi ponovnega povečanja števila okužb s koronavirusom objavila posodobljena priporočila za cepljenje. Med drugim sta priporočila drugi poživitveni odmerek cepiva za vse ranljive skupine in za osebe, starejše od 60 let.

Epidemija koronavirus
Novice Evropska komisarka za zdravje poziva: Pripravite se na nov val okužb
Ne spreglejte