SiolNET. Novice Slovenija
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vatikan bo krasilo slovensko božično drevo

0,81

termometer

Vatikan
Vlada je danes odločila, da bo na Trgu svetega Petra med letošnjimi božičnimi prazniki stala slovenska smreka. Foto: STA

Trg svetega Petra v Vatikanu bo konec leta krasilo slovensko božično drevo, je danes odločila slovenska vlada. Projekt postavitve drevesa in spremljevalnih dejavnosti bo državo po oceni vlade stal 100 tisoč evrov. Ob tem poudarja, da bodo postavitev božičnega drevesa in spremljevalni dogodki odlična promocija Slovenije.

Kot so navedli na vladi, je običaj, da na Trgu svetega Petra v Vatikanu v božičnem času postavijo božično drevo, leta 1982 uvedel tedanji papež Janez Pavel II. Vsako leto smreko podari druga država ali regija.

Slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu je kabinet predsednika vlade in ministrstvo za zunanje zadeve obvestilo, da je bila sprejeta skoraj desetletje stara slovenska pobuda o postavitvi slovenskega božičnega drevesa na vatikanskem trgu.

Vlada je danes odločila, da bo na Trgu svetega Petra med letošnjimi božičnimi prazniki stala slovenska smreka.

Vatikan Novice V Vatikanu nepričakovano odstopil eden najvplivnejših kardinalov

Stroški projekta ocenjeni na 100 tisoč evrov

Kot so še navedli na vladi, so stroški celotnega projekta, ki ga koordinira ministrstvo za kmetijstvo, ocenjeni na 100 tisoč evrov. Od tega je 40 tisoč evrov predvidenih za nakup in prevoz božičnega drevesa in še 42 manjših okrasnih dreves, kar bodo financirali iz gozdnega sklada. Preostali strošek pa je predviden za izvedbo delavnic za izdelavo okrasja in material, spremljevalni kulturni program ter promocijske in druge spremljevalne dejavnosti.

Postavitev božičnega drevesa in spremljajoči dogodki bodo odlična promocija Slovenije, predvsem v luči predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021, so zapisali na vladi. S tem bo Slovenija obeležila tudi 30. obletnico plebiscita.

Ocenjujejo, da lahko s postavitvijo slovenskega drevesa dosežejo tudi številne in odmevne dodatne učinke na področju promocije slovenskih gozdov in slovenske gozdarske šole, ki temelji na trajnosti, večnamenskosti in sonaravnosti.

papež Novice Papež vernico udaril po roki in se iztrgal iz njenega prijema #video pametni rožni venec Trendi Vatikan predstavil pametni rožni venec za 99 evrov Vatikan Novice Preiskovalni novinar: Vatikan je blizu bankrota

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin