Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2020,
8.13

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Natisni članek

Vatikan

Petek, 25. 9. 2020, 8.13

3 leta, 7 mesecev

V Vatikanu nepričakovano odstopil eden najvplivnejših kardinalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Vatikan | Foto STA

Foto: STA

V Vatikanu je v četrtek nepričakovano odstopil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov Angelo Becciu, ki se je odpovedal tudi kardinalskim privilegijem. Papež Frančišek je njegov odstop sprejel, so sporočili iz Svetega sedeža.

Papež Frančišek
Novice Papež pod nadzorom zaradi možne okužbe s koronavirusom po stiku z okuženim kardinalom

Odstop enega najvplivnejših kardinalov naj bi bil povezan s preiskavo v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevno zlorabo sredstev iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela v najrevnejših predelih Katoliške cerkve, poročajo tuje tiskovne agencije. Becciu naj bi bil vpleten v sporen posel nakupa luksuzne londonske stavbe s cerkvenimi sredstvi.

Kakršnokoli vpletenost je zanikal

Po karieri vatikanskega odposlanca je Becciu zadnjih nekaj let delal kot namestnik glavnega tajnika, kar je ena najmočnejših funkcij v Vatikanu. Papeža Frančiška je videl vsak dan in bil eden njegovih najbolj zaupanja vrednih pomočnikov, poroča AFP. 72-letnika je papež v kardinala povišal poleti 2018.

Najpomembnejša pravica kardinalov, mlajših od 80 let, je sodelovanje v konklavu pri izbiri novega papeža. To, da je odstopil, pomeni, da se je verjetno zgodilo nekaj resnega. Becciu je danes za italijanski časnik Domani pojasnil, da ga je k odstopu prisilil papež Frančišek, ki mu je očital, da je z vatikanskim denarjem pomagal svojima bratoma, poročajo tuje tiskovne agencije. "Papeža sem vprašal, zakaj mi to počne pred vsem svetom," je Becciu dejal v intervjuju za omenjeni časnik.

"Dejal je, da sem domnevno dal denar svojima bratoma. Ne vidim nobenega zločina in prepričan sem, da se bo resnica razkrila. Nisem ukradel niti evra. Nisem v preiskavi, če pa me bodo poslali na sojenje, se bom zagovarjal," je dejal Becciu. Kot poročajo italijanski časniki, naj bi Becciu nakazal najmanj 600 tisoč evrov dobrodelni ustanovi, ki jo na Sardiniji vodi njegov brat.

Benedikt XVI.
Novice Papež Benedikt naj bi bil zelo krhkega zdravja

"Kaj je s tem narobe?"

"Lahko potrdim, vse je pregledno. Kaj je s tem narobe?" je vprašal Becciu in nakazal, da je bil denar izplačan lokalni podružnici katoliške dobrodelne organizacije Karitas. Kardinal naj bi zagotovil tudi "več sto tisoč evrov" vredne pogodbe za podjetje, ki ga vodi drugi od njegovih bratov. To podjetje se ukvarja z dobavo oken in vrat. Podjetje je delalo za vatikansko veleposlaništvo v Egiptu in na Kubi, ko je bil Becciu tam veleposlanik. Kardinal je to potrdil za časnik Domani.

V zvezi s preplačanim nakupom poslopja na ekskluzivnem londonskem območju Chelsea je v zadnjem letu v Vatikanu potekala finančna preiskava. Ta je pripeljala do suspenza petih vatikanskih uslužbencev, odstopa prvega moža vatikanske policije in odhoda predsednika vatikanskega finančnega urada, še navaja STA.

Papež Frančišek
Novice Papež po očitkih o spolnih zlorabah sprejel odstop ameriškega škofa
Ne spreglejte