Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
17.22

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

9

Natisni članek

bankrot Vatikan

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 17.22

4 leta, 5 mesecev

Preiskovalni novinar: Vatikan je blizu bankrota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

9

Vatikan | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Italiji je danes izšla knjiga preiskovalnega novinarja Gianluigija Nuzzija z naslovom Zadnja sodba, v kateri avtor piše, da je sveti sedež blizu bankrota. Vatikan se na pisanje preiskovalnega novinarja, ki redno objavlja prispevke na podlagi tajnih dokumentov, ki pricurljajo v javnost, še ni odzval.

Papež Frančišek
Novice Papež po škandalu imenoval novega vodjo vatikanske žandarmerije

Papež Frančišek je maja 2018 prejel interno poročilo, v katerem piše, da je primanjkljaj svetega sedeža "na zaskrbljujoči ravni" in da mu grozi bankrot, piše Nuzzi v enem od odlomkov, ki jih je danes objavili italijanski časnik La Repubblica.

Vatikan slabo upravlja s premoženjem

Stroški osrednje vatikanske administracije so se v letu 2017 v primerjavi z letom 2015 zvišali za 62 odstotkov, in sicer s 16,4 na 26,6 milijona evrov. Po drugi strani pa so donacije za papežev osebni dobrodelni sklad v letu 2018 padle na 51 milijonov evrov. Še leta 2006 je bilo donacij za 101 milijon evrov.

Vatikan papež Frančišek Rim Cerkev | Foto: Reuters Foto: Reuters Gianluigi Nuzzi ponovno opozarja na navedbe, da Vatikan slabo upravlja s premoženjem v nepremičninah in da za dobrodelnost namenja le 20 odstotkov sredstev iz dobrodelnega sklada.

Drugi italijanski preiskovalni novinar Emiliano Fittipaldi pa je Vatikan v prispevku za nedeljski časnik l'Espresso obtožil, da svoje finance upravlja "nepregledno". Njegov članek se je osredotočil na potekajočo preiskavo vatikanskih tožilcev glede 200 milijonov dolarjev vredne naložbe v nepremičnine v londonski soseski Chelsea.

Fittipaldi in Nuzzi sta v letih 2015 in 2016 objavila prispevke o domnevnih vatikanskih škandalih. Vatikansko sodišče je proti njima sprožilo postopek zaradi kršitve papeških skrivnosti, a ju je na koncu oprostilo.

Domenico Giani
Novice Zaradi uhajanja zaupnih podatkov odstopil vodja vatikanske žandarmerije
Ne spreglejte