SiolNET. Novice Svet
2,28

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Preiskovalni novinar: Vatikan je blizu bankrota

2,28

termometer

Vatikan
Foto: Reuters

V Italiji je danes izšla knjiga preiskovalnega novinarja Gianluigija Nuzzija z naslovom Zadnja sodba, v kateri avtor piše, da je sveti sedež blizu bankrota. Vatikan se na pisanje preiskovalnega novinarja, ki redno objavlja prispevke na podlagi tajnih dokumentov, ki pricurljajo v javnost, še ni odzval.

Papež Frančišek Novice Papež po škandalu imenoval novega vodjo vatikanske žandarmerije

Papež Frančišek je maja 2018 prejel interno poročilo, v katerem piše, da je primanjkljaj svetega sedeža "na zaskrbljujoči ravni" in da mu grozi bankrot, piše Nuzzi v enem od odlomkov, ki jih je danes objavili italijanski časnik La Repubblica.

Vatikan slabo upravlja s premoženjem

Stroški osrednje vatikanske administracije so se v letu 2017 v primerjavi z letom 2015 zvišali za 62 odstotkov, in sicer s 16,4 na 26,6 milijona evrov. Po drugi strani pa so donacije za papežev osebni dobrodelni sklad v letu 2018 padle na 51 milijonov evrov. Še leta 2006 je bilo donacij za 101 milijon evrov.

Vatikan papež Frančišek Rim Cerkev Foto: Reuters Gianluigi Nuzzi ponovno opozarja na navedbe, da Vatikan slabo upravlja s premoženjem v nepremičninah in da za dobrodelnost namenja le 20 odstotkov sredstev iz dobrodelnega sklada.

Drugi italijanski preiskovalni novinar Emiliano Fittipaldi pa je Vatikan v prispevku za nedeljski časnik l'Espresso obtožil, da svoje finance upravlja "nepregledno". Njegov članek se je osredotočil na potekajočo preiskavo vatikanskih tožilcev glede 200 milijonov dolarjev vredne naložbe v nepremičnine v londonski soseski Chelsea.

Fittipaldi in Nuzzi sta v letih 2015 in 2016 objavila prispevke o domnevnih vatikanskih škandalih. Vatikansko sodišče je proti njima sprožilo postopek zaradi kršitve papeških skrivnosti, a ju je na koncu oprostilo.

Domenico Giani Novice Zaradi uhajanja zaupnih podatkov odstopil vodja vatikanske žandarmerije

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Cene / 22.10.2019. ob 00:32 +2 0

  Donirajte za tistega, ki je ustvaril svet in vesolje, samo z denarjem ne zna delati in ga pač stalno potrebuje. No, kljub donacijam mu grozi bankrot, a to pač pomeni, da donirajte še več, če nočete, da bodo vaša nebesa končala v stečajni masi in jih bo kupil padli angel.

  +2 0
 • paleoknives / 21.10.2019. ob 17:32 +4 - 2

  če res donirajo samo 20% sredstev, ki jih zberejo v dobrodelne namene, so še hujši kot sem si mislil dosedaj...

  +4 - 2
 • Andrejcek / 22.10.2019. ob 12:30 +1 0

  Odkar pomnim napovedujejo bankrot in konec Vatikana, pa še kar stoji. Po drugi strani pa pri nas volimo komuniste, pri katerih dokazano vse gre k vragu, pa nihče ne reagira.

  +1 0
delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin