Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
18.19

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

kazenski zakonik SDS izobraževanje Peter Svetina Varuh človekovih pravic

Četrtek, 21. 3. 2024, 18.19

1 mesec

Varuh človekovih pravic: Izobraževanje o različnih spolnih usmeritvah še ne pomeni nagovarjanja k spreobračanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Peter Svetina | Varuh je navedel, da šolske dejavnosti, namenjene ozaveščanju o prepovedi diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in spolnega izraza, ne posegajo v pravico otrok in staršev, če je ta tema obravnavana objektivno, kritično in nevtralno ob upoštevanju sodobnih standardov v znanosti in izobraževanju. | Foto STA

Varuh je navedel, da šolske dejavnosti, namenjene ozaveščanju o prepovedi diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in spolnega izraza, ne posegajo v pravico otrok in staršev, če je ta tema obravnavana objektivno, kritično in nevtralno ob upoštevanju sodobnih standardov v znanosti in izobraževanju.

Foto: STA

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je odzval na predlog, ki ga je SDS naslovila na državni zbor v zvezi z dopolnitvijo kazenskega zakonika, da bi bilo mladoletnim osebam pri vzgojno-izobraževalnih vsebinah prepovedano podajati vsebine, povezane s homoseksualnostjo. Svetina poudarja, da izobraževanje o različnih spolnih usmeritvah samo po sebi ne pomeni nagovarjanja otrok k spreobračanju v različne usmeritve. Pomeni pa ozaveščanje, da smo kljub razlikam enakopravni.

SDS je državnemu zboru predlagala sprejetje dopolnitev kazenskega zakonika, s katerimi bi bilo mladoletnim osebam pri vzgojno-izobraževalnih vsebinah prepovedano podajati vsebine, ki "spodbujajo ali prikazujejo odstopanje od samoidentitete, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost". V SDS menijo, da s tem zagotavljajo varstvo otrok.

Varuh pa je navedel, da šolske dejavnosti, namenjene ozaveščanju o prepovedi diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in spolnega izraza, ne posegajo v pravico otrok in staršev, če je ta tema obravnavana objektivno, kritično in nevtralno ob upoštevanju sodobnih standardov v znanosti in izobraževanju. A pri tem morajo šole upoštevati 54. člen ustave, po katerem imajo starši pravico in dolžnost vzdrževati, izobraževati in vzgajati svoje otroke.

Branko Grims
Novice SDS bi prepovedala izobraževanje mladoletnih o spolnih identitetah

"Izobraževanje o različnih identitetah in usmeritvah torej samo po sebi še ne pomeni nagovarjanja h kakršnemukoli spreobračanju otrok v različne spolne, verske, politične in druge usmeritve, ampak ozaveščanje o tem, da smo kljub različnosti enakopravni in imamo enako dostojanstvo," so izpostavili pri Varuhu.

Naloga izobraževalnih institucij je tudi vzpodbujanje strpnosti

Hkrati so pojasnili, da ima zakonodajalec polje proste presoje, kar pomeni, da je od njega odvisno, kakšne zakonske rešitve bo sprejel. A pri tem mora spoštovati načela ustavnosti in zakonitosti ter človekove pravice in temeljne svoboščine.

Spomnili so, da so že jeseni lani pozvali ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Zavod za šolstvo, naj v šolah več pozornosti namenijo vsebinam, kot so človekove pravice, nediskriminacija, odpravljanje stereotipov, pa tudi spolna vzgoja. Prav tako nalogo izobraževalnih institucij vidijo v tem, da vzgajajo in spodbujajo medsebojno strpnost, ozaveščajo o enakopravnosti in spoštovanju drugačnosti in raznolikosti.

Dodali so, da je o tej temi Varuh obširno že poročal v letnem poročilu za leto 2019, ki ga je sprejel DZ.

Peter Svetina
Novice Svetina: Nedopustno je, da telefoni v ambulantah zvonijo v prazno #video
Yoweri Museveni
Novice Ugandski predsednik podpisal sporno zakonodajo glede oseb LGBTQ
Peter Svetina
Novice "Ogorčen sem, da se jemlje invalide za talce"
Peter Svetina
Novice Svetina pred komisijo DZ o kanalu C0 opozoril na pomanjkljivo zakonodajo

 

Ne spreglejte