Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
6.11

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

zdravstvo medicina Valentina Prevolnik Rupel Varuh človekovih pravic Peter Svetina

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 6.11

5 mesecev

Svetina: Nedopustno je, da telefoni v ambulantah zvonijo v prazno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes srečal z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Pogovarjala sta se o odprtih vprašanjih s področja zdravstvenega varstva, varuh pa je ministrici med drugim predstavil pred kratkim opravljeno analizo o dostopnosti ambulant splošne in družinske medicine. 

Po srečanju sta varuh in ministrica dala skupno izjavo.

"Že v času korone smo ugotavljali problematiko dostopnosti do osebnega zdravnika. Bistvo je, da je dostop odvisen od tega, kjer zavarovanec živi, kar je nedopustno," je povedal Svetina. Od ministrstva pričakujejo konkretno časovnico, kako se bo poenotil sistem, da bodo vsi ljudje imeli enake možnosti dostopa do zdravnika," je dejal Svetina. 

V luči očitkov glede nepravilnosti so večkrat obiskali tudi Psihiatrično bolnišnico. "Prišli smo nenapovedano, saj le tako lahko ugotavljamo dejansko stanje," je še dodal Svetina.

Dostopnost je glavna prioriteta

"Ministrstvo se bo ustrezno odzvalo na Svetu za zdravstvo. Nekatere zadeve so zelo specifične za recimo samo en zdravstveni dom, druge so sistemske. Med slednjimi je dostopnost do osebnega zdravnika, ki je prva med prioritetami tega mandata," je v izjavi  poudarila ministrica za zdravje Prevolnik Ruplova.

Odprtih je več zadev: dostopnost, način komunikacije in čakalne dobe. "Dokončnih rešitev v tem trenutku še nimamo, saj jih moramo ustrezno uskladiti z izvajalci," je dejala. "Veliko odprtih stvari pa naslavljamo z drobnimi spremembami."

Kdo so ljudje, ki imajo največje težave zaradi slabe dostopnosti? "Šele ko bomo vedeli konkretno, kakšen je problem, bomo lahko ponudili rešitve," je pojasnila. "Kadrov imamo kolikor jih pač je na voljo. Potrebe pa strmo naraščajo, ker smo starajoča se družba." 

Analizirali probleme ki pacientu onemogočajo dostop do zdravnika      

Narejene so bile analize glede dostopnosti, tako pri varuhu, kot na ministrstvu. "Mi smo analizirali na kakšen človek ne more priti do zdravnika. Da se ne odzivajo na telefone, da se po 16. uri ne javljajo več na spletno pošto in podobno. Osredotočili smo se na odnos do pacienta," je poudaril Svetina. Ugotovili so, da lahko posamezne ambulante znotraj enega zdravstvenega doma dosegajo povsem drugačne rezultate.

Kje se najdlje čaka in so najmanj odzivni? Največji problem je ZD Ljubljana, razlike med velikimi in majhnimi zdravstvenimi domovi pa sicer niso pogojene z velikostjo. "Morali bi se bolj odpreti za paciente, da bodo lažje prišli do njih," je poudaril Svetina.

Varuh je sicer, kot je povedal, ministrici danes predstavil predvsem priporočila iz njegovega lanskega letnega poročila, ob dostopnosti do zdravstvenih storitev je izpostavil tudi vprašanja zakonske ureditve psihoterapije, zobozdravstva za osebe s posebnimi potrebami, nasilja na psihiatrični kliniki ter dolgotrajno bolnišnično zdravljenje.

Pravica do zdravstvenega varstva je temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja ustava

"Nedopustno je, da telefoni v ambulantah pogosto zvonijo v prazno, da se v mnogih primerih ne vrača klicev, da ambulante ne odgovarjajo na elektronska sporočila ali na sporočila na posameznem portalu, ki ga uporabljajo za komunikacijo s pacienti. Pravica do zdravstvenega varstva je temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja ustava. To ni nekaj nadstandardnega, ampak najbolj osnovna pravica, ki izhaja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja," so zapisali besede Svetine.

Varuhova analiza je pokazala tudi, da so med ambulantami velike razlike v načinu, kako lahko pacientke in pacienti dostopajo do ambulant oziroma na kakšen način lahko komunicirajo z njimi. "Ugotovili smo velike razlike v odzivnosti med ambulantami na primarni ravni. To je nesprejemljivo, saj morajo imeti vsi v državi enakovreden dostop do zdravstvenih storitev in biti deležni potrebnih zdravstvenih ukrepov takrat, ko jih potrebujejo. Menimo, da bi bilo treba poenotiti najdaljši dopustni odzivni čas ambulante na sporočilo pacienta, oddano prek spletne strani izvajalca ali portala," poudarja varuh.

bolnišnica, čakalna vrsta, čakalnica
Novice V pripravi je protokol za urejanje čakalnih seznamov
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Prevolnik Ruplova na skupščini ZZZS: Razčistimo odprte stvari in začrtajmo smer
Junaki tretjega nadstropja. Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo. Pediatrična klinika. zdravniki sestre zdravstvo bolnišnica
Novice Zdravniki prepričani, da želi vlada uzakoniti prisilno delo, zagrozili so z uporom
Ne spreglejte