SiolNET. Novice Slovenija
1,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Varovana oseba po novem tudi varuh človekovih pravic

1,08

termometer

Peter Svetina | Po novem bo po četrti stopnji varovanja varovan tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Z enako stopnjo so varovani tudi predsednik državnega zbora, zunanji minister, obrambni minister ter minister za notranje zadeve. | Foto: STA
Po novem bo po četrti stopnji varovanja varovan tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Z enako stopnjo so varovani tudi predsednik državnega zbora, zunanji minister, obrambni minister ter minister za notranje zadeve. Foto: STA

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe uredbe o policijskem varovanju. Za varovanje predsednika vlade je sprejela posebno uredbo, stopnja varovanja se zanj sicer ne spreminja. Podpredsedniki vlade pa bodo po novem varovani enako kot ministri, razen če bo to narekovala ocena ogroženosti. Varovana oseba bo tudi varuh človekovih pravic.

Za varovanje predsednika vlade in njegovih družinskih članov je vlada sprejela posebno uredbo, ki določa način varovanja, do takrat pa se varovanje izvaja po stopnji in na način, določen z veljavno uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, so po seji vlade sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Klemen Boštjančič Novice Boštjančič: Zaradi nižje stopnje DDV bodo računi nižji za vse #video

Organizacijske spremembe in tudi stopnje varovanja

Uredba o varovanju predsednika vlade prinaša organizacijske spremembe, povezane z varovanjem predsednika vlade, obseg in stopnja varovanja predsednika vlade in njegovih družinskih članov pa ostajata nespremenjena. Tako kot do zdaj ostajata predsednik republike in predsednik vlade varovana po drugi stopnji varovanja.

Uredba o varovanju predsednika vlade sicer določa, da predsednika vlade in njegove družinske člane varuje policija s potrebnim številom policistk oziroma policistov, ki bodo premeščeni v generalni sekretariat vlade, pri tem varovanju pa bodo sodelovali tudi drugi organi. S premestitvijo v generalni sekretariat vlade bo zagotovljena lažja organizacija dela oseb, ki opravljajo varovanje premierja in njegovih družinskih članov, so še sporočili z ministrstva.

Podpredsedniki vlade, ki so zdaj varovani po tretji stopnji, bo policija tako varovala le, če bo to narekovala ocena ogroženosti, sicer bodo varovani po četrti stopnji, torej stopnji manj. Po četrti stopnji so med drugim varovani ministri, predsednik državnega sveta, ustavnega in vrhovnega sodišča in generalni direktor policije.

Temu ustrezno se bosta prilagodili tudi določbi o varovanju nekdanjega podpredsednika vlade, pri čemer pa spremembe na varovanje nekdanjih podpredsednikov vlade, ki jih policija varuje v trenutku uveljavitve te uredbe, nanje ne vplivajo, so zapisali.

Zoran Milanović Novice Milanović: Klimo raje prodajte Romom, kot da jo nastavite na 25 stopinj Celzija RTV Novice Septembra začetek zbiranja podpisov za referendum o zakonu o RTVS HPV Digisvet "Lažne novice in cepljenje nekaterim predstavljajo stališče proti vladam ali družbenim normam" Bojan Kumer Novice Vlada bo za leto dni omejila maloprodajne cene plina #video Janez Janša in Robert Golob Novice Janez Janša: Skrajni čas je, da vlada to stori #video Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Vlada Roberta Goloba skrb za prihodnost Slovencev vzela Mariborčanom #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin