SiolNET. Novice Slovenija
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada bo za leto dni omejila maloprodajne cene plina #video

1,18

termometer

"Z današnjim ukrepom, katerega cilj je zamejiti draginjo ter zagotoviti nemotene in stabilne dobave plina ter ljudem omogočiti življenje in mirnejšo jesen ter zimo, smo omejili dovoljene drobnoprodajne cene plina iz plinskega sistema za zaščitene odjemalce. Cene plina bodo zamejene navzgor, predvidljive ter vzdržne in bodo veljale od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023," je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Dodal je, da bo vlada za socialno šibke pripravila še energetske dodatke. 

"Z današnjim ukrepom, katerega cilj je zamejiti draginjo ter zagotoviti nemotene in stabilne dobave plina ter ljudem omogočiti življenje in mirnejšo jesen ter zimo, smo omejili dovoljene drobnoprodajne cene plina iz plinskega sistema za zaščitene odjemalce," je uvodoma pojasnil minister in ponovil, da bodo za socialno šibke pripravili še energetske dodatke.

Kot je povedal, med zaščitene odjemalce v prvi vrsti sodijo gospodinjski odjemalci in skupni gospodinjski odjemalci ter osnovne socialne službe: bolnišnice, dijaški in študentski domovi ter javni domovi za starejše in zapori. Prav tako mednje po zakonodaji po njegovih besedah sodijo mali poslovni odjemalci, ki imajo letno porabo manjšo od 100 tisoč kilovatnih ur.

Cene plina bodo navzgor zamejene od 1. septembra do 31. avgusta 2023, je povedal Kumer.

Za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce bodo najvišje dovoljene tarifne postavke cene za plin znašale 0,07300 evra na kilovatno uro brez davka na dodano vrednost (DDV). Za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe bodo najvišje dovoljene tarifne postavke cene za plin znašale 0,07900 evra na kilovatno uro brez DDV.

Vlada bo poleg regulacije tarifnih postavk sprejela še dodatne ukrepe za znižanje računa zaščitenih kategorij - tako kot za elektriko bo ohranila 50-odstotno znižano trošarino in znižala stopnjo DDV z 22 na 9,5 odstotka, je še napovedal minister.

Na leto tudi do 130 evrov prihranka

Na letni ravni bodo tako povprečni gospodinjski odjemalci, ki odjemajo plin pri cenejših dobaviteljih, po njegovih besedah prihranili od 90 do 130 evrov ali okoli deset odstotkov, tisti, ki imajo sklenjeno pogodbo z dražjimi dobavitelji, pa od 170 do 675 evrov ali od 13 do 37 odstotkov.

Povprečni odjemalci socialne službe, ki imajo sklenjeno pogodbo s cenejšim dobaviteljem, bodo medtem na letni ravni prihranili do 1.390 evrov ali do 11 odstotkov, tisti s pogodbami pri srednje dražjih dobaviteljih do 8.710 evrov ali do 44 odstotkov, tisti, ki imajo pogodbe z najdražjimi dobavitelji, do 13.590 evrov letno, kar lahko predstavlja prihranek do 55 odstotkov, je nanizal Kumer.

Povprečni mali poslovni odjemalci, ki imajo sklenjene pogodbe s cenejšimi dobavitelji, bodo medtem na letni ravni prihranili od 205 do 313 evrov ali deset odstotkov, vsi mali poslovni odjemalci s pogodbami pri dražjih dobaviteljih pa od 350 do 1.420 evrov ali od 11 do 34 odstotkov, je dodal.

V zvezi s srednje velikimi in velikimi odjemalci je ponovil napovedi premierja Roberta Goloba, da jih bodo z ukrepi naslovili posebej, "praktično od primera do primera", in sicer v drugi polovici avgusta ali v prvi polovici septembra.

Akcijski načrt, kako bi lahko do leta 2025 opustili rabo ruskega plina

Minister je spomnil še, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen vsem državam članicam EU priporočila, naj porabo plina do marca zmanjšajo za 15 odstotkov. Vlada je zato pozvala podjetje Plinovodi, naj skupaj z uvozniki zemeljskega plina in infrastrukturnim ministrstvom pripravi akcijski načrt z različnimi scenariji, kako bi lahko do leta 2025 opustili rabo zemeljskega plina ruskega izvora.

Vlada je sicer v preteklih tednih že sprejela več ukrepov za zajezitev energetske draginje. Obnovila je sistem delne regulacije pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest in začasno odpravila nekatere dajatve, pri elektriki pa je odločila, da bo s 1. septembrom določena najvišja cena, izenačila je tudi obravnavo gospodinjstev in malih poslovnih odjemalcev z upravniki v večstanovanjskih stavbah. Poleg tega se je vlada tudi za elektriko odločila znižati stopnjo DDV z 22 na 9,5 odstotka, podaljšati 50-odstotno znižanje trošarine in za polovico znižati prispevek za obnovljive vire energije.

mraz zima družina Posel danes "Še nikoli ni bilo takšne negotovosti glede energije in cen" Robert Golob in Olaf Schulz Novice Golob si pri sprejemanju ukrepov proti draginji želi politične enotnosti

"Situacija je resna, pri porabi vode se je treba obnašati varčno"

Razmere na Krasu se ne umirjajo in vlada je na seji razpravljala tudi o ukrepih glede največjega požara v zgodovini Slovenije. Premier Robert Golob, ki se je včeraj mudil na Krasu, je napovedal interventni zakon, ki ne bo namenjen samo obnovi škode, ampak tudi preventivni investiciji, da se stvar ne bo ponovila.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za okolje in kmetijstvo Uroš Brežan, je situacija v slovenski Istri resna. 

"V pripravi je načrt dopolnilne oskrbe z vodo s cisternami, ki ga pripravlja Ministrstvo za obrambo. Direkcija za vode je izdala dovoljenje za uporabo Vanganelskega jezera in drugih manjših zajetij za kmetijsko rabo, je v nadaljevanju pojasnil Brežan. 

Požar Kras Novice Pred gasilci je pestra noč: še pred mrakom zagorelo v bližini Cerja #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin