Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2022,
6.35

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

48

Natisni članek

kurilno olje zemeljski plin elektrika draginja energenti ogrevanje Robert Golob vlada

Četrtek, 28. 7. 2022, 6.35

1 leto, 8 mesecev

Boštjančič: Zaradi nižje stopnje DDV bodo računi nižji za vse #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

48

"Danes smo predlagali znižanje davka na dodano vrednost na energente za vse uporabnike. S tem ukrepom med uporabniki ne delamo razlik, ampak vse obravnavamo enako. Znižanje DDV predlagamo za dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo in daljinskega ogrevanja," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil  minister za finance Klemen Boštjančič. Predlagali so, da se DDV začasno, za obdobje od 1. septembra do 31. maja naslednje leto, zniža z 22 na 9,5 odstotka.

Vlada je danes po napovedih nadaljevala sprejemanje ukrepov za pomoč gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Vlada je že uvedla delno regulacijo cen pogonskih goriv ter omejila najvišje cene elektrike in zemeljskega plina. Danes je enako ukrepala še pri cenah daljinske toplote. 

Učinek na proračun je ocenjen na 130 milijonov, 40 v letošnjem letu in 90 v prihodnjem letu. "V naslednjih korakih bomo naslovili tudi regulacijo cen kurilnega olja in daljinskega ogrevanja, kar pa je v pristojnosti ministra Bojana Kumra," je dodal Boštjančič. 

Državni zbor bo o predlogu vlade o začasnem znižanju DDV na energente na 9,5 odstotka razpravljal na izredni seji, predvidoma 23. avgusta. Za uveljavitev tega ukrepa bo moral DZ sprejeti zakon o nujnih ukrepih na področju DDV za omilitev dviga cen energije, ki ga ima vlada na dnevnem redu danes.

Fajonova o obisku Kijeva: Zdi se, da Ukrajinci čutijo, da se jim izteka čas

Na začetku novinarske konference je ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon spregovorila o obisku Ukrajine. "Vlado sem seznanila z obiskom v Kijevu. Danes zgodaj zjutraj smo se z nočnim vlakom vrnili na Poljsko. V Ukrajini smo bili deset ur, trikrat se je oglasil alarm za zračno nevarnost, a ljudje se ne umikajo več. Obisk je potekal v varnostno zelo zahtevnem času, ruska agresija traja že pet mesecev. Utrujenost je mogoče čutiti tako na eni kot na drugi strani. Ukrajinci so izčrpani, čutijo bolečino, jezo in strah. " je povedala Fajonova in ob tem dodala, da se v Ukrajini vrstijo obiski predsednikov in zunanjih ministrov. 

Prav tako je povedala, da v Kijevu še vedno verjamejo, da bo prva ladja z ukrajinskim žitom pristanišče zapustila še ta teden. "To se za zdaj še ni zgodilo zlasti zaradi bližnjih spopadov in obstreljevanj, ki med drugim ogrožajo tudi varno plovbo ladij," je dejala.

"Ukrajina izraža veliko zahvalo Sloveniji za podporo. Ukrajina pričakuje politično pomoč tudi v prihodnje, poudarjajo pa predvsem potrebo po vojaški moči. Vse, kar lahko slišiš od Ukrajincev, je, da se Rusija ni pripravljena pogajati in da je njeno orožje samo orožje, samo vojaška sila. Ukrajinski politični vrh ne verjame v pogajanja in se je pripravljen boriti tudi z ljudmi, ki so zelo prizadeti. Zdi se, kot da Ukrajinci čutijo, da se jim izteka čas, in zato še dodatno prosijo za pomoč. " je dejala Fajonova. 

Slovenija je zagotovila že skoraj devet milijonov evrov humanitarne pomoči Ukrajini. Po njenih besedah se bodo v naslednjih tednih v vladi dogovorili, kakšen bo ves paket slovenske pomoči Ukrajini. 

Ko je kmalu po začetku ruske invazije v Kijev odpotoval nekdanji premier Janez Janša, je bila Fajonova do njegovega obiska kritična. Na novinarsko vprašanje, kako odgovarja na kritike, da je zdaj sama odpotovala v Kijev, medtem ko je bila pred časom kritična do Janše, ki je storil enako, je Fajonova odgovorila tako:  

Novice Tanja Fajon: Slovenija ostaja prijateljica in podpornica Ukrajine

Končna ocena škode požara na Krasu bo znana septembra

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Kot je pojasnil, bodo celovit načrt ocene škode na krasu pripravili do sredine septembra in začeli tudi vse postopke, da se vsem, ki jih je požar prizadel, ta škoda tudi povrne.

Jeseni bodo sledili ukrepi za gospodarstvo

Sistem delne regulacije pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest je vlada obnovila konec junija, ta mesec pa je sklenila s 1. septembrom za leto dni omejiti najvišje cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjstva in druge zaščitene odjemalce. Začasno je odpravila tudi nekatere dajatve, podaljšala 50-odstotno znižanje trošarin ter napovedala znižanje davka na dodano vrednost (DDV).

Že pred časom je vlada napovedala tudi ukrepe za pomoč socialno ogroženim prebivalcem v obdobju draginje, na primer v obliki enkratnih dodatkov, s katerimi bi pokrili razliko med dohodki in pragom tveganja revščine. Takšen sklep so nekateri pričakovali že na seji vlade prejšnji teden, a ga za zdaj še ni sprejela.

Opozorila o težavah pri poslovanju zaradi visokih cen energentov že dlje časa prihajajo tudi iz gospodarstva. Golob odgovarja, da bodo podjetja prišla na vrsto, ko končajo ukrepe za gospodinjstva, saj mora vlada najprej poskrbeti za najbolj ranljive, torej za gospodinjstva, male podjetnike in tiste, ki opravljajo javne storitve.

Bojan Kumer
Novice Vlada bo za leto dni omejila maloprodajne cene plina #video
Bojan Kumer
Novice Vlada omejila cene električne energije #video
Ne spreglejte