Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2022,
10.06

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

127

Natisni članek

Ukrajina Kijev Tanja Fajon

Sreda, 27. 7. 2022, 10.06

1 leto, 9 mesecev

Tanja Fajon: Slovenija ostaja prijateljica in podpornica Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

127

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Kijevu sestala z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, nato pa še s predsednikom vlade Denisom Šmihalom in županom Kijeva Vitalijem Kličkom. Izrazila je podporo in solidarnost Slovenije z Ukrajino, predstavila dosedanjo slovensko pomoč in prisluhnila ukrajinskim potrebam po nadaljnji pomoči. Ko je pred štirimi meseci skupaj s poljskim in češkim premierjem enako storil nekdanji predsednik vlade Janez Janša, je Fajonova njegovo potezo kritizirala.

"Slovenija ostaja prijateljica in podpornica Ukrajine in njenih prebivalcev, ki so pokazali veliko poguma," je v pogovoru s Kulebo dejala Fajonova in pri tem ponovno obsodila rusko agresijo, ki ogroža mednarodni red in mir, je na Twitterju sporočilo zunanje ministrstvo.

Ukrajini zagotovili 8,8 milijona evrov pomoči

Sogovornike je med drugim seznanila o humanitarni pomoči, ki jo je Slovenija od začetka vojne namenila Ukrajini. Skupaj s prispevkom slovenskih nevladnih organizacij gre za nezanemarljiv znesek 8,8 milijona evrov, so sporočili iz zunanjega ministrstva. "Pogovarjali smo se o konkretnih projektih humanitarne pomoči, kot sta razminiranje in rehabilitacija ranjencev, kjer želimo pomagati s slovensko ekspertizo," je dejala in dodala, da je bil ob robu obiska podpisan tudi memorandum o soglasju na področju kibernetske varnosti.

Od začetka vojne je slovenska vlada v obliki uradne humanitarne pomoči Ukrajini zagotovila 3,2 milijona evrov. Slovenija nudi zatočišče ukrajinskim beguncem, sprejela pa je tudi 20 sirot iz luganske sirotišnice. Prav tako so slovenske nevladne organizacije za potrebe Ukrajine in ukrajinske begunce, ki se nahajajo v Sloveniji, namenile pomoč v okvirni vrednost 5,5 milijonov evrov.

Predsednik vlade Šmihal se je Sloveniji zahvalil za vso humanitarno pomoč, Fajonova pa je dejala, da so slovenski gospodarstveniki izrazili interes po sodelovanju pri povojni obnovi Ukrajine. Ministrica se je danes sestala tudi z županom Kijeva, za katerega je dejala, da kljub dogajanju v državi ostaja izjemno motiviran. Razpravljala sta zlasti o nujnosti končanja vojne in povratka Kijeva v normalno življenje.

Pred tem si je Fajonova danes v Irpinu ogledala prizorišče pobojev nedolžnih ukrajinskih civilistov. Skupaj s Kulebo je položila cvetje pri zidu spomina na padle v vojni v Donbasu in se poklonila žrtvam. Najostreje je obsodila poboje civilistov, ki predstavljajo hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, in poudarila, da storilci ne smejo ostati nekaznovani.

Tako se je odzvala Fajonova potem ko je Kijev pred meseci obiskal Janez Janša

Dober mesec po začetku vojne v Ukrajini je nekdanji predsednik vlade Janez Janša v družbi poljskega premierja Mateusza Morawieckega in češkega premierja Petra Fiale odpotoval v Kijev z enakim namenom, kot je to zdaj storila Fajonova.

Medtem ko so nekateri Janšev obisk označili za eno največjih dejanj slovenske zunanje politike v zgodovini, je Fajonova storila ravno nasprotno. Obregnila se je v Janševo odločitev in jo kritizirala na Twitterju.

"Če rečemo, da je pogumno dejanje, da so se predsedniki odpravili na vojno območje, moramo reči tudi, da je zelo tvegano dejanje. Zaradi varnostnih tveganj, pa tudi zaradi sporočila. Premierji namreč niso bili usklajeni z institucijami EU in so na pot odšli na lastno pest, brez mandata. Zato so bili evropski odzivi na to pot mešani. Zagotovo pa je to sporočilo solidarnosti predsedniku Zelenskemu in ljudem v Ukrajini simbolično zelo pomembno," je v intervjuju za Siol.net obisk treh premierjev v Kijevu komentirala Fajonova. 

Novice Tanja Fajon: Stranka Levica bo v tej situaciji morala narediti nov premislek #video

Medtem je aktualni predsednik Borut Pahor Janšev obisk pri ukrajinskem predsedniku komentiral tako:

Kijev
Novice Zelenski na srečanju z Janšo, Morawieckim in Fialo: Zelo cenimo vašo podporo #foto
Novice Groza v Moskvi: skrivnostno je umrl ključni mož pri razvoju Putinovega orožja
Novice Fajonova ob zgodovinskem požaru pozirala v helikopterju: "Pilot se je želel slikati z mano" #video
Ne spreglejte