Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2022,
10.56

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

86

Natisni članek

ukrepi Robert Golob Slovenija energija

Sreda, 20. 7. 2022, 10.56

1 leto, 9 mesecev

Janez Janša: Skrajni čas je, da vlada to stori #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

86

Posvet o ukrepih za blažitev draginje, na katerem so med drugim sodelovali predsedniki vseh parlamentarnih strank, je bil po besedah premierja Roberta Goloba konstruktiven in "morda dober temelj za prihodnje, tudi za kakšna druga področja". Vlada namerava interventno zakonodajo opoziciji predstaviti na naslednjem posvetu, predvidoma konec avgusta. Prvaka opozicijskih SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin, sta ukrepom, če bodo smiselni, že pred začetkom posveta napovedala podporo. Na posvet sta Janša in Tonin sicer prinesla tudi svoje predloge.

"Predstavljeni so bil tako ukrepi kot posledice. Sem zelo zadovoljen. Debata ni bila samo strokovna, ampak tudi konstruktivna s strani vseh udeležencev. Ukrepati moramo hitro in odločno," je po koncu posveta povedal Robert Golob. Med političnimi strankami ni bilo nobenih razhajanj. Ukrepati pa moramo hitro in odločno, zato, da najprej zaščitimo najbolj ranljive, tudi s ciljnimi ukrepi, v naslednjem koraku pa ne pozabimo na gospodarstvo in skrbimo v enem delu tudi za to, da se gospodarstvo ne ustavi," je dodal. 

Predstavljen je bil tako imenovan načrt Evropske komisije, oz. plinskih operaterjev, kako preživeti zimo brez redukcij tudi v primeru, če se dobava ruskega plina v celoti zaustavi. "Ta načrt je pomemben, ker nam daje smernice, kako naj se vsaka država članica pripravi, da bomo lahko te pogoje izpolnili, da ne pride do zaustavitve dobave končnim odjemalcem," je še dejal Golob.

"Pripravljeni moramo biti na najslabše. Današnji posvet ni bil zadnji, ampak prvi. V podobni sestavi bi se dobili konec avgusta. Do takrat bi pripravili določene interventne zakone," je še napovedal Golob.

Kaj vsebujejo ukrepi? 

"Izenačitev vseh odjemalcev, vsi gospodinjski odjemalci, tudi če živijo v blokih, tudi če kupujejo električno energijo ali plin od upraviteljev. Želimo jih izenačiti s spremembo zakonodaje. Cene so bile prejšnjo zimo ena proti štiri in to moramo izenačiti," je dejal v nadaljevanju. 

Eden od ukrepov je tudi interventna zakonodaja na temo znižanja stopnje DDV za vse energente. Ne samo za zemeljski plin, električno energijo, ampak tudi kurilno olje, lesno biomaso. 

"Računam, ker ni bilo nobenih nesoglasij, da bosta lahko šli skozi parlament po skrajšanem postopku," je dejal glede omenjenih zakonskih iniciativ.

"Jutri imamo na vladi regulacijo zemeljskega plina. Ravno tako bomo po zgledu električne energije zamejili zgornjo ceno za prihajajočo zimo na nivo, ki bo vzdržen in je bistveno pod nabavnimi tržnimi cenami ter bo veljal za zaščitene kategorije, med katerimi so poleg gospodinjskih odjemalcev in malih podjetji še določeni javni zavodi, ki izvajajo javne storitve. Cene zemeljskega plina se s s prvim septembrom znižajo za vse odjemalce, ne za vse enako, ampak bodo vsi deležni teh ukrepov," je zaključil Golob. 

Nekatere ukrepe za blažitev draginje so že sprejeli 

Vlada je nekatere ukrepe za blažitev draginje že sprejela. Med drugim je posegla v oblikovanje cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest, prejšnji teden je predstavila ukrepe na področju električne energije, naslovila je tudi prehransko draginjo.

Še ta teden naj bi vlada po vzoru elektrike sprejela ukrepe na področju plina, po napovedih bodo sledili še ukrepi za druge oblike energentov.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob tem danes napovedal tudi ukrepe za pomoč socialno ogroženim prebivalcem v času draginje, med katerimi bodo enkratni dodatki.

Fotogalerija
1 / 5

Janša: Ne bomo nasprotovali ukrepom, ki bodo dejansko pomagali ljudem

"Skrajni čas je, da vlada pripravi ukrepe, s katerimi se uravnoteženo naslovi probleme gospodarstva, kmetijstva in ljudi, ki jih imamo s to draginjo," je ob prihodu na posvet dejal prvak SDS Janez Janša. Po njegovih besedah je SDS vedno pripravljena podpreti vse ukrepe, ki gredo v koristi ljudi in gospodarstva, in tako bo tudi tokrat.

"Mi imamo predlogov veliko, nimamo pa glasovalne večine v DZ," je glede opozicijskih predlogov dejal Janša in dodal, da bodo predloge danes predstavili, "če bodo vladajoči pripravljeni poslušati".

Po sestanku je Janša povedal, da je bil sestanek koristen v delu, ko so ekonomski in energetski strokovnjaki predstavili konkretne podatke o trenutni situaciji in nekatere napovedi.

Golob poziv k politični enotnosti pri sprejemanju ukrepov proti draginji pa po njegovih besedah ni bil v ospredju. "Mislim, da vsi vemo, da aktualna opozicija ravna drugače, kot je ravnal del vladajoče koalicije, ko je bil v opozicijski vlogi v preteklosti. Niti SDS in verjamem da niti NSi nikoli nista in ne bosta nasprotovali ukrepom, ki bodo v teh časih dejansko pomagali ljudem, gospodarstvu in kmetijstvu," je dejal in dodal, da bo treba pri konkretnih ukrepih pogledati, če dejansko gredo v to smer.

Ukrepi, ki jih je danes predstavila vlada, po Janševi oceni niso bili sporni. "Je bilo pa veliko tega, kar smo slišali s strani vladnih predstavnikov, predstavljeno v obliki dilem. Gre predvsem za dileme, ali naslovit to draginjo pri davkih ali pri subvencijah. Vsi so se izogibal besedi energetski ali pa draginjski vavčer," je še dejal.

Predsednik SDS sicer meni, da bi bila vlada lahko morda kljub poletnem času bolj aktivna pri sprejemanju ukrepov. "Zdaj smo že krepko v drugi fazi te draginjske krize, ki se poglablja še z visoko inflacijo, neke velike naglice, pa tudi pritiskov z vaše strani, pa ni čutiti, je dejal novinarjem ob odhodu s posveta."

Tonin zadovoljen: Debata je bila konstruktivna

S svojimi predlogi so na posvet prišli tudi v NSi. "Prihajamo s konkretnimi predlogi, kar se tiče znižanje DDV in nekaterih vavčerjev. Jaz ne trdim, da mi vse vemo in da vse znamo. Pripravljeni smo poslušati tudi druge in če bodo imeli boljše ideje, smo jih pripravljeni podpreti," je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Po posvetu je Tonin povedal, da je zadovoljen. Ocenil je, da je bila debata konstruktivna. "Seznanili smo se s tem, kakšna situacija nas čaka jeseni. Mislim, da smo začrtali nekaj konstruktivnostih predlogov, kako se soočiti z izzivi, ki nas čakajo," je povzel in ocenil, da bi bilo treba to vrsto sodelovanja tudi v prihodnosti krepiti, saj se mu zdi, da daje prave sadove.

Tonin želi, da bi iskali skupne rešitve.  | Foto: STA , Tonin želi, da bi iskali skupne rešitve. Foto: STA ,

Premier Robert Golob je že prejšnji teden v DZ izrazil željo, da bi bili ukrepi za blažitev draginje podprti enotno. "Ponujam roko opoziciji in koaliciji, da se o ključnih vprašanjih za zimo pogovarjamo skupaj," je dejal. 

Na današnjem posvetu so poleg premierja in predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in resornih ministrov sodelovali tudi stroka, predstavniki energetskih podjetij ter vodstvo urada za makroekonomske analize in razvoj.

Skladišče naftnih derivatov v Los Angelesu
Novice "Še nikoli ni bilo takšne negotovosti glede energije in cen"
Bojan Kumer
Novice Infrastrukturni minister napovedal, za koliko se bo podražila energija
Seja vlade. Robert Golob
Novice Vam višje položnice, Robertu Golobu pa skoraj dva milijona evrov nagrade
Ne spreglejte