Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
24. 5. 2018,
12.31

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

13

Natisni članek

čebele Ljubljana Tivoli urbano čebelarstvo

Četrtek, 24. 5. 2018, 12.31

5 let, 11 mesecev

Vandali razdejali čebelje panje v Tivoliju #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

13

Razdejani panji | Foto MOL

Foto: MOL

Vandali v Ljubljani so se po uničevanju mladih dreves lotili še čebeljih panjev v parku Tivoli. Župan Zoran Janković je zgrožen in meščane poziva, naj morebitne informacije sporočijo policiji.

Video: Facebook


Župan Ljubljane Zoran Janković je ob včerajšnjem odprtju prenovljenega parka z otroškim igriščem na Kodeljevem sporočil, da so vandali razdejali čebelje panje v parku Tivoli.

V videoposnetku na Facebooku se zgroženo sprašuje, "kaj nekoga muči, da fizično trpi ob delanju škode Ljubljani". Dodal je, da njihovega početja ne razume, morebitne očividce pa pozval, da informacije sporočijo policiji.

Novice Zakaj je dobro, da čebele nabirajo med po Ljubljani

Dve čebelji družini sta padec preživeli

Ko smo zjutraj želeli preveriti stanje na terenu, smo ugotovili, da beli panji blizu tivolskega rastlinjaka in čolnarne znova stojijo na svojem mestu. Lastnik, čebelar in skrbnik čebeljih panjev Damir Škraban nam je pojasnil, da so vandali v noči s torka na sredo s stojala prevrnili dva od desetih čebeljih panjev, ki so ju že postavili na svoje mesto.

Dva od desetih panjev so vandali prevrnili s stojala, a sta obe čebelji družini padec preživeli. | Foto: Ana Kovač Dva od desetih panjev so vandali prevrnili s stojala, a sta obe čebelji družini padec preživeli. Foto: Ana Kovač "Panja na srečo nista poškodovana. Vse kaže, da sta nepoškodovani ostali tudi obe čebelji družini. O večji škodi na srečo ne moremo govoriti," pojasnjuje Škraban. Čebelar jih sedaj opazuje, ker ni izključeno, da so doživele šok.

Šlo je za prvi takšen dogodek v dveh letih, odkar v Tivoliju domujejo čebele. Škraban se nadeja, da gre za osamljen dogodek, ki se ne bo nikoli več ponovil.

Z mestne občine Ljubljana so sporočili, da primer vandalizma obsojajo. "Upamo sicer, da je šlo za osamljeno dejanje, meščanke in meščane pa prosimo, da so na tovrstne primere pozorni in o njih obvestijo pristojno policijsko postajo oziroma četrtno skupnost. Prepričani smo, da lahko s skupnimi močmi preprečimo nadaljnje širjenje vandalizma in tako ohranimo skrben odnos do našega mesta in do narave," so zapisali.

Vandali se nad naravo v Ljubljani znašajo že več let

Napadi vandalov v Ljubljani so sicer precej pogosti. Od leta 2014 je bilo več kot 150 primerov namernega uničevanja dreves. Nazadnje so vandali konec lanskega leta uničili 54 mladih sadnih dreves v sadovnjaku ob Vojkovi cesti.

Uničen sadovnjak ob Vojkovi cesti. | Foto: Uničen sadovnjak ob Vojkovi cesti. Mestni sadovnjak na Grbi ob Poti spominov in tovarištva je bil od zasaditve leta 2015 kar trikrat žrtev vandalizma, nazadnje je storilec polomil še zadnje drevje, ki je ostalo, in s tem dokončno uničil sadovnjak.

Tudi v nasadu v Savskem naselju so neznanci pred časom populili in odnesli več sadik sadnega drevja.

Trendi Čebele in zeliščni vrtovi v Ljubljani

Večkrat so bila namerno polomljena tudi mlada drevesa ob Poti spominov in tovarištva. Policisti so leta 2015 prijeli 22-letnika, za katerega so v preiskavi ugotovili, da je v treh mesecih namerno poškodoval 66 dreves. V preostalih primerih storilcev policija še ni prijela.

Samo škoda na uničenih drevesih znaša sto tisočakov

Na mestni občini ocenjujejo, da je v zadnjih štirih letih zaradi vandalizma na sadnih in drugih vrstah dreves v Ljubljani nastalo za okoli sto tisoč evrov škode. Občina je sicer za namerno poškodovanje dreves na javnih površinah predpisala tisoč evrov globe.

Večkrat se poškodbe dogajajo tudi v galeriji na prostem na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju. Predlani so obravnavali štiri dejanja vandalizma, lani pa deset. Škode je bilo za več tisoč evrov.

Novice Čebele v Sloveniji so ogrožene, a čebelarje rešuje domiselnost (video)
Ne spreglejte