SiolNET. Novice Slovenija
8,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nedeljo 75 okužb, umrl še en bolnik #video

8,04

termometer

V Sloveniji so v nedeljo ob 1.034 testih potrdili 75 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 je umrl en bolnik. Po okužbi se je v bolnišnicah zdravilo 107 ljudi, od tega 21 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili osem bolnikov. V UKC Ljubljana so na oddelku za žilne bolezni v preteklih dneh odkrili deset okužb pri zaposlenih in deset okužb pri bolnikih, na oddelku za pljučne bolezni pa so zabeležili prihod okužene bolnice. Na oddelku za žilne bolezni zaradi okužb v tem tednu ne bodo sprejemali novih bolnikov.

Stanovanjski bloki Novice Nov vladni odlok povzroča sive lase upravnikom blokov

Trenutno je v državi aktivno okuženih več kot 2.100 ljudi. V Sloveniji so do zdaj skupaj potrdili 6.573 okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je skupaj umrlo 156 ljudi. Skupaj so do zdaj pri nas opravili 236.177 testov na novi koronavirus, je prek družbenega omrežja Twitter sporočila vlada.

Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da je bilo v nedeljo pozitivnih 7,25 odstotka vseh testov. Ob tem je izrazil zaskrbljenost zaradi povečanega števila bolnikov, ki po okužbi potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah. "Razmere ostajajo resne, med včeraj okuženimi je očitno kar devet zdravstvenih delavcev," je dejal Kacin. Kot nov mogoči ukrep za zajezitev širjenja virusa je Kacin omenil nove omejitve zbiranja, a je dodal, da vlada o tem še ni sprejela nobene odločitve.

Mors: V kabinetu ministra za obrambo ni potrjene okužbe

Na področju obrambe so po podatkih ministrstva za obrambo (Mors) do zdaj zabeležili 27 okužb, od tega 20 med pripadniki Slovenske vojske in sedem v upravnem delu ministrstva. Ob tem so zanikali današnje poročanje medijev o okužbi v kabinetu ministra Mateja Tonina, so pa konec tedna potrdili dve okužbi v službi za protokol ministrstva. Okuženi osebi sta v izolaciji, v preventivni samoizolaciji so tudi vsi ostali zaposleni v omenjeni službi, ki trenutno delajo od doma.

Kot so pojasnili na ministrstvu, Tonin ni bil v stiku z nobenim od okuženih in tudi sicer v službi stalno uporablja zaščitno masko. Zaradi okužb je bila od marca do danes samoizolacija odrejena 142 zaposlenim na ministrstvu za obrambo. V organizacijskih enotah, v katerih so bile okužbe potrjene, izvajajo poostrene higienske ukrepe, vse zaposlene so tudi spet pozvali k doslednemu upoštevanju priporočil in ukrepov za preprečevanje širjenja okužb ter k omejitvi socialnih stikov. (STA)

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice V Sloveniji v zadnjem dnevu 168 novih primerov okužbe

Nove okužbe v UKC Ljubljana

Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da so na kliničnem oddelku za žilne bolezni v UKC Ljubljana konec tedna zaznali povečano število okužb, na oddelku za pljučne bolezni in alergijo pa so zabeležili prihod okužene bolnice. "To so zapleti, ki smo jih po svoje pričakovali. Nobena bolnišnica ni otok, virus namreč kroži po populaciji. Domnevamo, da je bilo več virov okužbe. Žal je posledica, da bo oddelek za žilne bolezni vsaj teden dni zaprt," je povedala Lejko Zupančeva.

"To so zapleti, ki smo jih na nek način pričakovali. Nobena bolnišnica ni otok, virus namreč kroži po populaciji. Domnevamo, da je bilo več virov okužbe," je glede novih okužb v UKC Ljubljana dejala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. "To so zapleti, ki smo jih na nek način pričakovali. Nobena bolnišnica ni otok, virus namreč kroži po populaciji. Domnevamo, da je bilo več virov okužbe," je glede novih okužb v UKC Ljubljana dejala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Foto: STA

Na kliničnem oddelku za žilne bolezni imajo trenutno deset bolnikov z boleznijo covid-19. Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je del bolnikov v klinični center že prišel s potrjeno okužbo, potrdili pa so tudi deset okužb pri zaposlenih z omenjenega oddelka. V tem tednu na omenjenem oddelku zato ne bodo sprejemali novih bolnikov, so sporočili iz največje slovenske bolnišnice.

Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo, kjer so v minulih dneh potrdili eno okužbo, s testiranjem novih okužb niso zaznali. Kot so napovedali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, bodo podrobno spremljali stanje zaposlenih in drugih bolnikov. "Zlasti na žilnem oddelku obstaja 'vojni režim'. Okužene bolnike bomo že danes ali najkasneje jutri premestili na covid oddelke - nekaj v negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu, nekaj pa na infekcijsko kliniko," je v izjavi za medije pojasnil strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras, poroča STA.

Hrvaška, koronavirus Novice Megažarišče na Hrvaškem postalo svetovni fenomen

Po njegovih besedah se je interna klinika zaradi vdora okužb z novim koronavirusom soočila z izpadom od 70 do 80 postelj, zato računajo na pomoč drugih bolnišnic, zlasti v zahodnem delu države: izolske, šempetrske in sežanske bolnišnice. "Slovenija je nenazadnje tako majhna, da bi lahko bili vsi skupaj ena bolnišnica," je dodal po poročanju STA.

Eden od bolnikov na oddelku za žilne bolezni, ki je zbolel za covidom-19, je medtem žal že umrl. Fras je dejal, da je imel ta bolnik težko osnovno bolezen, okužba pa je pripomogla, da se je klinična slika še poslabšala. Tudi ostali okuženi so starejši bolniki, prav tako z zahtevno osnovno boleznijo in sodijo med rizične bolnike.

Nenujni bolniki na interni kliniki predstavljajo približno 25 odstotkov vseh bolnikov na kliniki. "Enotedenski izpad sprejema te četrtine ne bi smel povzročiti bistvenih zamikov pri obravnavi bolnikov. Na kliniki je skupaj 478 postelj, 1270 zaposlenih, na oddelkih za žilne bolezni in za pljučne bolezni pa je skupaj približno 200 zaposlenih. Izpad 70. ali 80. postelj ne bi predstavljal večjega problema, če bi imeli normalno zasedenost postelj," je opozoril Fras po navedbah STA.

Priporočena zasedenost je namreč med 70 in 80 odstotki, da je vselej na voljo nekaj rezerve, na interni kliniki pa imajo vseskozi okoli 95-odstotno zasedenost postelj, je navedel Fras. Izbruh okužb z novim koronavirusom na kliniki je po njegovih besedah lahko povzročil asimptomatski bolnik, ki so ga premestili iz druge bolnišnice, "druga verjetna pot pa je preko enega zaposlenega zdravstvenega delavca".

Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb skupaj z oddelkoma preverja vse stike ter odreja ukrepe in pogoje za nadaljnje varno delo. Ker se podoben scenarij lahko zgodi na vseh oddelkih, je vodstvo UKC pozvalo zaposlene k večji pozornosti pri spremljanju lastnega zdravstvenega stanja in vodje k vnaprejšnjemu razmisleku o rešitvah, piše STA.

Trenutne kapacitete UKC Ljubljana so na zgornji meji

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar pa je v izjavi za medije pojasnil, da so imeli danes dopoldne v UKC 48 bolnikov s covidom-19. Od teh se jih 12 s pomočjo telemedicine zdravi v domačem okolju, 36 pa jih je hospitaliziranih - 12 v enoti intenzivne terapije, sedem jih je na negovalnem oddelku, ostali pa so na akutnem covid oddelku infekcijske klinike, trenutno pa so tudi na oddelku za žilne bolezni, piše STA.

Na infekcijski kliniki imajo po Poklukarjevih besedah trenutno za bolnike s covidom-19 30 postelj na akutnem oddelku, 16 postelj za intenzivno nego in 30 negovalnih postelj. Izrazil je upanje, da bodo na interni kliniki zajezili širjenje okužb in bosta oba omenjena oddelka že v prihodnjem tednu delala v polnem obsegu. Ostali programi v UKC trenutno potekajo v nespremenjenem obsegu. "Za nami je že drugi vikend, ko je klinični center zaradi naraščanja števila okužb v državi na višjem nivoju aktivacije," je dodal.

Trenutne kapacitete UKC Ljubljana so tako na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet, je opozoril Poklukar. Delo infekcijske klinike za ostale bolnike se bo po načrtu postopno selilo v Bolnišnico Petra Držaja v Šiško, začelo pa se bo v torek ali v sredo. S tem bodo na infekcijski kliniki za bolnike s covidom-19 pridobili dodatnih 19 postelj v akutni enoti in deset v intenzivni enoti. Dodal je še, da pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic pri oskrbi in prevzemanju bolnikov, ki niso okuženi z novim koronavirusom, navaja STA.

Ursula von der Leyen Novice V samoizolaciji tudi von der Leynova

V UKC Maribor 11 novih okužb med zaposlenimi in ena pri bolniku

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v zadnjih treh dneh okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 11 zaposlenih in enemu bolniku. Vsi okuženi so v karanteni, prav tako še 18 zdravstvenih delavcev, je danes v izjavi za medije povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

UKC Maribor Foto: STA

Postregel je tudi s podatkom, da so septembra okužbo z novim koronavirusom zabeležili pri 35 zaposlenih in 14 bolnikih, ki so bili hospitalizirani zaradi drugih bolezni. Za zmanjšanje prenosa okužb med zdravstvenimi delavci in od njih na bolnike pa je mariborska bolnišnica med drugim zaposlenim zagotovila kakovostnejše zaščitne maske. Medtem pa bolniki skoraj ves čas nosijo zaščitne maske, tudi ko so v sobah, če to ne ogroža njihovega zdravja, je dejal Vogrin.

Po njegovih zagotovilih bolniki ne zapuščajo sob in tudi ne bolnišnice, zaščitnih sredstev pa imajo v UKC Maribor v zadostni količini. Na oddelku za bolnike s covidom-19 imajo trenutno 20 akutnih bolnikov, ki ne potrebujejo intenzivne terapije, dva bolnika pa sta na intenzivni terapiji. Vogrin je ocenil, da lahko kapacitete za akutne bolnike, okužene z novim koronavirusom, povečajo še za 20 postelj, število postelj za intenzivno nego bi lahko povečali za osem, teoretično pa še za dodatnih pet, odvisno od potreb, poroča STA.

Maske v šolah Novice Učenci in dijaki brez mask v matičnih razredih

V Rogaški Slatini porast števila okuženih

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so konec tedna potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom. Okužbe so se pojavile pri stanovalcih, ki so bili pred tem na dveh testiranjih negativni, kar kaže na to, da se virus nepredvidljivo pokaže z zamikom. V domu je tako okuženih 28 stanovalcev in šest zaposlenih.

Stanovalci, pri katerih so zaznali okužbo pa niso imeli nobenih simptomov. V nedeljo so ponovno odvzeli večje število brisov tako pri stanovalcih skupine, v kateri so bile nove okužbe, kot pri zaposlenih, ki so bili prisotni v delovnem procesu v tej skupini. Vsi rezultati brisov se negativni, je zapisano na spletnih straneh doma.

Dve zaposleni osebi sta ozdraveli in sta spet na delovnem mestu, prav tako sta ozdravela dva stanovalca, ki sta se iz rdeče cone preselila nazaj v svojo sobo. V bolnišnični obravnavi so trenutno štirje stanovalci, vsi ostali stanovalci, pri katerih so potrdili okužbo, so nameščeni v rdeči coni v Pegazovem domu. Novih smrtnih primerov pa ni bilo, piše STA.

V Murski Soboti okuženih 17 stanovalcev in 8 zaposlenih

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma za starejše Rakičan, je z novim koronavirusom okuženih 17 stanovalcev in osem zaposlenih. Danes novih okužb niso ugotovili, zato upajo, da to pomeni umirjanje razmer. Konec tedna so v centru sicer dobili potrditev treh dodatnih okužb. Po besedah direktorja doma Zorana Hoblaja večina okuženih nima nobenih simptomov, nekaj okuženih pa le blažje. V enoti so vzpostavili rdečo cono in vanjo namestili stanovalce, ki so bili na testiranju na novi koronavirus pozitivni. Vsi drugi stanovalci so ločeni v drugih nadstropjih. Po nedeljskih podatkih je skupno potrjeno število okuženih v soboški občini 56, aktivno okuženih pa 25. V nedeljo novih okužb niso potrdili, navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin