Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2020,
7.40

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,87

99

Natisni članek

epidemija letalo italija Slovenija

Ponedeljek, 1. 6. 2020, 7.40

3 leta, 11 mesecev

Spektakel vojaških lovcev nad Slovenijo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,87

99

Slovenski in ameriški vojaški piloti so danes v zahvalo vsem sodelujočim v boju proti epidemiji novega koronavirusa z lovci preleteli slovenske kraje, ki jih je epidemija najbolj zaznamovala, tudi kliniko na Golniku, Šmarje pri Jelšah in Metliko. Policijske patrulje pa so v tem času v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči.

Spektakel vojaških lovcev nad Slovenijo. Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet.


F-16
Novice Poglejte v nebo: vojaški lovci bodo v zahvalo preleteli Slovenijo

Pripadnikom 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske s pilatusi se je nekaj po 13. uri na Jesenicah pridružilo šest ameriških lovcev F-16, ki so prileteli iznad Italije. Nato so leteli nad Golnikom in Kranjem, nad katerim so prileteli ob 13.23. Polet so nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju, nato pa obrnili proti Šmarjam pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet bodo sklenili v Izoli nekaj pred pol tretjo popoldne, piše STA.

Fotogalerija
1 / 19

Ameriški piloti bodo preleteli še nekatera italijanska mesta

Letala so Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima je milja razmika, in sicer na višini približno 1.200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor so ameriška letala vstopila ob 13.10. Prelet letal nad UKC Maribor je bil predviden ob 13.39, prelet nad Splošno bolnišnico Ptuj pa ob 13.42.

Zemljevid poti in ura preleta. | Foto: Twitter: ministrstvo za obrambo Zemljevid poti in ura preleta. Foto: Twitter: ministrstvo za obrambo

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva, podpolkovnik Janez Gaube, je v petkovem srečanju z novinarji zagotovil, da bodo polet izvedli v skladu z zakonom o letalstvu. Leteli bodo z razmeroma nizko hitrostjo, tako da velikega hrupa ni pričakovati. "Na ta način se želimo z našimi partnerji v Sloveniji na jasen, glasen in viden način zahvaliti vsem tistim ljudem, ki so dali vse od sebe v boju s covid-19," je dodal Gaube.

Ameriški obrambni ataše, podpolkovnik Ben Shaha, je izpostavil, da so v obrambnem sistemu izjemno hvaležni tistim, ki so se v prvih vrstah spopadali z virusom kot novo obliko grožnje. Zato želijo skupaj s slovenskimi oboroženimi silami to hvaležnost tudi izkazati, poroča STA.

Zaposlenim v bolnišnicah so se pred UKC v Ljubljani poklonili tudi policisti.

Fotogalerija
1 / 29
Srečko Šestan
Novice Po koncu epidemije: "Najtežja je bila nepredvidljivost"

Kot so dodali na ministrstvu za obrambo, s to potezo ob uradnem preklicu epidemije želijo sporočiti, da se z velikimi tveganji lahko uspešno spoprimemo le tako, da sodelujemo in si med sabo pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale pred tem preleteli še nekatera italijanska mesta.

K dobri epidemiološki sliki so prispevali vsi, a najtežje breme je bilo na plečih zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana in Maribor, na kliniki na Golniku in v Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, pa tudi na plečih epidemiologov, so še navedli na obrambnem ministrstvu, še navaja STA.

Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice Epidemije covida-19 v Sloveniji po 80 dneh ni več
Ne spreglejte