Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2022,
14.42

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

36

Natisni članek

glasovanje parlament tujina volitve

Petek, 29. 4. 2022, 14.42

1 leto, 12 mesecev

V Argentini za SDS in NSi, v Bruslju za Goloba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

36

Predčasne volitve v državni zbor 2022 | Trenutni delni izid volitev bo DVK prihodnji teden dopolnila še z izidi z devetih veleposlaništev in izidi glasovanja po pošti iz tujine. | Foto Ana Kovač

Trenutni delni izid volitev bo DVK prihodnji teden dopolnila še z izidi z devetih veleposlaništev in izidi glasovanja po pošti iz tujine.

Foto: Ana Kovač

Največ volivcev, ki so glas oddali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je glasovalo za Gibanje Svoboda (1.175 oziroma 25,1 odstotka), so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini je bilo oddanih 4.680 glasovnic, od tega 68 neveljavnih. GS sledijo SDS (1.020 glasov oziroma 21,8 odstotka od vseh oddanih glasov), Levica (667 glasov oziroma 14,3 odstotka), NSi (539 glasov oziroma 11,5 odstotka) in SD (373 oziroma 8,1 odstotka glasov).

Gibanje Svoboda je skupaj prejelo 1.175 glasov, največ so mu jih namenili na veleposlaništvu v Bruslju. 

Veliko prednost pred ostalimi strankami je SDS dobila v Buenos Airesu. Zanjo je glasovalo kar 611 volivcev, kar je več kot polovica vseh glasov, ki jih je SDS prejela v tujini. 

Tudi stranka NSi je največ glasov prejela v Buenos Airesu, in sicer 318 glasov, kar je skoraj 60 odstotkov vseh glasov, ki so jih v tujini namenili tej stranki. 

SD je bila v tujini najbolj priljubljena med volivci v Trstu, kjer je zanjo glasovalo 72 volivcev, sledi Bruselj z 53 volivci in Beograd s 35 volivci. Le en odstotek glasov je prejela v Torontu. 

Levici so največ glasov namenili v Berlinu. Tako kot stranka SD je tudi Levica najmanj glasov prejela v Torontu (en odstotek). 

Med strankami, ki se jim ni uspelo uvrstiti v parlament, so največ glasov dobile LMŠ (168), SAB (109), Vesna (92), Resni.ca (84), Piratska stranka (77), Naša prihodnost in dobra država (72) gibanje Povežimo Slovenijo (70) in gibanje Zdrava družba (60). Ostale so dobile manj kot 60 glasov; DeSUS npr. le 12. Ti glasovi sicer niso spremenili neuradne sestave novega DZ.

Trenutni delni izid volitev bo DVK prihodnji teden dopolnila še z izidi z devetih veleposlaništev in izidi glasovanja po pošti iz tujine.

Glasovalo je 4.689 volivcev 

Državna volilna komisija (DVK) je k delnemu izidu volitev dodala glasove, ki so jih volivci oddali na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. Oddanih je bilo 4.680 glasovnic, od tega 68 neveljavnih. Izide glasovanja na preostalih devetih veleposlaništvih bo DVK ugotavljala predvidoma v torek.

DVK bo rezultate devetih veleposlaništev zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja oziroma anonimnosti volivcev ugotavljala sama, saj je tam glasovnice oddalo manj kot 50 oseb. To so veleposlaništva Slovenije v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu.

Diplomatsko-konzularna predstavništva Slovenije v tujini, kjer so prejeli več kot 50 glasovnic, so izide ugotavljala sama. To so veleposlaništva na Dunaju, Beogradu, Berlinu, Bernu, Bruslju, Buenos Airesu, Canberri, Haagu, Koebenhavnu, Londonu, Madridu, Parizu, Pragi, Sarajevu, Washingtonu in Zagrebu ter generalni konzulati v Celovcu, Clevelandu, Münchnu, Trstu in Torontu.

Tanja Fajon, Matjaž Nemec
Novice Znano je, kako se je odločil Nemec
Tino Heferle je na položaj podpredsednice DZ predlagalo pet strank bodoče koalicije in Levica.
Novice Tina Heferle: Rezultat LMŠ je katastrofalen poraz za vse nas
Volitve, Svoboda, Cvetličarna.
Novice Volitve so mimo, kdaj bi lahko dobili novo vlado?
Italijanski časniki, splet o volitvah v Sloveniji, Andrej Černic
Novice Za Italijane volitve v Sloveniji ob robu novic #foto
Ne spreglejte