Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravje poročilo

Sreda, 21. 8. 2013, 14.01

8 let

V UKC ob polletju skoraj šest milijonov izgube (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana v prvih šestih mesecih letos izkazuje preseganje odhodkov nad prihodki za 5,8 milijona evrov, kaže poročilo polletnega poslovanja za letošnje leto.

Predsednik sveta Franc Cukjati je po seji povedal, da bodo morali biti sanacijski ukrepi v prihodnje intenzivnejši.

V ljubljanskem kliničnem centru je po sila pestri prvi polovici leta v obravnavi poročilo o poslovanju, s katerim so se seznanili člani sveta UKCL. V finančnem načrtu namreč predvidevajo prihodke 422,37 milijona evrov, kar je skoraj 30 milijonov evrov manj kot lani. Svet UKC je obravnaval tudi vloge za izdajo soglasij za podaljšanje razmerja zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, vendar so potrebni za nemoten delovni proces.

"Treba je narediti red"

Predsednica Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva Julijana Bizjak Mlakar ob predstavitvi poročila pravi, da s finančnim poslovanjem v UKC Ljubljana ni nič bistveno narobe. Izraža pa skrb, "ker prihaja do varčevanja prek pavšalnega rezanja finančnih sredstev, kar pomeni, da gre varčevanje na račun pacientov". Posledično to pomeni daljšanje čakalnih vrst ali slabšanje kakovosti zdravljenja. Opozarja, da je varčevanje seveda potrebno, vendar na račun neustrezne porabe sredstev in zmanjšanja korupcije.

"Pomembno je, da se loči javno od zasebnega. Zdravniki ne bi smeli pacientov usmerjati v zasebne organizacije, kjer popoldne sami služijo. Tukaj je treba narediti red," poudarja Bizjak Mlakarjeva, ki pomembno vlogo daje odgovorni politiki, ki bi morala zadeve urediti.

Na ministrstvu še brez komentarja

Da so bolnišnice do sredine avgusta posredovale polletna poročila o svojem delovanju, so potrdili tudi na ministrstvu za zdravje, vendar podatke še urejajo, zato bodo svoje poročilo še predstavili.

Prva polovica leta zaznamovana z aferama

Spomnimo. Komisija za preprečevanje korupcije je v svojem poročilu ugotovila, da sta odgovorni osebi UKC Ljubljana, nekdanja direktorica Darinka Miklavčič in zdajšnji v.d. direktorja Simon Vrhunec, s kršitvami dolžnega ravnanja v letih od 2007 do 2011 tujemu kirurgu Davidu Mishalyju prek avtorskih pogodb omogočila plačilo več kot 1,2 milijona evrov. Šlo naj bi za izplačilo, ki je v nasprotju z zakonodajo.

Še bolj sveža je zgodba, ko so ljubljanski kriminalisti ovadili priznanega slovenskega nevrokirurga Vinka Dolenca. Dolenc naj bi z vpisom zemljiškega dolga zavaroval svoje premoženje, potem ko mu je sodišče v Tel Avivu leta 2006 zaradi tožbe bolnika prisodilo plačilo 2,3 milijona evrov odškodnine. Zahtevek za odškodnino sicer izvira iz tožbe zaradi zdravniške malomarnosti, ki jo je proti Dolencu vložil izraelski državljan Elijahu Mesika. Mesiki so pri starosti 33 let odkrili možganski tumor, maja 1992 so ga operirali v ljubljanskem kliničnem centru, po operaciji pa so se začeli zapleti in Mesika je ostal trajni invalid. O primeru je leta 2006 odločalo sodišče v Tel Avivu in Dolenca spoznalo za krivega.

Ne spreglejte