SiolNET. Novice Slovenija
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V UKC Maribor primanjkuje krvi, na pomoč tudi vojaki

0,17

termometer

slovenska vojska | Za pripadnike Slovenske vojske so dali na voljo še več terminov za darovanje krvi, in sicer prihodnji teden v ponedeljek in sredo od 7.30 do 12. ure ter v torek od 7.30 do 17. ure. | Foto: STA
Za pripadnike Slovenske vojske so dali na voljo še več terminov za darovanje krvi, in sicer prihodnji teden v ponedeljek in sredo od 7.30 do 12. ure ter v torek od 7.30 do 17. ure. Foto: STA

V želji po dopolnitvi v zadnjih dveh tednih nižjih zalog krvi so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor obrnili po pomoč na pripadnike Slovenske vojske. Ti so se odzvali in poleg darovanja krvi v danes posebej zanje organizirani akciji tudi obljubili pomoč v obliki promocije krvodajalstva znotraj svojih vrst.

Prvi je danes daroval kri poročnik Luka Marinšek in ob tem pozval h krvodajalstvu tudi druge pripadnike Slovenske vojske. Kot je dejal, lahko s tem dejanjem pomagajo drugim ljudem.

Sicer je že večkrat daroval kri, tudi številni drugi pripadniki vojske se po njegovih besedah redno udeležujejo krvodajalskih akcij.

Starejši spodbujajo mlade 

"Veliko število pripadnikov Slovenske vojske je rednih krvodajalcev in redno pomagamo sočloveku z darovanjem krvi. Poskušamo se vedno tudi v čim večjem številu odzvati na akcije, kot je današnja. Da pomagamo takrat, ko pride do kakšne skupinske nesreče ali je pomanjkanje krvi kot sedaj," je povedal poročnik Jože Damiš. "Starejši se trudimo, da bi pridobili nove krvodajalce med mlajšimi pripadniki Slovenske vojske in moram reči, da nam to kar uspeva," je dodal.

darovanje krvi Novice V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri #video

Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor je potrdila, da imajo v zadnjih dveh tednih nižje zaloge krvi. Glede na to, da je bila poraba krvi v enakem obdobju lani podobna kot letos, sklepajo, da so nižje zaloge verjetno posledica slabšega odziva posameznih krvodajalcev v severovzhodni Sloveniji.

Vztrajna promocija krvodajalstva v Sloveniji 

Zato so se z območnim združenjem Rdečega križa odločili, da se obrnejo na Slovensko vojsko in organizirajo krvodajalsko akcijo posebej zanjo. "Z izrednimi krvodajalskimi akcijami določenih ciljnih skupin lažje koordiniramo delo, zbiranje in zaloge krvi na določenem območju," je povedala Erika Kavaš.

Po njenih besedah je nujno ohraniti krvodajalstvo v Sloveniji. "Poskušamo ga promovirati, iščemo podporo, tako kratkoročno kot dolgoročno, da bomo tudi čez deset let imeli v Republiki Sloveniji prostovoljno in ne plačano krvodajalstvo," je dejala.

V UKC Maribor vse ljudi, ki bi tudi želeli darovati kri, prosijo, da se za svoj termin darovanja predhodno dogovorijo na telefonskih številkah centra za transfuzijsko medicino.

darovanje krvi Novice Slovenci darujemo okoli 150 litrov krvi na dan

V primeru, da po odvzemu krvi zbolijo, občutijo simptome, podobne gripi, ali naknadno ugotovijo, da so bili pred dajanjem krvi v stiku z okuženo osebo, naj to čim prej sporočijo transfuzijski ustanovi, kjer so darovali kri, so danes še sporočili iz kliničnega centra.

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor oskrbuje s krvjo klinični center ter ptujsko in murskosoboško bolnišnico.

Krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece.
Rdeci.kriz_Z nami življenje teče dalje Novice Ob dnevu slovenskega krvodajalstva: "Vaša kri mi je rešila življenje, darujte kri tudi vi!" Krvodajalstvo_Naslovnica Novice Hvala srčnim krvodajalcem, da življenje kljub epidemiji teče dalje Prostovoljstvo Novice "Če že govorimo o solidarnosti, je prav, da smo tudi v resnici solidarni" #video NK Maribor Sportal Navijači NK Maribor darovali 85 litrov krvi #video Trendi Darujem z veseljem  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin