Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2022,
15.18

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

3

Natisni članek

zaloga UKC Maribor primanjkljaj kri krvodajalska akcija pomoč vojska

Torek, 6. 12. 2022, 15.18

1 leto, 2 meseca

V UKC Maribor primanjkuje krvi, na pomoč tudi vojaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

3

slovenska vojska | Za pripadnike Slovenske vojske so dali na voljo še več terminov za darovanje krvi, in sicer prihodnji teden v ponedeljek in sredo od 7.30 do 12. ure ter v torek od 7.30 do 17. ure. | Foto STA

Za pripadnike Slovenske vojske so dali na voljo še več terminov za darovanje krvi, in sicer prihodnji teden v ponedeljek in sredo od 7.30 do 12. ure ter v torek od 7.30 do 17. ure.

Foto: STA

V želji po dopolnitvi v zadnjih dveh tednih nižjih zalog krvi so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor obrnili po pomoč na pripadnike Slovenske vojske. Ti so se odzvali in poleg darovanja krvi v danes posebej zanje organizirani akciji tudi obljubili pomoč v obliki promocije krvodajalstva znotraj svojih vrst.

Prvi je danes daroval kri poročnik Luka Marinšek in ob tem pozval h krvodajalstvu tudi druge pripadnike Slovenske vojske. Kot je dejal, lahko s tem dejanjem pomagajo drugim ljudem.

Sicer je že večkrat daroval kri, tudi številni drugi pripadniki vojske se po njegovih besedah redno udeležujejo krvodajalskih akcij.

Starejši spodbujajo mlade 

"Veliko število pripadnikov Slovenske vojske je rednih krvodajalcev in redno pomagamo sočloveku z darovanjem krvi. Poskušamo se vedno tudi v čim večjem številu odzvati na akcije, kot je današnja. Da pomagamo takrat, ko pride do kakšne skupinske nesreče ali je pomanjkanje krvi kot sedaj," je povedal poročnik Jože Damiš. "Starejši se trudimo, da bi pridobili nove krvodajalce med mlajšimi pripadniki Slovenske vojske in moram reči, da nam to kar uspeva," je dodal.

darovanje krvi
Novice V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri #video

Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor je potrdila, da imajo v zadnjih dveh tednih nižje zaloge krvi. Glede na to, da je bila poraba krvi v enakem obdobju lani podobna kot letos, sklepajo, da so nižje zaloge verjetno posledica slabšega odziva posameznih krvodajalcev v severovzhodni Sloveniji.

Vztrajna promocija krvodajalstva v Sloveniji 

Zato so se z območnim združenjem Rdečega križa odločili, da se obrnejo na Slovensko vojsko in organizirajo krvodajalsko akcijo posebej zanjo. "Z izrednimi krvodajalskimi akcijami določenih ciljnih skupin lažje koordiniramo delo, zbiranje in zaloge krvi na določenem območju," je povedala Erika Kavaš.

Po njenih besedah je nujno ohraniti krvodajalstvo v Sloveniji. "Poskušamo ga promovirati, iščemo podporo, tako kratkoročno kot dolgoročno, da bomo tudi čez deset let imeli v Republiki Sloveniji prostovoljno in ne plačano krvodajalstvo," je dejala.

V UKC Maribor vse ljudi, ki bi tudi želeli darovati kri, prosijo, da se za svoj termin darovanja predhodno dogovorijo na telefonskih številkah centra za transfuzijsko medicino.

darovanje krvi
Novice Slovenci darujemo okoli 150 litrov krvi na dan

V primeru, da po odvzemu krvi zbolijo, občutijo simptome, podobne gripi, ali naknadno ugotovijo, da so bili pred dajanjem krvi v stiku z okuženo osebo, naj to čim prej sporočijo transfuzijski ustanovi, kjer so darovali kri, so danes še sporočili iz kliničnega centra.

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor oskrbuje s krvjo klinični center ter ptujsko in murskosoboško bolnišnico.

Krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece.
Rdeci.kriz_Z nami življenje teče dalje
Novice Ob dnevu slovenskega krvodajalstva: "Vaša kri mi je rešila življenje, darujte kri tudi vi!"
Krvodajalstvo_Naslovnica
Novice Hvala srčnim krvodajalcem, da življenje kljub epidemiji teče dalje
Novice "Če že govorimo o solidarnosti, je prav, da smo tudi v resnici solidarni" #video
NK Maribor
Sportal Navijači NK Maribor darovali 85 litrov krvi #video
Trendi Darujem z veseljem
 
Ne spreglejte