SiolNET. Novice Slovenija
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V torek potrjenih manj okužb kot dan prej

0,58

termometer

omikron covid-19 | Število okužb še naprej pada. | Foto: Reuters
Število okužb še naprej pada. Foto: Reuters

V torek so ob 573 PCR-testih in 3.389 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 327 okužb z novim koronavirusom. To je 53 okužb manj kot dan prej in 68 manj kot prejšnji torek. Po podatkih ministrstva za zdravje je trenutno zaradi covid-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 33 bolnikov, na intenzivni negi pa trije. V torek ni umrl noben covidni bolnik.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 4.193 aktivnih primerov okužbe, kar je 212 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 247, kar je devet manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev pa je trenutno 198, kar je deset manj kot dan prej.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.265.637 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.221.861, še navaja NIJZ.

Skupno je hospitaliziranih 62 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covid-19 in s covid-19. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno šest bolnikov.

V Avstriji v pretežni meri odpravili obvezno nošenje mask

V severni sosedi so zaradi vse manjšega števila okužb s covid-19 sprostili obveznost nošenja mask. Z izjemo Dunaja jih tako od danes ni več treba nositi v trgovinah in javnem prometu. Tudi obveznega cepljenja proti covid-19 v Avstriji čez poletje ne bo. Maske ostajajo obvezne le v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše.

Od danes do 1. septembra maske niso več obvezne v nobeni trgovini, niti v pisarnah. Obveznost mask velja le še v bolnišnicah in domovih za starejše, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunaj kot običajno ostaja bolj previden. V glavnem mestu bodo maske tipa FFP2 tudi v prihodnje obvezne v lekarnah ter v javnem prometu in na pokritih avtobusnih postajališčih. Masko bo treba nositi tudi na vlakih na dolge razdalje, kar sicer pomeni, da bodo potniki, ko zapustijo mestno mejo, lahko svoje maske sneli.

Od zadnje večje omilitve protikoronskih omejitev sredi aprila so bile maske tipa FFP2 v Avstriji obvezne v zaprtih prostorih zdravstvenih domov in domov za ostarele, na sredstvih javnega prometa in taksijih, v trgovinah z nujnimi življenjskimi potrebščinami, pri poslovanju upravnih organov s strankami in v verskih ustanovah z izjemo maš.

Tudi obveznega cepljenja proti covid-19 v Avstriji čez poletje ne bo. V državi so sicer obvezno cepljenje uvedli v začetku februarja in od sredine marca naj bi kršiteljem grozile kazni, a so po nasvetu strokovnjakov vmes obvezno cepljenje začasno odpravili.

V Italijo od danes brez pogoja PCT

Za vstop v Italijo ni več potreben pogoj PCT, saj italijanska vlada v torek ni podaljšala omejitev vstopa v državo. Pogoj cepljenja, prebolelosti ali negativnega testa na novi koronavirus je tako v Italiji obvezen samo še za obisk zdravstvenih institucij in domov za ostarele, je na svoji spletni strani zapisalo italijansko ministrstvo za zdravje.

Zaščitne maske do 15. junija ostajajo obvezne v javnem prevozu, kulturnih ustanovah in bolnišnicah ter drugih zdravstvenih ustanovah.

Italijanska vlada postopoma sprošča omejitve, potem ko so se konec marca iztekle izredne razmere zaradi širjenja novega koronavirusa. V državi s skoraj 60 milijoni prebivalcev se število potrjenih primerov koronavirusa v zadnjih tednih zmanjšuje. V torek so oblasti poročale o več kot 24.267 novih okužbah s koronavirusom in 66 smrtnih primerih.

Nizozemska covid maska maske Novice Prenehali veljati še zadnji epidemični ukrepi omikron covid-19 Novice To je ponedeljkovo število okužb Portugalska Lizbona Novice Eksplozija koronavirusa na Portugalskem. Nas to čaka jeseni? Loredan Novice Bešič Loredan napovedal novo strategijo za covid-19

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin