Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2021,
8.32

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

Koronavirus okužba

Četrtek, 18. 2. 2021, 8.32

3 leta, 2 meseca

V sredo potrdili 872 novih okužb, umrlo deset bolnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

V sredo so v Sloveniji opravili 4.271 PCR-testov in potrdili 872 okužb z novim koronavirusom (dan prej 1.097 ob 5.115 testih). Delež pozitivnih je bil 20,4-odstoten (v torek 21,4-odstoten), kažejo spletni podatki Covid-19 Sledilnika. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović pravi, da se epidemiološka situacija v Sloveniji ugodno izboljšuje, a opozarja, da lahko prehitro in pretirano sproščanje ukrepov ali južnoafriška različica sprožita tretji val epidemije.

V sredo so opravili tudi 24.005 hitrih antigenskih testov (HAT), a podatkov o pozitivnih testih od sobote Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ne sporoča več. Pozitivne izvide na hitrih testih od sobote potrjujejo s PCR-testi.

Število aktivnih primerov se je znižalo in trenutno znaša 11.246, včeraj 11.641. Včeraj je umrlo deset bolnikov s covid-19, skupaj že 3.755. V bolnišnicah je 619 covidnih bolnikov, 19 manj kot dan prej.

Med občinami glede na včeraj potrjene nove okužbe izstopajo Koper (49), Piran (17), Kranj (35), Škofja Loka (15), Nova Gorica (15), Ptuj (19), Ljubljana (116) in Maribor (36), je povedala Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco. "Grafa 14- in 7-dnevne incidence nam kažeta, da je ta še vedno najvišja v obalno-kraški regiji, najnižja pa v zasavski in posavski," je dejala.

Vlada podaljšala protikoronske odloke

Vlada je na današnji dopisni seji za en teden podaljšala protikoronske odloke na področju prodaje vozil, javnega prevoza potnikov, vzgoje in izobraževanja ter prodaje blaga in storitev. Je pa nekoliko dopolnila določbe o obveznosti testiranj, ki niso potrebna ob ustreznem dokazilu o cepljenju proti covidu-19.

Kot so sporočili z vlade, bodo odloki veljali do 26. februarja. Gre za odloke, ki med drugim določajo način izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, pogoje za uporabo javnega prevoza in žičniških naprav, pravila glede izvajanja dejavnosti s področja vzgoje in izobraževanja ter pogoje za ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom. STA

Beovićeva: Pretirano sproščanje lahko sproži tretji val epidemije

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je dejala, da se epidemiološka situacija v Sloveniji ugodno izboljšuje, a opozarja, da lahko prehitro in pretirano sproščanje ukrepov sproži tretji val epidemije. Trenutno epidemiološko stanje ne odraža nedavnega sproščanja ukrepov, je poudarila.

Glede novih različic virusa je dejala, da za britanski in južnoafriški sev vemo, da sta bolj kužna in zato zboli več ljudi, celo od 50 do 70 odstotkov več. "Za južnoafriško varianto zaenkrat ni podatkov, da bi povzročala hudo bolezen, Britanci poročajo o nekaj večji smrtnosti, a še ni dovolj podatkov," je dejala.

"Za pojav tretjega vala nas skrbi južnoafriška različica"

Kot je še dejala, nas po do zdaj znanih podatkih prebolela bolezen covid-19 ščiti pred britansko različico, medtem ko pri južnoafriški različici te zaščite ni. "Podobno je s cepivi, ščitijo pred britansko varianto, pred južnoafriško pa praktično ne - ta se zniža na od tretjino do šestino (pri mRNK-cepivih)," je še dejala. Je pa spodbudno, da naj bi cepivi skupine Johnson & Johnson in Curevac, ki naj bi ju začeli uporabljati v prihodnjih mesecih, bolj ščitili tudi pred južnoafriško različico, je še dejala.

Trenutno se situacija sicer izboljšuje, zmanjšuje se tudi pritisk na zdravstvo, a je to izboljšanje posledica ukrepov do pred 14 dnevi, sproščanje rezultatov še ni pokazalo, samo upamo lahko, da je sproščanje varno in da ne bo vplivalo na upadanje krivulje, je dejala.

Pretirano sproščanje pa lahko tudi v Sloveniji pripelje do tretjega vala, ne da bi sploh prišlo do pojava novih različic. Za pojav tretjega vala epidemiologe še posebej skrbi južnoafriška različica, britanska nekoliko manj, saj jo verjetno že z veljavnimi ukrepi uspevamo obvladovati, je še dejala.

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA ,

Glede hitrih testov je dejala, da so sicer manj zanesljivi od molekularnih, predvsem pri asimptomatskih bolnikih je občutljivost bistveno zmanjšana, zato ne odkrijemo vseh kužnih. "Zato je pomembno, da redno testiramo čim več tistih, ki so zaradi svojega delovnega mesta v stiku z drugimi ljudmi, pomembno se je zavedati, da tak test velja samo za tisti dan, pa še za tisti dan ni povsem zanesljiv," je dejala.

"Na drugi strani ti testi niso povsem specifični, zato se lahko na PCR-testiranju izkaže, da oseba v resnici ni pozitivna. Kljub temu so ti testi smiselni v populaciji, da se na ta način izloči vsaj nekaj ljudi, ki so kužni, da se prepreči širjenje bolezni," je še dejala.

Kot je še dejala, gre predvsem za osebe, ki sicer sploh ne bi bile testirane, ker so asimptomatske. "Ne gre za diagnostični pomen testa, ampak za epidemiološki, na ta način skušamo zmanjšati breme bolezni v populaciji," je dejala.

Angleška različica se širi, a še vedno v nizkih deležih

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je medtem sekvenciral 576 vzorcev, pri katerih so med 1. in 7. februarjem potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ugotovili so, da so v 13 skupinah vzorcev našli vse mutacije, značilne za angleško različico virusa, zaradi česar sklepajo, da se ta različica širi, piše na njihovi spletni strani.

Ob tem navajajo, da se kljub temu večina mutacij še vedno pojavlja v nizkih deležih, torej so pozitivni samo posamezni vzorci v vsaki izmed skupin, piše STA.

"Nahajamo se v stagnaciji"

Včeraj je direktor NIJZ Milan Krek dejal, da smo v Sloveniji po strmem padcu števila novoodkritih okužb zdaj v stagnaciji, kar z epidemiološkega vidika ni dobro. Če se bo nadaljevala širitev južnoafriške in angleške različice v Evropi, lahko pričakujemo tretji val, je še povedal.

Od začetka šolskega leta potrdili okužbo pri 4,2 odstotka mladoletnih

Od začetka tega šolskega leta so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1032 vrtčevskih otrocih, 3270 otrocih, starih med šest in 14 let, ter pri 3613 dijakih, starih od 15 do 18 let, kažejo podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Okužba je bila potrjena pri 4,2 odstotka otrok do 18. leta starosti.

V preteklem tednu, torej še pred odprtjem šol za vse učence, so potrdili okužbo pri 255 osnovnošolcih ter pri 150 dijakih, starih do 18 let. Pri vrtčevskih otrocih, starih od enega do petih let, so potrdili 84 okužb, pri dojenčkih do prvega leta starosti pa 16 okužb.

Največji val okužb med vrtčevskimi, osnovnošolskimi in tudi srednješolskimi otroci oz. mladostniki je bila glede na podatke NIJZ oktobra. Okužbe so bile predvsem med osnovnošolci in dijaki. Konec oktobra se je pouk za vse otroke preselil na daljavo, takrat je tudi sledil upad okužb. Okužbe so se ponovno v večji meri začele pojavljati v začetku januarja, takrat je bil opazen znaten poskok med srednješolci.

V januarju in februarju je še vedno večji delež okužb med dijaki in osnovnošolci. Največji delež okužb je trenutno med slednjimi.

Tudi sicer podatki, ki jih je objavil NIJZ, kažejo, da so v tem času okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 4,84 odstotka vseh mladostnikov, starih od 15 do 18 let, pri 1,67 odstotka osnovnošolcev in pri 1,01 odstotka vrtčevskih otrok. Med otroki, mlajšimi od enega leta, je bil delež okužb 1,56 odstotka.

Na NIJZ so tudi objavili podatke o potrjenih okužbah med pedagoškimi delavci. Med vzgojitelji oz. pomočniki vzgojiteljev v vrtcih so potrdili 372 okužb (1,36 odstotka vseh vzgojiteljev), med učitelji v osnovnih šolah 1593 okužb (1,16 odstotka vseh učiteljev), med profesorji na srednjih šolah pa 1398, kar znaša 0,27 odstotka vseh profesorjev.

V zadnjem tednu so potrdili okužbo pri 168 vzgojiteljih oz. njihovih pomočnikih, pri 198 osnovnošolskih učiteljih in pri 20 profesorjih.

Ob tem na NIJZ pojasnjujejo, da v analizo niso vključili podatkov za obdobje od 19. oktobra do 8. novembra ter od 4. do 10. januarja, saj niso primerljivi s preostalimi podatki v tem šolskem letu. V obdobju zelo visokega števila potrjenih primerov epidemiološka služba ni uspela izvesti epidemiološkega poizvedovanja za vse potrjene primere, kar pomeni, da potrjenim primerom ni bil opredeljen poklic, ki ga opravlja.

Poleg tega pa so bili med 27. oktobrom in 6. novembrom zaposleni v vzgoji in izobraževanju testirani na okužbo z novim koronavirusom le, če so imeli pridružene bolezni, imajo imunsko pomanjkljivost ali so imeli epidemiološko indikacijo. (STA)

Ljubljana koronavirus
Novice Podaljšanje ukrepov: ponoči še vedno omejitev gibanja
Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Sledilnik: Prenehanje poročanja o rezultatih pomeni izgubo pomembnega kazalnika epidemije
Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V torek potrdili 1.097 okužb z novim koronavirusom #video
Ne spreglejte