Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
17. 2. 2021,
9.41

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

Natisni članek

testiranje epidemija okužba Koronavirus

Sreda, 17. 2. 2021, 9.41

3 leta, 2 meseca

V torek potrdili 1.097 okužb z novim koronavirusom #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

V torek so v Sloveniji opravili 5.115 PCR-testov in potrdili 1.097 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je bil 21,4 odstotka, kar je skoraj pet odstotnih točk več kot dan prej, kažejo spletni podatki Covid-19 Sledilnika. Umrlo je 12 covidnih bolnikov. Direktor NIJZ Milan Krek je opozoril, da bi lahko nadaljevanje širjenja južnoafriške in britanske različice novega koronavirusa v Evropi privedlo do tretjega vala.

V torek so opravili tudi 19.962 hitrih antigenskih testov (HAT), pozitivne izvide katerih od sobote preverjajo še s PCR-testi.

V bolnišnicah se zdravi 648 covidnih bolnikov, med njimi 126 na intenzivni negi, 72 so jih odpustili v domačo oskrbo. Umrlo je 12 bolnikov s covid-19, od začetka epidemije skupaj 3.745 ljudi.

Število aktivno okuženih se je po podatkih Covid-19 Sledilnika zmanjšalo za 3,8 odstotka na 11.639 oseb. Padlo je tudi povprečno sedemdnevno število novih okužb, ki po podatkih vlade znaša 838. V torek je znašalo 879, v ponedeljek 822, v nedeljo 823, v soboto 846.

Oba pogoja za oranžno fazo sta še vedno izpolnjena. Danes ob 17.30 bo potekala seja vlade, na kateri se bo vlada seznanila z epidemiološkimi razmerami in na podlagi teh sprejela nadaljnje odločitve.

Med občinami glede na včeraj potrjene nove okužbe izstopajo Celje (34), Cerknica (14), Domžale (22), Koper (66), Škofljica (20) in Trebnje (16). V Ljubljani je bilo včeraj potrjenih 150 novih okužb, v Mariboru pa 51, je povedala uradna govorka Maja Bratuša.

Krek: Slovenija med najbolj obremenjenimi območji Evrope

Direktor NIJZ Milan Krek je uvodoma dejal, da razmere v evropskem merilu kažejo umirjanje epidemije. Najbolj obremenjena območja Evrope so južna Švedska, Latvija, Litva, Češka, Španija, Portugalska in tudi Slovenija.

"Sodimo še vedno med države z veliko obremenitvijo z virusom. To moramo vedeti in se vsakodnevno obnašati zaščitno, da bo čim manj prenosov okužb," je opozoril Krek.

"Če se bo nadaljevalo širjenje južnoafriškega in britanskega seva covid-19 v Evropi, lahko pričakujemo tretji val," je posvaril.

Koronavirus Avstrija
Novice Evropa v boj proti novim različicam koronavirusa, Hrvaška bi kupila rusko cepiva pred odobritvijo EU

Opozoril je tudi na incidenco v Sloveniji. Sedemdnevna pojavnost okužb se je začela umirjati, 14-dnevna še vedno pada, a to je opozorilo na neko dogajanje v populaciji in verjetno bo strm padec prešel v stagnacijo. "Po strmem padcu novoodkritih primerov se zdaj nahajamo v stagnaciji, kar z epidemiološkega vidika ni dobra prognoza. Želel bi, da bi bilo drugače, da gremo hitreje navzdol, a žal podatki ne kažejo tako," je dejal in dodal, da bomo, če se bodo v Sloveniji številke še naprej nižale, lahko prešli v rumeno fazo.

Glede cepljenja je Slovenija po njegovih besedah pred vsemi sosednjimi državami. "Cepilni sistem smo zelo dobro postavili in cepljenje izvajamo zelo hitro," je prepričan. Spomnil je, da prioritetno cepijo populacijo nad 80 let, in napovedal, da bodo prihodnji teden cepljeni vsi oziroma še zadnji starejši od 80 let, ki so jih njihovi osebni zdravniki uvrstili na prednostni seznam.

V februarju pričakujejo dobavo nekaj več kot 127 tisoč odmerkov cepiv, v marcu pa več kot 129 tisoč odmerkov. Do 14. februarja so razdelili 146.124 odmerkov cepiva.

Krek je pojasnil, da se bodo cepiva mRNK praviloma uporabljala za osebe, starejše od 80 let, oskrbovance DSO in zdravstvene delavce, starejše od 65 let. Cepivo AstraZenece bo prioritetno uporabljeno za kronične bolnike do 64 let in nepokretne osebe, ki se bodo cepile na domu.

Spregovoril je tudi o stranskih učinkih, ki so se pojavili po cepljenju. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so doslej prejeli 1323 poročil o neželenih stranskih učinkih cepljenja proti covidu-19, od tega pet poročil o smrti. Analiza je pokazala, da je povezava dveh smrti s cepljenjem malo verjetna, tri smrti pa še analizirajo, izhaja iz poročila NIJZ.

Milijon testov iz evropskega naročila v Slovenijo predvidoma konec marca

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da pričakujejo teste na novi koronavirus iz skupnega evropskega naročila konec marca. Gre za milijon testov. Ob tem se pričakuje tudi objava javnega razpisa, s katerim naj bi ministrstvo kupilo milijon hitrih testov.

V ponedeljek 740 novih okužb

V ponedeljek je ob opravljenih 4.402 PCR-testih in 37.830 HAT-testih delež pozitivnih znašal 16,8 odstotka. V bolnišnicah se je zdravilo 691 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 127 na intenzivni negi, 76 so jih odpustili v domačo oskrbo. 

Manj kot 700 bolnikov je bilo nazadnje hospitaliziranih 28. oktobra, ko je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 660 oseb, 109 na oddelkih intenzivne nege. Manj kot pet oseb s covid-19 je nazadnje umrlo 19. oktobra.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V ponedeljek potrdili 740 novih okužb s koronavirusom #video

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je včeraj število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh znašalo 572. 

Jernej Vrtovec
Novice Minister meni, da je testiranje taksistov prava odločitev, a napoveduje pogovore #video

Glede na podatke, ki so jih izvajalci cepljenja že sporočili v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirsu do včeraj cepljenih 71.495 oseb, z dvema pa 47.851.

 

 

Ne spreglejte