Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
9.20

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

13

Natisni članek

testiranje okužba Koronavirus

Torek, 16. 2. 2021, 9.20

3 leta, 2 meseca

V ponedeljek potrdili 740 novih okužb s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,25

13

V Sloveniji so v ponedeljek ob 4.402 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 740 ljudeh, kar pomeni 16,8-odstotni delež okuženih, kažejo spletni podatki Covid-19 Sledilnika. Gre za spodbuden podatek, ki kaže, da epidemija še naprej upada. Minister Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci dejal, da na ministrstvu pozorno spremljajo razmere v domovih za starejše in preostalih socialnovarstvenih zavodih ter se pripravljajo na morebitni tretji val epidemije.

15:32

Hitri testi v organizaciji TZS

  • 15:33

    K normalizaciji bivanja v domovih so sicer pozvali tudi v Srebrni niti - Združenju za dostojno starost. Predsednica Biserka Marolt Meden se je v pismu zavzela za neomejene stike stanovalcev s sorodniki. "Treba jim je omogočiti normalno gibanje znotraj in v okolici doma ter obiske, ne glede na pogostnost in uro. Cone v domovih naj ne omejujejo potrebnih, pričakovanih in plačanih dejavnosti v domu," je zapisala.

    Meni, da je sproščanje obiskov po presoji posameznega doma neustrezno. Ocenila je, da je časovno omejevanje obiskov pri stanovalcih, ki so okužbo preboleli in bivajo v enoposteljni sobi, neutemeljeno. Spomnila je, da nekateri starejši, kot so na primer tisti, ki imajo težave pri gibanju, demenco ali pa so slabovidni, potrebujejo več pomoči. Zato bi bilo obiske pri njih po njenem mnenju treba spodbujati. (STA)

  • 15:32

    Hitri testi v organizaciji TZS

    Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) bo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in izvajalci v sredo pričela z organizacijo brezplačnih testiranj za zaposlene v trgovinski dejavnosti. S tem želi številne trgovske subjekte razbremeniti nalog, ki so povezane z organizacijo testiranj za njihove zaposlene, so sporočili iz TZS.

    Vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom določa, da je prodajanje blaga potrošnikom dovoljeno le pod pogojem, da so zaposleni enkrat tedensko testirani na okužbo z novim koronavirusom. Doslej so trgovci testiranja za svoje zaposlene organizirali sami, sedaj pa jim panožna zbornica prihaja na pomoč.

    Brezplačna testiranja za zaposlene v trgovini bodo potekala v različnih krajih po vsej Sloveniji, zaenkrat so termini že določeni za Ljubljano, Celje, Maribor, Kranj, Trbovlje, Krško, Kočevje in Postojno. Glede na potrebe trgovcev pripravljajo testiranja še na nekaterih drugih lokacijah.

    Zaradi lažje in učinkovite organizacije testiranj trgovce na zbornici prosijo, da jim prijave zaposlenih za posamezno lokacijo in termin posredujejo na elektronski naslov info@tzslo.si. Prijave zbirajo do zasedbe predvidenega števila (največ 150 do 200 udeležencev na dan), pri čemer bodo prijavljeni en dan pred testiranjem seznanjeni s predvideno uro testiranja.

    V primeru prejetega večjega števila prijav za posamezno lokacijo bodo podjetja pravočasno seznanjena o novem terminu testiranja. Več o terminih in lokacijah testiranja za zaposlene v trgovinski dejavnosti objavljajo tudi na spletni zbornični strani www.tzslo.si, so še zapisali. (STA)

V ponedeljek so opravili tudi 37.830 hitrih antigenskih testov (HAT), a se od sobote vsi pozitivni rezultati na hitrih testih dodatno potrjujejo s PCR-testi, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika.

V slovenskih bolnišnicah se zdravi 691 bolnikov s koronavirusno boleznijo, kar je 6,4 odstotka manj kot dan prej. Umrlo je pet bolnikov z boleznijo covid-19, kar je šest manj kot v ponedeljek. Od začetka epidemije je življenje izgubilo 3.733 bolnikov, razkrivajo podatki sledilnika covid-19.

Število aktivnih primerov okužb je za šest odstotkov manjše kot v nedeljo in znaša 12.111. Se je pa po vladnih podatkih zvišalo sedemdnevno povprečno število novih primerov okužb na 879. V ponedeljek je bilo 822, v nedeljo 823, v soboto 846.

Po številu novih okužb izstopajo Koper, Celje, Žalec

Med občinami glede na včeraj potrjene nove okužbe izstopajo: Koper 39, Celje 26, Žalec 16, Novo mesto 19, Ljubljana 92, Maribor 19. "Iz podatkov je razvidno, da so preostale okužbe razpršene po vsej državi, kar kaže na to, da razmere še vedno niso tako dobre, kot bi si želeli," je dejala vladna govorka Maja Bratuša.

Štirinajstdnevna incidenca na ravni države danes znaša 572. Obalno-kraška regija ostaja regija z najvišjo, zasavska, savinjska in podravska regija pa z najnižjo, 14-dnevno incidenco. Incidenca v osrednjeslovenski regiji je znova pod povprečjem.

Najvišjo sedemdnevno incidenco beleži obalno-kraška regija (396). Največje izboljšanje je danes mogoče opaziti v Posavski regiji, ki ima incidenco 266 in je četrta najboljša regija. Še včeraj je bila tretja najslabša, je opozorila Bratuševa in dodala, da razlike med številkami med posameznimi regijami niso tako očitne, kot so bile še pred nedavnim, zato vsak nov, večji izbruh v posamezni regiji lahko bistveno spremeni incidenco. Najnižja ostaja sedemdnevna incidenca še vedno v zasavski in savinjski regiji.

Alenka Forte
Novice V nedeljo potrdili 244 novih okužb s koronavirusom #video

Minister Cigler Kralj: Pripravljamo se na morebitni tretji val epidemije

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je predstavil razmere v domovih za starejše in preostalih socialnovarstvenih zavodih. V vsem tednu so zabeležili 23 na novo okuženih stanovalcev v domovih za starejše (DSO) (5. 2. 2021 naj bi bilo v DSO 213 aktivno okuženih stanovalcev, 15. 12. 2020 pa kar 2.233). Zatrdil je, da se razmere izboljšujejo tudi v varstveno-delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu. Število okuženih v 34 varstveno-delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu je 27 uporabnikov in 19 zaposlenih. "To je dober in spodbuden podatek," je dejal.

Poudaril je, da pozorno spremljajo razmere z novimi sevi koronavirusa v sosednjih državah in se pripravljajo na morebitni tretji val epidemije. "Ob bolj spodbudnih podatkih vzporedno tečejo priprave na morebitni tretji val okužb. Podobno kot po prvem valu okužb bomo tudi po drugem valu naredili analizo, izmenjali izkušnje. To bo tudi naša podlaga za čim boljšo pripravo na morebitni tretji val okužb, ali z dopolnitvijo kriznih načrtov, z dodatnim usposabljanjem in pripravo na izvedbo ukrepov v skladu s sprejetimi protokoli in priporočili," je dejal.

Na ministrstvu si želijo in si skupaj z izvajalci prizadevajo, da bi trend upadanja števila potrjenih okužb še naprej nadaljeval. Ostajajo previdni in pripravljeni, tudi zaradi možnosti novih sevov virusa. Še naprej se morajo nespremenjeno izvajati vsi varovalni ukrepi. Domovi nadaljujejo redno testiranje zaposlenih in uporabnikov. S HAT-testi so razmere v DSO začeli umirjati že konec novembra, izboljšanje je bilo še izrazitejše z začetkom cepljenja.

Minister je navedel povezavo med upadom števila okužb in cepljenjem stanovalcev ter zaposlenih. Trenutna usmeritev stroke za cepljenje tistih, ki so okužbo preboleli, je, da se cepijo šest mesecev od potrjene okužbe. Enako velja za tiste, ki so bili cepljeni s prvim odmerkom in so po cepljenju zboleli.

Logistika v zvezi s cepljenjem po njegovih besedah še vedno poteka brez težav. "V februarju pričakujemo, da se bodo lahko cepili tudi tisti, ki so pozneje izrazili interes za cepljenje, in takoj tudi tisti stanovalci, ki so na novo prišli v dom," je napovedal.

Minister ocenjuje, da bo po prejemu drugega odmerka skupaj z vsemi, ki so že preboleli novi koronavirus, zaščitenih že približno 70 odstotkov zaposlenih (4.310 zaposlenih jih je v DSO (v 2. valu) prebolelo covid-19, z obema odmerkoma se je cepilo 2.062 zaposlenih, 1.221 pa s prvim).

Posvečali se bodo težavam v duševnem zdravju

Dodatno pozornost bodo namenili obvladovanju težav v duševnem zdravju. "Naš cilj je okrepiti podporo uporabnikom, okrepiti pomoč pri preprečevanju osamljenosti, tako s prostovoljci kot strokovnjaki za podporo uporabnikom in zaposlenim," je napovedal minister.

Opozoril je še, da je veliko stanovalcev po preboleli okužbi izgubilo del svojih sposobnosti, zato posledično potrebujejo več podpore in višjo raven oskrbe, ki pa je tudi dražja. Zato si na ministrstvu prizadevajo, da bi okrepili kader, ki lahko pomaga uporabnikom pri ohranjanju telesnih in miselnih sposobnosti (fizioterapevti, delovni terapevti, kineziologi).

V tem tednu so na ministrstvu zaključili tudi javni razpis za podelitev koncesij za institucionalno varstvo starejših. Kot je navedel minister, so prejeli 21 ponudb, 18 jih je bilo popolnih. "Zagotovili smo 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših," je povedal.

"Gre za pomemben korak, ki kaže, da v epidemiji koronavirusa nismo pozabili na sistemske korake naprej na področju oskrbe za starejše. Temu bodo sledili se številni drugi," je napovedal. Dodal je še, da so v proračunu za gradnjo domov za starejše namenili 30 milijonov evrov. Prizadevali pa si bodo tudi za pridobitev evropskih sredstev.

V osnovnih šolah bodo skušali nadoknaditi izgubljeno znanje

V osnovnih šolah so veseli vrnitve vseh otrok. Zaradi prostorskih in kadrovskih omejitev imajo sicer kar nekaj težav z izvajanjem vseh ukrepov za preprečevanje okužb. Kot je na današnji vladni novinarski konferenci povedal ravnatelj OŠ Škofljica Roman Brunšek, bodo skušali nadoknaditi tudi izpad znanja iz časa šolanja na daljavo.

Prizadevali si bodo, da pri učencih dosežejo tisto stopnjo znanja, ki je nujna za nadaljevanje šolanja v naslednjem šolskem letu. Skrbi pa ga, kaj bo z učenci devetega razreda. "Zato pozivamo ravnatelje srednjih šol, naj pri tej generaciji upoštevajo, da bo znanja manj, saj ne bomo mogli vsega nadoknaditi," je poudaril.

"Po šolah je znova vrvež, tisti običajen otroški, vendar tokrat bolj umirjen, premišljen, načrtovan in s strani šol tudi usmerjen. Učenci so vsepovsod jasno kazali odkrito veselje in navdušenje," je dejal Brunšek in dodal, da so se učenci naveličali izobraževanja na daljavo. Nekateri so sicer ob vrnitvi v šole potarnali, da so lahko doma dlje spali in si po svoje organizirali čas, vendar pa je večina otrok navdušena nad vrnitvijo v šole, kar se je pokazalo tudi pri odgovornem vedenju učencev. Tudi šole skušajo zagotoviti čim bolj varno okolje za preprečevanje prenosa okužb, je zagotovil.

 

Ne spreglejte