SiolNET. Novice Slovenija
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ŠOS kritični do 150 evrov vladnega dodatka

0,98

termometer

ŠOS | V ŠOS opozarjajo, da so študenti v letu 2020 izgubili velik del prihodkov iz študentskega dela in da je dodatek v višini 150 evrov sicer dober začetek, a je potrebna sistemska rešitev. | Foto: STA
V ŠOS opozarjajo, da so študenti v letu 2020 izgubili velik del prihodkov iz študentskega dela in da je dodatek v višini 150 evrov sicer dober začetek, a je potrebna sistemska rešitev. Foto: STA

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) ob predlogu sedmega protikoronskega zakona vladi sporoča, da mladi ne potrebujejo miloščine, ampak sistemske rešitve, ki so ključne za prihodnost generacije. Dodatek v višini 150 evrov je premalo. "Potrebni so sistemski, in ne enkratni ukrepi, saj tudi epidemija ni enkraten pojav," so zapisali v ŠOS.

Vlada je v predlogu zakona študentom, enako kot marca, namenila enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. ŠOS je že marca opozarjala, da je takšen ukrep nesorazmeren, glede na vpliv epidemije covida-19 na študentsko in dijaško populacijo. Vseeno je ta ukrep podprla in pričakovala, da bo to le eden izmed mnogih, ki bo namenjen mladim v prihajajočih mesecih, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Jelko Kacin Novice Za božične praznike vlada ukinja nekatere omejitve #video

Spomnili so, da je ŠOS v času od razglasitve epidemije marca letos vladi v sprejem predlagala 39 ukrepov, ki bi študentom in njihovim družinam olajšali čas epidemije. S strani pristojnih ministrstev je le redko prejela odziv, ki je bil praviloma negativen. Tudi za sedmi protikoronski zakon so vsem pristojnim ministrstvom poslali 17 ključnih predlogov za ureditev položaja študentov in mladih. Odziva ni bilo, so pa iz medijev izvedeli, da je vlada študentom v predlogu zakona ponovno namenila le 150 evrov.

Janez Janša Novice Predsednik vlade poziva: Ne potujte v države Balkana

ŠOS opozarja, da je ponovitev tega ukrepa in ignoranca resničnih problemov, s katerimi se sooča ta generacija, "očiten znak, da je ta vlada izgubila stik z realnostjo, v kateri zaradi epidemije živijo mladi". Izogibanje številnim pozivom za srečanja in sklic ustreznih organov, kjer bi vlada skupaj s predstavniki mladih našla ustrezne rešitve, še dodatno kaže na to, da tej vladi ni mar za mlade, so izpostavili v ŠOS.

Kot so opozorili, so študenti v letu 2020 izgubili velik del prihodkov iz študentskega dela. Obseg opravljenega študentskega dela se je po njihovih navedbah v letu 2020 znižal za okoli 30 odstotkov. Glede na to, da so od študentskega dela najbolj odvisni študenti z visokimi stroški študija (izredni in tuji študenti, študenti, ki imajo visoke stroške najemnin in študenti, ki preživljajo lastno družino), je vsak tretji študent soočen s tveganjem, da bo študij moral prekiniti, so opomnili.

Klemen Peran | Foto: STA Foto: STA
"Dodatek je začetek, je pa absurdno nizek. Vladi očitno matematika ne gre najbolje, študenti smo v tem letu izgubili več kot 75 milijonov evrov preko študentskega dela, 10 milijonov evrov manj je namenjenih za štipendije, izgubili smo vsaj tri milijone evrov pri študentski prehrani, vsako leto bomo izgubili več kot dva milijona evrov za izvajanje obštudijskih dejavnosti za študente, vlada pa nam že drugič letos nameni ukrep dodatka 150 evrov, ki državo stane okoli osem milijonov evrov," je povzel predsednik ŠOS Klemen Peran.

Po njegovih besedah bi bilo pravično, da študente obravnava podobno kot druge skupine in jim nameni več finančnih ukrepov, tisti študenti, ki so utrpeli večji padec prihodkov bi morali dobiti veliko več kot 150 evrov. "Predlagali smo, in to še vedno zagovarjamo, da bi morali študenti, ki si ne morejo privoščiti nakupa računalniške opreme, prejeti 600 evrov subvencije, isto predlagamo tudi za učence in dijake. Odgovor na naše predloge še vedno čakamo ... Vladi sporočam: začnite nas jemati resno," je v sporočilu zapisal Peran.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin