Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
13.19

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,88

34

Natisni članek

Koronavirus noad smrt virus

Torek, 24. 3. 2020, 13.19

4 leta

V Sloveniji zaradi koronavirusa zdaj že štirje mrtvi in 480 potrjenih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,88

34

Četrta žrtev novega koronavirusa v Sloveniji je oskrbovanka šmarskega doma upokojencev. Trenutno je okužba potrjena pri 24 stanovalcih, kar je pet več kot v ponedeljek, in pri šestih zaposlenih, kar je eden več kot v ponedeljek. V Sloveniji so okužbo do zdaj potrdili pri 480 ljudeh, kar je 38 primerov več kot dan pred tem. Danes so testirali 1.058 oseb. 

Kot so prek Twitterja sporočili iz Kriznega štaba Republike Slovenije, najbolj pereče območje še vedno ostaja osrednjeslovenska regija.

Na NIJZ so danes do 10. ure sporočili 480 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 168 iz osrednjeslovenske, 89 iz savinjske, 60 iz jugovzhodne Slovenije, 47 iz podravske, 31 iz gorenjske, 19 iz koroške, 16 iz primorsko-notranjske, 13 iz pomurske, 12 iz obalno-kraške, sedem iz zasavske ter po šest iz goriške in posavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov.

Do danes je bil vsaj en primer okužbe potrjen v 109 občinah oziroma 51 odstotkih vseh slovenskih občin, več kot dva primera okužbe pa sta bila potrjena v 60 občinah, piše na spletni strani NIJZ.

Največ obolelih je v starostni skupini med 25 in 34 let (96), sledijo stari od 45 do 54 let (91). Do ponedeljka opolnoči so na okužbo s sars-cov-2 testirali skupno 14.870 oseb, podatkov o številu danes testiranih pa še ni.

Pred tem je v javnost prišla novica, da je četrta smrtna žrtev novega koronavirusa pri nas oskrbovanka v šmarskem domu upokojencev. Do zdaj sta zaradi koronavirusne bolezni umrla dva oskrbovanca doma starejših v Metliki in 67-letni moški v kliničnem centru v Ljubljani.

Po poročanju Televizije Slovenija ima šest slovenskih bolnišnic skupaj na voljo 125 respiratorjev, 43 pa jih imajo še na zalogi, če se bodo potrebe povečale. V dobavnem postopku je sicer 300 respiratorjev, ki jih lahko pričakujemo do sredine oziroma konca aprila, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva.

V visoki starosti umrla stanovalka z več kroničnimi boleznimi

"V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je danes v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba z novim koronavirusom. Trenutno je okužba potrjena pri 24 stanovalcih in šestih zaposlenih," so sporočili iz šmarske občine.

Kdaj bomo dosegli vrhunec epidemije? Video: Planet.


Dodajajo, da zaposleni v domu upokojencev skrbno spremljajo stanje vseh stanovalcev. Pri stanovalcih in zaposlenih ob sumu na okužbo s koronavirusom opravijo testiranje in izvedejo vse potrebne ukrepe, s katerimi so bili seznanjeni izvajalci zdravstvene dejavnosti in socialnovarstveni zavodi, pojasnjujejo.

S ciljem zagotavljanja kakovostne in varne zdravstvene nege in zdravstvene oskrbe se je ekipi zaposlenih v domu upokojencev pridružila tudi ekipa zdravstvenih delavcev iz Splošne bolnišnice Celje in Medical centra Rogaška. "Zaposleni v domu upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in o njem sproti obveščajo svojce," so zapisali na občinski spletni strani.

Brisi desetih zaposlenih iz Zdravstvenega doma Celje, ki so bili 16. marca v netesnem stiku z zdravstveno delavko, ta je dan pozneje zbolela za koronavirusno boleznijo, so negativni, je danes sporočil strokovni vodja zdravstvenega doma Marko Drešček. V zdravstvenem domu so prvi primer okužbe zdravstvenega delavca z novim koronavirusom odkrili 18. marca.
koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji 442 potrjenih primerov, umrl še tretji bolnik #video

V UKC Maribor trije okuženi na intenzivni negi

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so sporočili, da je pri njih trenutno hospitaliziranih 13 bolnikov, ki so okuženi z novim koronavirusom. Trije so na intenzivni negi, dva dihata s pomočjo respiratorja. Zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov je preventivno v domači izolaciji trenutno 67 zaposlenih iz mariborske bolnišnice. Nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi niso zaznali, so še sporočili iz UKC Maribor.

Celjska bolnišnica pa je na zdravljenje sprejela še tri bolnike, okužene z virusom covid-19, njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Zdravstvena delavka bolnišnice, ki se je s koronavirusom okužila zunaj bolnišnice, je že dva dni v samoizolaciji, zadnje štiri dni pa ni imela stikov z bolniki, je danes za STA povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek.

V celjski bolnišnici imajo 25 respiratorjev, trije od teh so najeti, ter tri prenosne respiratorje za potrebe nujne medicinske pomoči. Začeli pa so postopek nabave dodatnih, je še pojasnila Goriškova.

V UKC Ljubljana osem bolnikov na intenzivni enoti

Kot so sporočili iz ljubljanske infekcijske klinike, trenutno obravnavajo 39 bolnikov, okuženih z virusom covid-19, od tega se 31 bolnikov zdravi na navadnem oddelku in osem v intenzivni enoti. V povprečju so bolniki stari med 60 in 70 let. "Čeprav so moški bolj ogroženi, sta bili tako najmlajša kot najstarejša bolnica ženski, najmlajša je bila stara 25 let, najstarejša pa 95 let," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Španski vojaki
Novice Grozljivo: v zapuščenih domovih za ostarele našli tudi mrtve varovance

 

Ne spreglejte