SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji 442 potrjenih primerov, umrl še tretji bolnik #video

10

termometer

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Do 14. ure je bilo v Sloveniji sicer potrjenih 442 primerov okužb, testirali so 13.812 ljudi.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je umrl 67-letni moški, tega so v našo največjo bolnišnico na zdravljenje pripeljali od doma. Omenjeni moški glede na pojasnila ministrstva najverjetneje ni umrl neposredno zaradi okužbe, šlo naj bi za "kompleksno situacijo".

Po pojasnilih ministrstva za zdravje je imel moški več pridruženih bolezni in v preteklosti zdravstvene zaplete. Okužbo z novim koronavirusom so do nedelje do 14. ure potrdili pri skupno 414 osebah v Sloveniji pri opravljenih 13.098 testiranjih.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v nedeljo, po poročanju STA, dejal, da sta imeli prvi smrtni žrtvi tudi druge spremljajoče bolezni. Po navedbah ministra je bilo v nedeljo zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 55 oseb, od tega deset na intenzivni terapiji.

V UKC Ljubljana osem bolnikov v kritičnem stanju

Kot dodaja tudi vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki v Ljubljani Matjaž Jereb, so imeli vsi trije umrli bolniki pridružene bolezni, a kot pojasnjuje, je bil to eden od "najpomembnejših, če ne odločilnejših dejavnikov. Je pa okužba z virusom naredila svoje oziroma je poslabšala že tako ne dobro stanje pri kroničnem bolniku".

Jereb ne pričakuje, da bi bil v Sloveniji ta konec tedna vrh krize zaradi okužb z virusom covid-19. "Upam, da bo dotok novih bolnikov podaljšan, da ne bo vrh dosežen prehitro, saj bomo samo tako zmogli in obvladali razmere,” je še dejal.

Infekcijska klinika Foto: STA

Na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni je trenutno hospitaliziranih 32 bolnikov, ki so okuženi z virusom covid-19. Štiriindvajset pacientov se zdravi na navadnem oddelku, osem na oddelku intenzivne terapije. 

V ljubljanskem kliničnem centru je trenutno hospitaliziranih 32 bolnikov, ki so okuženi z novim koronavirusom. Od tega se osem bolnikov zdravi na oddelku intenzivne terapije. 

Za zajezitev in omejitev širjenje virusa v nekaterih občinah sprejemajo dodatne ukrepe. Več v prispevku spodaj:
 
 

V Mariboru dva bolnika na intenzivni terapiji

Iz mariborskega kliničnega centra pa so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 11 pacientov, od tega sta dva bolnika na zdravljenju na intenzivni enoti. Oba sta intubirana oziroma priklopljena na respirator. 70 zaposlenih v bolnišnici je trenutno preventivno v domači izolaciji, nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi pa v UKC Maribor niso zaznali.

V celjski bolnišnici je hospitalizirana še ena oseba, ki je okužena z novim koronavirusom, prva pa je bila sprejeta v nedeljo. Oba bolnika sta stabilna in hospitalizirana na običajnem oddelku, kjer zdravijo bolnike z okužbo, je za STA povedala tiskovna predstavnica celjske bolnišnice Danijela Gorišek. Okužena je tudi ena od zaposlenih v bolnišnici, gre za zdravstveno delavko, ki je trenutno doma v samoizolaciji.

Iz mariborskega kliničnega centra so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 11 pacientov, od tega sta dva bolnika na zdravljenju na intenzivni enoti. Iz mariborskega kliničnega centra so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 11 pacientov, od tega sta dva bolnika na zdravljenju na intenzivni enoti. Foto: STA

Po besedah strokovnega direktorja celjske bolnišnice Francija Vindišarja imajo pripravljenih že 35 postelj za okužene z novim koronavirusom, ob tem je tudi spomnil, da je Slovenija že prešla v drugo fazo okužbe. Goriškova je pojasnila, da imajo na oddelku za intenzivno interno medicino pripravljenih 11 postelj za intenzivno nego bolnikov. Če bi bile potrebe večje, pa imajo v bolnišnici že izdelan načrt reorganizacije in širitve zmogljivosti na lokacije, ki so povsem ločene od drugih bolnikov v bolnišnici.

Po tem načrtu bi lahko zagotovili skupno nekaj več kot sto običajnih bolniških postelj in nekaj več kot 30 bolniških postelj za intenzivno terapijo za bolnike z novim koronavirusom. Ob tem je Goriškova po poročanju STA opozorila, da število postelj ni odvisno le od notranje reorganizacije bolnišnice, ampak tudi od dodatne medicinske opreme, ki jo v bolnišnici še poskušajo zagotoviti.

V šmarskem domu upokojencev število okuženih pričakovano narašča

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih z virusom covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča. Okužba je potrjena pri 19 stanovalcih, torej pri enem več kot v nedeljo, in petih zaposlenih, kar je prav tako en več kot v nedeljo. Povišana telesna temperatura se je od nedelje pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili iz šmarske občine.

Po mnenju zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri sedmih osebah, prav tako ga bodo pri eni morali ponoviti zaradi nejasnosti predhodnega brisa. Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v mogočem stiku z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v obdobju inkubacijske dobe, poroča STA.

V nedeljo so brisa odvzeli dvema stanovalcema, pri enem je bil negativen. Dodatno je bila okužba potrjena tudi pri eni zaposleni, ki pa že ves teden ni bila na delu. Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih infektologa iz celjske bolnišnice in epidemiologinje.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča. V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča. Foto: Getty Images

Zdravstveno stanje obolelih je razmeroma stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja. Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je ob koncu tedna pojavilo bistveno poslabšanje zdravstvenega stanja pri eni stanovalki. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, ta dnevno opravlja vizite pri okuženih.

Zaposleni šmarskega doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. Zaposlenemu osebju danes pri oskrbi stanovalcev pomaga pet zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in pet zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška, poroča STA.

koronavirus oprema zdravstvo Novice Želijo pomagati, a se zatakne že pri malenkostih

V metliškem domu starejših rast števila okuženih

V Domu starejših občanov Metlika število stanovalcev z znaki okužbe z novim koronavirusom prav tako raste. Vsi varovanci imajo zagotovljeno 24-urno zdravniško oskrbo in pomoč. Tri okužene stanovalce z blagimi znaki so izolirali in preselili v enoto metliške Komende, kjer so za tovrstne primere namestili 17 postelj. Do zdaj so odkrili skupaj 17 okuženih.

Metliški župan Darko Zevnik je za STA danes povedal, da je med 17 potrjeno okuženimi pet zaposlenih, 14 potrjeno okuženih so premestili na Golnik, dva okužena oskrbovanca metliškega doma starejših pa sta umrla. V izolaciji v Metliki je tudi 16 varovancev iz omenjenega doma, za katere sumijo, da bi lahko bili okuženi, a jih še niso testirali, je dodal župan. Pred tednom so imeli sicer potrjeno okuženih sedem varovancev in pet zaposlenih, kar pomeni, da se je število okuženih varovancev okrepilo za pet.

Stanovalce in osebje Doma starejših občanov je okužil zdravnik metliškega zdravstvenega doma, ki se je okužil v tujini. Stanovalce in osebje Doma starejših občanov je okužil zdravnik metliškega zdravstvenega doma, ki se je okužil v tujini. Foto: Google maps

Na spletni strani metliškega doma starejših so zapisali, da o spremenjenem zdravstvenem stanju posameznega stanovalca nemudoma obvestijo njegove svojce. Redno izvajajo preventivne zaščitne ukrepe, ki so jih sprejeli ob začetku pojava koronavirusa v tej ustanovi. Stanovalci se še vedno zadržujejo po sobah, zaposleni v domu pa jim poskušajo zagotavljati največje mogoče udobje, so dodali.

Stanovalce in osebje Doma starejših občanov je sicer okužil zdravnik metliškega zdravstvenega doma, ki se je okužil v tujini. V Metliki je sicer po daljšem zaprtju zaradi možnosti okužbe prilagojeno delo v sredo začel tamkajšnji zdravstveni dom, stanje v občini pa se v okviru danih razmer počasi normalizira, je še dejal Zevnik.

Upokojenci naj obiščejo banke in hranilnice le v nujnem primeru

Banke in hranilnice zaradi zaščite svojih strank in zaposlenih pozivajo upokojence, ki jim bodo konec meseca nakazane pokojnine, da poslovalnice obiščejo le v nujnem primeru. Izogibajo naj se uporabi gotovine, za pomoč pa naj prosijo pooblaščence svojih računov, so sporočili z Združenja bank Slovenije. (STA)

Aleš Šarec Novice V kranjskem podjetju zagotavljajo: Lahko naredimo maske za vse Slovence #video

Po novem testiranje tudi ob zgolj blagih bolezenskih znakih

Ministrstvo za zdravje je medtem skupaj s stroko pripravilo novo definicijo za prijavo in spremljanje novega koronavirusa. Po novem bodo starejši od 60 let, osebe z rizičnimi obolenji za virus in z imunskimi pomanjkljivostmi testirani tudi, če bodo imeli zgolj blage klinične znake. Pri drugih osebah z blagimi znaki je presoja prepuščena zdravniku, poroča STA.

Kot je zapisano v novih navodilih, je treba pri blagi klinični sliki opraviti testiranje na novi koronavirus za osebe, starejše od 60 let, osebe, ki imajo ko-morbidnosti, predvsem visok krvni tlak in/ali sladkorno bolezen, pa tudi druge srčno-žilne, pljučne, ledvične in težje jetrne bolezni, ter za vse osebe z imunskimi pomanjkljivostmi ne glede na njihovo starost.

Pri vseh drugih osebah z blagimi znaki okužbe je predlagano testiranje po presoji družinskega zdravnika oziroma pediatra. Odločitev naj bo v prid testiranja, še posebej v okoliščinah, ko partner ali starši osebe z blago klinično sliko spadajo v skupine tveganja ali so zaposleni na zelo izpostavljenem delovnem mestu – v bolnišnici, v domu starejših občanov, v zavodih s prizadetimi osebami in na drugih pomembnih mestih, je zapisano v navodilih ministrstva za zdravje. V zadnjih dneh sicer v Sloveniji dnevno testiramo okoli tisoč ljudi.

Še vedno sta med ključnimi preventivnimi dejavniki umivanje in razkuževanje rok

"S pogostim umivanjem, še bolj pa z razkuževanjem odstranimo zaščitno maščobno-kislinski plašč, ki ga imamo na rokah, torej to, kar ščiti našo kožo in našo notranjost pred vplivi iz okolja," pojasnjuje predstojnica dermatovenerološke klinike v Ljubljani Tanja Planinšek Ručigaj, zato je treba roke pri pogostem umivanju ustrezno zaščititi.

Če roke umivamo in razkužujemo, kar je v teh časih nujno, moramo koži povrniti maščobo in vlago, da se spet zaščitimo. Zato je priporočljivo, da si po umivanju ali razkuževanju roke namažemo s kremo, ki vsebuje tako vlago kot maščobo. Kremo lahko namažemo na mokre roke. Roke najprej dobro razkužimo in osušimo, nato jih še enkrat zmočimo in namažemo z negovalnim mazilom. Tako mazilo sicer težje razmažemo, vendar naša koža obdrži vlago in s tem koži rok povrnemo maščobno-kislinski plašč.

Rokavice so zaščita pred pogostim umivanjem

"A ravno z rokavicami lahko raznašamo stvari, ki jih ne želimo. Z rokavicami zaščitimo sebe, ne pa tudi okolice in ljudi, s katerimi prihajamo v stik. Če imate ranjeno kožo, svetujem uporabo rokavic, vendar roke vseeno razkužimo in umijemo, rokavice pa uporabljamo pogosteje kot sicer. Vedno pa moramo upoštevati navodila naših higienikov, razkuževanje rok mora biti izvedeno na predpisan način," še svetuje Planinšek Ručigajeva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin