SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V kranjskem podjetju zagotavljajo: Lahko naredimo maske za vse Slovence #video

10

termometer

V kranjskem podjetju Seti izdelujejo prtičke za gostinstvo. Te pa se lahko uporablja tudi kot zaščitne maske za splošno populacijo, so jim potrdili v UKC Ljubljana. Do ponedeljkovega jutra jih bodo naredili milijon.

Podjetje je v petek obiskala ekipa Planet TV. Več v prispevku zgoraj.

maska Foto: Aleš Šarec V kranjskem podjetju Seti izdelujejo prtičke za gostinstvo, ki so narejeni iz celuloze, podobne blagu. Maske oziroma prtičke so dali v pregled Službi za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, ki deluje znotraj UKC Ljubljana, kjer so potrdili, da ščitijo pred koronavirusom in so primerni za splošno populacijo, ne pa tudi za zdravstvene delavce, nam je povedal direktor podjetja Aleš Šarec.

Vse preostale certifikate, ki so potrebni za izdelke, ki so v stiku s kožo, pa so že imeli, saj so njihovi izdelki namenjeni gostinstvu.

Delavci si lahko maske naredijo sami

Ciljajo predvsem na delavce v industriji, ki si lahko maske iz njihovih prtičkov na lahek način – v zgolj desetih sekundah – izdelajo sami. Hkrati pa prtičke prodajajo tudi podjetjem, ki bodo iz njih izdelovala končni izdelek, torej zaščitne maske. kot nam je povedal, mu ta javljajo, da se dajo maske dobro šivati.

Kot nam je povedal Šarec, se dogovarjajo tudi s trgovci, tako da bi bile maske lahko na voljo tudi posameznikom, ki že povprašujejo po njih.

"Najprej bomo preskrbeli Slovenijo, nato bomo maske ponudili tujini," pravi direktor Aleš Šarec. "Najprej bomo preskrbeli Slovenijo, nato bomo maske ponudili tujini," pravi direktor Aleš Šarec. Foto: zajem zaslona

"Milijon kosov na dan, če bo treba"

Kot nam je povedal Šarec, bodo imeli do ponedeljkovega jutra na voljo okoli milijon kosov, potem pa lahko še vsak dan naredijo milijon kosov, če bo treba. "Materiala imamo še absolutno dovolj," nam je povedal.

Imajo namreč veliko zaloge, saj bi se v običajnih časih zdaj bližal vrhunec v turizmu oziroma gostinstvu, kjer so njihovi največji kupci. Hkrati so tudi že dogovorjeni z dobavitelji v tujini, ki jim bodo poslali še več materiala.

Šarec zagotavlja, da so jih sposobni izdelati v dovolj veliki količini prav za vse prebivalce Slovenije.

"Najprej bomo preskrbeli Slovenijo"

Kljub temu, da običajno večino prtičkov prodajo v tujino, se je Šarec odločil, da bo z maskami oziroma prtički najprej preskrbel Slovenijo. "Svojih partnerjev v tujini nisem obveščal, šele ko bo presežek, bomo prodali naprej. Absolutno prednost ima Slovenija," je dejal.

širjenje virusa Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video

maska Foto: Aleš Šarec Manj kot osem centov na kos

Kot poudarja, stremijo k temu, da si masko lahko privošči vsak posameznik. Cena ene maske z DDV, ki si jo posameznik izdela sam, je namreč nižja od osmih centov za kos. Kot je poudaril, je cena za kos ista kot lani in bo ostala ista do konca epidemije.

Šarec priporoča, da posamezni delavec zaradi higienskih razlogov na izmeno uporabi dve maski. Izračunal je, da je ob tem mesečni strošek za podjetje nižji od treh evrov na delavca.

Če se maska slučajno zmoči (znoj, politje z vodo, barvo ...), je neuporabna in jo je treba zamenjati, ker virus lahko prehaja čez masko. Dokler pa je suh vsaj en sloj, je maska uporabna in daje zaščito, pravi Šarec, ki dodaja, da maske ni treba menjati po vsaki kratkotrajni uporabi. Če je suha, se jo lahko uporabi večkrat zapored, dodaja.

V podjetju so pripravili videopriporočila za podjetja, kako sestaviti masko (od izdelave spodnjega posnetka so sicer postopek še izboljšali in poenostavili) in kako ravnati z odpadno masko. Maske se namreč ne sme vreči v stranišče, prav tako se je ne sme odložiti med papir.

Kako sestaviti masko:

Priporočila za podjetja:

Preberite še:

koronavirus Novice Druga smrtna žrtev koronavirusa v Sloveniji #video koronavirus Novice Posamezniku, ki bi namenoma razširjal virus, grozi celo do 15 let zapora

koronavirus grafika Foto: Vlada RS

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1247
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin