Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 3. 2020,
9.54

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

48

Natisni članek

Koronavirus Slovenija Šmarje pri Jelšah

Nedelja, 22. 3. 2020, 9.54

4 leta, 1 mesec

Druga smrtna žrtev koronavirusa v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,05

48

Zaradi koronavirusa je v Sloveniji umrla druga oseba. Šlo naj bi za oskrbovanko Doma starejših občanov Metlika. V Sloveniji so danes do 14. ure okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 414 osebah, kar je 31 več kot v soboto, so objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).  V Sloveniji smo za zdaj testirali 13.098 oseb, v zadnjem dnevu 1.088. V šmarskem domu upokojencev je okuženih že 18 oskrbovancev.

Videoposnetek: za vse, ki dvomijo – to so prizori iz italijanskih bolnišnic


Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, je zaradi novega koronavirusa umrla še druga oseba v Sloveniji. Po poročanju medijev naj bi šlo za 90-letno oskrbovanko Doma starejših občanov Metlika. Pred tednom dni je umrl 86-letnik.

Oba umrla sta bila že hudo bolna

Minister je ob tem dejal, da sta oba umrla stara okoli 90 let in sta imela različna spremljajoča obolenja. Zdravniki so po Gantarjevih besedah zanju ocenjevali, da lahko do tega pride tudi brez okužbe. Okužba je bila tukaj prisotna, težko pa bi rekli, da je nekdo zaradi tega izgubil svoje življenje, je dodal.

V bolnišnicah se zdravi 55 oseb

Minister je še dejal, da je Slovenija po številu testiranj še vedno med državami, ki teste opravljajo v večjem številu. V zadnjem dnevu smo jih opravili 1.088. Gantar je še dodal, da je v Sloveniji trenutno hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je v intenzivni terapiji deset oziroma eden več kot v soboto.

Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je Slovenija v Evropi še vedno med državami, ki naredijo največ testov. | Foto: STA , Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je Slovenija v Evropi še vedno med državami, ki naredijo največ testov. Foto: STA ,

16 vstopnih točk ostaja

Gantar je danes izpostavil tudi polemike glede spreminjanja števila vstopnih točk za odvzem brisov. Kot je pojasnil, bo še naprej delovalo 16 točk, ki so po njegovi oceni operativne in razpolagajo z zadostno zaščitno opremo ter količinami reagentov. Če bo treba, pa se bodo v bodoče odprte še dodatne, je pojasnil po pisanju STA.

koronavirus
Novice V Italiji umrlo 651 ljudi. Je to znak preobrata?

Nabavo zaščitnih sredstev je minister ocenil kot področje, ki je v tem trenutku ena od kritičnih točk. Nabave so zato centralizirali, zanje skrbi ministrstvo za gospodarstvo, kjer tudi zbirajo podatke o potrebah na terenu ter ponudbe. Na ministrstvu za zdravje pa od bolnišnic in zdravstvenih domov zbirajo podatke o številu bolnikov, hospitaliziranih, pregledanih, pozitivnih na okužbo ter številu sprejetih zaradi koronavirusa. "Na podlagi teh podatkov v skladu s standardi določamo, koliko zaščitne opreme pripada posameznemu izvajalcu," je pojasnil Gantar.

Rizične skupine bi umaknili z delovnih mest

Ob tem je minister opozoril na rizične skupine, kot so starejši od 60 let, kronični bolniki s povišanim krvnim pritiskom, sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi in pljučnimi ter drugimi boleznimi ter tisti z oslabljenim imunskim sistemom. Zdravnikom so že izdali posebna navodila glede testiranja teh skupin. V kratkem bodo poskušali zagotoviti tudi, da se te ljudi umakne z delovnih mest, saj so tam možnostim okužbe izpostavljeni v večji meri, je po poročanju STA še napovedal Gantar.

Največ primerov v osrednji Sloveniji

Največ primerov – 144 – je po podatkih NIJZ potrjenih v osrednjeslovenski regiji, 73 jih je iz savinjske, 57 iz juhovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 201 ženska in 211 moških. Oboleli po starostnih skupinah so predstavljeni v Tabeli 1.

Oskrbovancem v domovih za starejše bodo mobilne ekipe brise jemale kar tam

Oskrbovance domov za starejše bodo od zdaj testirali kar v domovih, da bi tako zmanjšali število potrebnih prevozov in manj obremenjevali starejše, je danes pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo oskrbovancem domov brise jemale mobilne ekipe.

Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo na ministrstvu za delo prevzeli skrb za zbiranje potreb po varovalni opremi in kadrih v socialnovarstvenih zavodih. "Tu predvsem mislim na spremembe kadra, ko bi ekipe ali posamezni delavci zbolevali in bi jih bilo treba nadomestiti. Podatke bomo sporočali vsak dan do 13. ure na ministrstvo za zdravje. Tako bomo zagotovili enotno centralno pot in se izognili komunikacijskim šumom," je pojasnil minister.

Vsem izvajalcem institucionalnega varstva, torej domovom starejših, varstveno-delovnim centrom in centrom za usposabljanje, delo in varstvo, pa bodo zagotovili tudi izobraževanje o pravilni uporabi zaščitne opreme.

Ministrstvo za zdravje pa se je zavezalo, da bo domske zdravnike oziroma zdravstvene ekipe pozvalo, naj tudi v težjih razmerah ostanejo na razpolago vsaj v okviru pogodbe, ki jo imajo sklenjeno. To velja tako za izvajalce lokalnih zdravstvenih domov kot koncesionarje, je pojasnili Cigler Kralj.

Na novinarska vprašanja je zagotovil, da upravičencem socialnih transferjev te zagotavljajo nemoteno. "Na humanitarnih organizacijah, kot sta Rdeči križ in Karitas, pa je moč zaprositi za dodatne prehranske obroke. Se pa tudi lokalno organizirajo ponudniki brezplačnih obrokov, tako da bi tudi otroci in socialno šibkejši dobivali ustrezno pomoč. Obrnite se na lokalne centre za socialno delo," je pozval Cigler Kralj. (STA)

Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 30 pacientov s covid-19, med njimi devet v enoti intenzivne terapije, so sporočili na družbenem omrežju Twitter. V UKC Maribor je hospitaliziranih deset pacientov – dva sta v intenzivni enoti (na respiratorju, stabilna), osem pa na oddelku, od tega en pacient potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. Včeraj sta bila dva odpuščena, en pacient pa na novo sprejet. Rezultati drugega kontrolnega testa na okužbo s koronavirusom treh zaposlenih, ki so v samoizolaciji, so bili negativni in se bodo lahko vrnili na delo, so še sporočili iz UKC Maribor.

 

Celjska bolnišnica hospitalizirala prvega okuženega

Prvega bolnika, okuženega z novim koronavirusom, so danes sprejeli tudi v Splošni bolnišnici Celje. Bolnik ne potrebuje intenzivne nege in je stabilen, je povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek. Strokovni direktor bolnišnice Franci Vindišar je za STA sporočil, da imajo pripravljenih že 35 postelj za okužene z novim koronavirusom, ter spomnil, da je Slovenija že prešla v drugo fazo okužbe.

V šmarskem domu upokojencev število okuženih stanovalcev naraslo na 18

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so v soboto testirali 31 zaposlenih in pet stanovalcev, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri štirih stanovalcih, vsi testi zaposlenih so bili negativni. Število okuženih stanovalcev se je tako glede na soboto povečalo za štiri, med zaposlenimi pa ni bilo novih okužb, piše STA.

Kot je za STA danes povedala tiskovna predstavnica šmarske občine Sergeja Javornik, novih vročičnih stanj pri stanovalcih ponoči ni bilo, vsi oboleli so relativno stabilni in pod stalnim nadzorom zdravnika. Zaposleni redno obveščajo svojce, vsem stanovalcem v domu omogočajo tudi telefonsko komuniciranje.

Oboleli sostanovalci so izolirani v ločenih prostorih, ki so urejeni v skladu z navodili. Organizacijo dela in ureditev prostorov je posebej pohvalil tudi infektolog iz celjske bolnišnice.

Danes v domu, v katerem imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot sto zaposlenih, dela tudi osem zaposlenih iz celjske bolnišnice s svojo opremo. 

Jelko Kacin
Novice Kacin napovedal ukrep omejitve gibanja znotraj občine, Hojs napoved omilil

Janša: Za Šmarčane me ne skrbi

Šmarska občina je sicer z najmanj 41 okuženimi eno od žarišč okužbe z novim koronavirusom v državi. Predsednik vlade Janez Janša se je v soboto popoldne srečal z županom Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite. Kot je dejal, je prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke.

Janša je dejal, da ga za Šmarčane ne skrbi, ker se bodo znali organizirati. Prosil pa je, naj šmarska občina svoje izkušnje v soočanju s koronavirusom deli z vso Slovenijo.

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Koronavirus
Novice V Sloveniji potrjenih 383 primerov z novim koronavirusom
širjenje virusa
Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video
koronavirus
Novice Posamezniku, ki bi namenoma razširjal virus, grozi celo do 15 let zapora
Ne spreglejte