Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 3. 2020,
11.38

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

12

Natisni članek

smrtne žrtve Italija Koronavirus

Nedelja, 22. 3. 2020, 11.38

4 leta, 1 mesec

V Italiji umrlo 651 ljudi. Je to znak preobrata?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

12

koronavirus | Stopnja potrjenih smrtnih primerov v Italiji je 8,6-odstotna, kar je bistveno več kot v večini drugih prizadetih držav. | Foto Reuters

Stopnja potrjenih smrtnih primerov v Italiji je 8,6-odstotna, kar je bistveno več kot v večini drugih prizadetih držav.

Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je preseglo 13 tisoč, zaradi pandemije pa je v okviru sprejetih ukrepov omejitve gibanja skoraj milijarda ljudi po vsem svetu prisiljena ostati doma. Najhuje je prizadeta Italija, kjer so zabeležili več kot 4.800 umrlih, kar predstavlja več kot tretjino vseh smrtnih žrtev bolezni covid-19. 

Zaradi pandemije novega koronavirusa so v 35 državah sveta uvedli karanteno in med drugim prepovedali nenujna potovanja, omejili gibanje in zaprli javne prostore, trgovine in restavracije. Nekatere države so tudi zaprle svoje meje, oblasti pa sprostile milijarde finančne pomoči, da bi pomagale gospodarstvu.

Preobrat v Italiji?

Iz Italije danes poročajo o 651 umrlih (včeraj 793), zabeležili so 3.957 novih okuženih (včeraj 4.821). Prvič po izbruhu pandemije je to število nižje kot dan prej, zato se nekateri že sprašujejo, ali je morda prišlo do preobrata in ukrepi o izolaciji učinkujejo. Številke so malenkost opogumljajoče, saj so v soboto zabeležili rekordnih 793 smrtnih primerov. A še vedno raste število okužb. Našteli so jih že skoraj 60 tisoč. 

Žarišče epidemije v Evropi je v Italiji. | Foto: Reuters Žarišče epidemije v Evropi je v Italiji. Foto: Reuters Kot je sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli, se je število okužb glede na sobotne podatke povečalo za 10,4 odstotka na 59.138. Število smrti pa se je povečalo za 651 in skupno smrtni davek covida-19 šteje 5.476 življenj. "Upam, vsi upamo, da se bodo te številke znižale v prihodnjih dneh. Vendar ne smemo popustiti," je dejal po pisanju STA.

Kot kaže, se kažejo učinki prvih ukrepov za zajezitev širjenja okužb, ki so jih pred dvema tednoma, 8. marca sprejeli na severu države, kjer je prišlo do prvega večjega žarišča okužb. Iz dežele Lombardija so tako danes poročali zgolj o 30 odstotkih skupne številke novih okužb. Ta dežela z okoli deset milijoni prebivalcev je sicer najhuje prizadeta s koronavirusom v Italiji in tudi Evropi. V njej je umrlo dve tretjini vseh žrtev covida-19 v Italiji. Umrlo je kar 55 odstotkov tistih, pri katerih so potrdili okužbo, še navaja STA.

Italijanska vlada je danes odredila tudi prepoved, da bi ljudje zapustili občino, v kateri se nahajajo. Na ta način želijo preprečiti, da bi se po zaprtju podjetij delavci vračali na svoje domove, zlasti na jug Italije, in tako širili virus. Ljudje bodo svojo občino lahko zapustili le iz poslovnih ali zdravstvenih razlogov, poroča STA.

Italija
Novice V Italiji 793 smrtnih žrtev koronavirusa v enem dnevu #video

V Franciji število smrtnih žrtev poskočilo na 674

V Franciji so danes zabeležili 112 novih zaradi novega koronavirusa, s čemer se je število žrtev povzpelo na 674. Po besedah direktorja francoske agencije za javno zdravje Jeroma Salomona je doslej zbolelo 16.018 oseb, 7240 jih je v bolnišnični oskrbi. Od četrtka so tudi Francozi v karanteni, poroča STA. 

Španija je druga najhuje prizadeta država v Evropi (po Italiji). | Foto: Reuters Španija je druga najhuje prizadeta država v Evropi (po Italiji). Foto: Reuters V Španiji v soboto poročali o 32-odstotnem porastu primerov smrti

Iz Španije, ki se ob Italiji prav tako sooča z visokim številom smrtnih žrtev, so že v soboto poročali o 32-odstotnem porastu primerov smrti zaradi nove bolezni. "Čustveno in psihološko se moramo pripraviti na še težje dni, ki prihajajo," je dejal španski premier Pedro Sanchez v televizijskem nagovoru državljanom, poroča STA.

Danes so v državi zabeležili 394 novih primerov smrti, s čimer se je število smrtnih žrtev v tej državi povzpelo na 1.720. Število smrtnih žrtev se je tako v enem samem dnevu povečalo za 30 odstotkov. Španija je druga najhuje prizadeta država v Evropi (po Italiji).

Za skoraj 15 odstotkov se je povečalo tudi število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, in sicer za 3.646 na 28.572, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Opozorilo je, da bo število okuženih v prihodnjih dneh zagotovo še naraslo.

Na intenzivni negi je že 1.785 obolelih, vse bolj pa narašča zaskrbljenost, da bodo bolniki s covidom-19 preplavili bolnišnice v državi. Še posebej je prizadeto območje Madrida, kjer je po uradnih podatkih skoraj deset tisoč okuženih, zabeležili pa so tudi 1.021 smrti. Na severu prestolnice so na območju sejmišča vzpostavili zasilno bolnišnico s 5.500 posteljami, še poroča STA.

Še posebej je prizadeto območje Madrida, kjer je po uradnih podatkih skoraj deset tisoč okuženih, zabeležili pa so tudi 1.021 smrti.  | Foto: Reuters Še posebej je prizadeto območje Madrida, kjer je po uradnih podatkih skoraj deset tisoč okuženih, zabeležili pa so tudi 1.021 smrti. Foto: Reuters

V Avstriji ocene, da ukrepi proti koronavirusu začenjajo delovati

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da strogi ukrepi zoper širjenje novega koronavirusa že začenjajo delovati, in to teden in pol po tem, ko je vlada začela z omejitvami gibanja ljudi. Število potrjenih okužb je od sobote do danes naraslo za 15 odstotkov na 3244 primerov, a stalno pada v primerjavi z dnevi pred zaostritvijo omejitev, ko je rast okužb dnevno dosegala tudi 40 odstotkov, piše STA.

Meje na Češkem bodo zaprte še šest mesecev ali več

Češka načrtuje, da bodo njene meje zaradi pandemije novega koronavirusa še več mesecev zaprte, je povedal vodja češkega kriznega štaba za boj proti koronavirusu Roman Prymula. To pomeni najmanj pol leta ali celo več. Tujci bodo sicer v tem času lahko zapustili državo, a se ne bodo smeli vrniti, je v pogovoru za televizijo Prima pojasnil epidemiolog Prymula, piše STA.

Izjeme bodo veljale za tiste, ki živijo blizu meje in se vozijo na delo v Nemčijo in Avstrijo. Če pa se bo izkazalo, da to izkoriščajo, bodo tudi te izjeme ukinili, je opozoril češki notranji minister Jan Hamaček. Tudi voznikom tovornjakov bodo dovolili prehod čez mejo, da bi s tem zagotovili stalen pretok blaga.

Češka vlada načrtuje tudi strožje ukrepe glede prostega gibanja ljudi. "Velikonočni prazniki ne bodo takšni kot običajno," je dejal Prymula in dodal, da ljudje ne bodo mogli obiskati družin ali iti v cerkev. Če bodo želeli ven, si bodo morali pokriti usta in nos.

Na Češkem so sicer do danes zabeležili 1047 okuženih z novim koronavirusom, vključno s šestimi ozdravelimi. Smrtnega primera še niso zabeležili. V državi ostajajo zaprti šole, lokali, gledališča in druge ustanove, še piše STA

New York postal največje žarišče koronavirusa v ZDA

V ZDA je trenutno 27.000 primerov okužbe s koronavirusom od tega 15.168 v državi New York, v samem mestu New York pa 9000. Po ZDA je doslej umrlo 347 ljudi, v državi New York 114, v mestu pa več kot 60. Župan Bill de Blasio in guverner Andrew Cuomo zvezno vlado pozivata, naj pošlje na pomoč vojsko, piše STA.

Zagreb potres
Novice Seizmolog ob potresu: Ljudje naj upoštevajo pravila zaradi koronavirusa

De Blasio je zagotovil, da bo april hujši od marca, maj pa hujši od aprila. Razstaviščni in konvencijski center Jacob Javits, kjer so potekale velike prireditve, kot so avtomobilski sejmi, nameravajo predelati v veliko zasilno bolnišnico.

V ZDA že več kot 26 tisoč okužb. | Foto: Getty Images V ZDA že več kot 26 tisoč okužb. Foto: Getty Images

Vse več okužb ugotavljajo v zaporih, kjer je družbena izolacija praktično nemogoča. V zaporu Rikers Island je trenutno 38 okuženih, od tega 12 paznikov. Guverner Cuomo napoveduje izpuščanje zapornikov, ki niso nevarni za okolico. De Blasio je predsednika ZDA Donalda Trumpa opozoril, da bo kriv za smrti, ki bi jih bilo mogoče preprečiti, če nemudoma ne zažene proizvodnje nujnih potrebščin, kot so ventilatorji, maske in rokavice, poroča STA.

Okužba tudi v Beli hiši

Pandemija koronavirusa je v petek dosegla tudi Belo hišo, kjer so okužbo ugotovili pri neimenovanem sodelavcu podpredsednika ZDA Mika Pencea. Po navedbah Penceove tiskovne predstavnice Katie Miller ne Pence ne predsednik ZDA Donald Trump nista imela bližnjega stika z okuženim, še poroča STA.

Pence in njegova soproga Karen sta kasneje opravila test na novi koronavirus, ki pa je bil negativen, je tvitnila tiskovna predstavnica.

Slavoj Žižek
Novice Žižek o koronavirusu: Z muko bomo morali zgraditi drugačno normalnost

Na avstrijskem Koroškem prva žrtev

Na avstrijskem Koroškem so danes potrdili prvo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa. Gre za 65-letnega bolnika, ki je v soboto umrl v bolnišnici v Celovcu. Število okuženih v Avstriji je medtem preseglo 3000.

Na Češkem prejeli večjo količino zaščitnih mask iz Kitajske

Na Češko je prispela pošiljka z več kot sto tonami medicinskega materiala iz Kitajske, vključno z večjo količino zaščitnih mask in respiratorji. Po navedbah češkega obrambnega ministra Lubomirja Metnarja v tem mesecu načrtujejo še dve podobni pošiljki, prvo že v torek, drugo pa konec marca, poroča STA.

Po poročanju čeških medijev je letalo pripeljalo pet milijonov zaščitnih mask ter dva milijona respiratorjev in drugega medicinskega materiala v skupnem obsegu 106 ton.

Na Češkem so do danes zabeležili 1.047 okuženih z novim koronavirusom, vključno s šestimi ozdravelimi, a brez smrtnega primera. V državi ostajajo zaprti šole, lokali, gledališča in druge ustanove.

Češka vlada je v začetku tedna uvedla tudi obvezno uporabo mask za vse, ki zapustijo svoje domove.  | Foto: Ana Kovač Češka vlada je v začetku tedna uvedla tudi obvezno uporabo mask za vse, ki zapustijo svoje domove. Foto: Ana Kovač Češka uvedla obvezno uporabo mask za vse, ki zapustijo svoje domove

Češka vlada je v začetku tedna uvedla tudi obvezno uporabo mask za vse, ki zapustijo svoje domove. A se je takoj znašla pod hudimi kritikami, ker zaščitnih mask ni bilo dovolj na zalogi. Zato so dopustili tudi uporabo drugih podobnih zaščitnih sredstev, kot so rute, robci, šali in podobno.

Potrebno pomoč so danes iz Kitajske prejeli tudi v Srbiji. V Beogradu je okoli 11.15 pristalo letalo Air Serbia, ki je iz Šanghaja pripeljalo medicinsko opremo, zaščitne maske, respiratorje in zdravila, še poroča STA.

Ischgl
Novice Avstrijsko mestece, ki je koronavirus razneslo po Evropi #video

V Severni Makedoniji v boj proti koronavirusu tudi vojska

Vlada Severne Makedonije je na pomoč v soočanju z epidemijo koronavirusa v državi poklicala tudi vojsko. Kot je povedala obrambna ministrica Radmila Šekerinska, bo vojska prevzela varovanje meja, pomagala policiji pri nadziranju izvajanje karantene in policijske ure v mestih, pa tudi pri varovanju pomembnih objektov, kot sta vlada in parlament. Danes pa so sporočili še, da so zabeležili prvo smrtno žrtev. V soboto je za posledicami covida-19 umrla 57-letna ženska, je sporočil minister za zdravje Venko Filipče, piše STA.

V EU opozarjajo na porast dezinformacij iz Rusije o koronavirusu

V EU od izbruha novega koronavirusa zaznavajo porast dezinformacij iz Rusije in različnih ruskih virov o pandemiji, so pretekli teden sporočili v Evropski komisiji. Odgovorni za to kampanjo širjenja lažnih ali zavajajočih informacij se igrajo z življenji ljudi, so opozorili in vse pozvali k previdnosti.

Te dezinformacije, vključno s trditvami, da je virus biološko orožje in da vlade precenjujejo nevarnost, prihajajo po navedbah komisije v glavnem iz Rusije ali od medijev, povezanih s Kremljem.

V EU opozarjajo, da je namen proruskih medijev s širjenjem nasprotujočih si informacij zasejati zmedo, dvom in strah ter tako še zaostriti zdravstveno krizo v zahodnih državah s spodkopavanjem zaupanja javnosti v zdravstvene sisteme.

V Kremlju navedbe o širjenju dezinformacij zavračajo kot neutemeljene, EU pa očitajo, da njena "rusofobična obsesija" ne popusti niti v zdravstveni krizi, piše STA.

Ugotovitve glede dezinformacij objavljajo na posebni spletni strani. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Ugotovitve glede dezinformacij objavljajo na posebni spletni strani. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Ugotovitve o dezinformacijah objavljajo na posebni spletni strani

V EU se s tem ukvarja posebna skupina za boj proti dezinformacijam, njihove ugotovitve pa je mogoče spremljati na spletni strani https://euvsdisinfo.eu/the-kremlin-and-disinformation-about-coronavirus/.

Proti spornim vsebinam se bori tako, da jih poišče in popravi, da se javno objavijo in izpostavijo tisti, ki širijo dezinformacije, ter da se v realnem času delijo informacije o dezinformacijah znotraj EU, so po poročanju STA pojasnili v Bruslju.
Vlado Kreslin
Novice Svoj s. p. zaprl tudi Vlado Kreslin, koliko jih bo sledilo?
Ne spreglejte