Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 3. 2020,
12.46

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

25

Natisni članek

Koronavirus Hrastnik

Sobota, 21. 3. 2020, 12.46

4 leta, 1 mesec

V šmarskem domu upokojencev okuženih že 14 oskrbovancev

V Sloveniji potrjenih 383 primerov z novim koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

25

Koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Sloveniji so danes do 14. ure okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 383 osebah, kar je 42 več kot v petek, so objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V Sloveniji smo za zdaj testirali 12.162 oseb, v zadnjem dnevu 1.182. V šmarskem domu upokojencev je medtem okuženih že 14 oskrbovancev.

Po podatkih, ki jih je NIJZ prejel do 10. ure, 130 okuženih prihaja iz osrednjeslovenske regije, 57 iz juhovzhodne Slovenije, 35 iz podravske, 24 iz gorenjske, 16 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, štirje iz posavske ter trije iz zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 186 žensk in 193 moških.

V šmarskem domu upokojencev okuženih že 14 oskrbovancev

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je okužba potrjena pri 14 oskrbovancih in štirih zaposlenih. Še pet stanovalcev ima povišano telesno temperaturo in tudi zanje predvidevajo, da so okuženi, je sporočila direktorica doma. Število okuženih oskrbovancev se je tako od petka povzpelo za sedem, med zaposlenimi ni novih okužb.

Danes so v domu zagotovili še dodatne prostore za izolacijo okuženih oskrbovancev. Vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje oskrbovancev in sproti obveščajo svojce obolelih, je STA pojasnila direktorica Gordana Drimel.

Ker so se pri zaposlenih zaradi izrednih fizičnih in psihičnih obremenitev že pojavili znaki utrujenosti, je domu na pomoč priskočila ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice s svojo opremo. Vzpostavili so tudi sodelovanje z zdravnikom infektologom, ki bo dnevno spremljal oskrbovance. Odzvali so se že tudi drugi zdravstveni zavodi, ki bodo s kadrovskimi in drugimi viri pomagali pri oskrbi starejših v šmarskem domu, v katerem skupno imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih, piše STA.

Janša obiskal Šmarje pri Jelšah, enega od žarišč okužbe

Predsednik vlade Janez Janša se je popoldne srečal z županom Občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite. Kot je dejal, je prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke, so sporočili s šmarske občine. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v šmarski občini 41 okuženih s koronavirusom, osem več kot v petek. Župan je sicer že pred dnevi dejal, da je primerov po njihovih ocenah bistveno več.

"Ne želim olepšane slike, ampak realno stanje. Le tako lahko učinkovito ukrepamo," je še dejal premier in šmarskemu županu čestital za odločitev o zaprtju šole ob pojavu okužbe v kraju prejšnji teden. "Od vaše odločitve se stvari po slovenskih občinah odvijajo drugače," je dodal po navedbah občine.

Kot je dodal premier, ga za Šmarčane ne skrbi, ker se bodo znali organizirati. Prosil pa je, da šmarska občina svoje izkušnje v soočanju s koronavirusom deli z vso Slovenijo. (STA)

V UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 29 pacientov s COVID19, med njimi 6 v enoti intenzivne terapije. V UKC Maribor pa je hospitaliziranih 11 pacientov, dva med njimi sta v intenzivni enoti, oba intubirana (respirator, oba stabilna). Na oddelku je sicer 9 pacientov, od tega 1 pacient potrebuje dodatno oskrbo s kisikom, so sporočili iz mariborskega UKC.

 

V Hrastniku potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom

V Občini Hrastnik so potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, so danes sporočili iz občinskega štaba civilne zaščite. Občane so zato znova pozvali, naj spoštujejo pravila, ostanejo doma in se odpravijo le po nujnih opravkih, piše STA.

Civilna zaščita Občine Hrastnik je v stalni pripravljenosti, zagotavljajo vse potrebno za sistem oskrbovanja vseh, ki potrebujejo ali bodo potrebovali njihovo pomoč. "Pomembno je, da si pomagamo brez stikov, da ostanemo ljudje, ohranjamo optimizem in najdemo tudi spodbudne besede za vse, ki jih potrebujejo," so sporočili.

Pripravljajo tudi namestitve za morebitno karanteno

Navedli so tudi, da štab civilne zaščite Občine Hrastnik skupaj z občino, javnimi zavodi, podjetji in društvi oskrbuje najnujnejše potrebe z zaščitno opremo, ima v pripravljenosti sistem nujnega varstva otrok za izpostavljene poklice, koordinira potrebe vseh, ki potrebujejo pomoč, ter koordinira prostovoljce v Hrastniku.

Hrastniška civilna zaščita pripravlja tudi namestitvene kapacitete za morebitno karanteno delavcev v zdravstvu, policiji in civilni zaščiti, skrbi za dosledno izvajanje vseh navodil države, informira občane ter opravlja številne druge naloge, ki vsakodnevno ostanejo neopažene.

Preberite še:

Jelko Kacin
Novice Kacin napovedal ukrep omejitve gibanja znotraj občine, Hojs napoved omilil
širjenje virusa
Novice Zakaj se novi koronavirus širi tako hitro #video
trgovine
Novice Novo glede obratovanja trgovin: odprte bodo najmanj do 18. ure

 

Ne spreglejte