Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2024,
18.10

Osveženo pred

2 uri, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

ribe ribnik Hrvaška Slovenija pogin rib virus ribiči

Torek, 16. 7. 2024, 18.10

2 uri, 17 minut

V Sloveniji potrdili virus, ki je povzročil množični pogin rib na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,31
Pogin rib | Zaradi izbruha virusa je zdaj prepovedano premikanje živih rib iz ali v ribnik, lastnik pa mora na vhodu namestiti razkuževalno bariero. | Foto Shutterstock

Zaradi izbruha virusa je zdaj prepovedano premikanje živih rib iz ali v ribnik, lastnik pa mora na vhodu namestiti razkuževalno bariero.

Foto: Shutterstock

Virus, ki je prejšnji teden v dveh jezerih na Hrvaškem povzročil množičen pogin krapov, so po poročanju portala N1 potrdili tudi pri nas. V občini Apače je v zgolj enem ribniku tako poginilo med 600 in 800 kilogramov krapov.

Slovenski ribiči so v zadnjem tednu širjenje virusa skušali preprečiti s postavitvijo veder z razkužili ob ribnikih in jezerih. Pretresla jih je novica iz Hrvaške, kjer se je zaradi koi herpes viroze v dveh jezerih blizu Zagreba zgodil množičen pogin rib. Gre za zelo patogeni virus, ki napade vrste krapa, izbriše pa lahko tudi vso populacijo v posameznem ribniku ali jezeru. Širi se s stikom okužene ribe z zdravo ali prek okužene vode in ribiške opreme. 

Ribnik upravlja zasebnik in ne ribiška družina

Kljub prizadevanjem slovenskih ribičev se je virus tudi pri nas že razširil. Kot so za omenjeni portal povedali na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so virus potrdili v enem izmed ribnikov v občini Apače, ki ga upravlja zasebnik in ne ribiška družina. Poginilo je med 600 in 800 kilogramov krapov. V omenjenem ribniku so sicer dvakrat tedensko organizirali ribiške tekme. 

Zaradi izbruha virusa je zdaj prepovedano premikanje živih rib iz ali v ribnik, lastnik pa mora na vhodu namestiti razkuževalno bariero. Obvezno je namreč razkuževanje vse ribiške opreme ter prijava vsakega pogina veterinarsko-higienski službi Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki odpravi odvoz. 

Ribiči
Novice DZ potrdil zakonski predlog vlade za pomoč ribičem, razprava v znamenju kritik SDS
Riba dron
Novice Ukrajinski ribič z ribo zadel ruski dron #video
sluz, morje, sluzenje morja
Novice Turisti zaradi sluzenja morja še ne odpovedujejo obiska, velike težave za ribiče
Ne spreglejte