Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2024,
16.04

Osveženo pred

2 dneva, 16 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

sluz sluzenje morja turisti Piran ribiči turizem

Četrtek, 4. 7. 2024, 16.04

2 dneva, 16 ur

Turisti zaradi sluzenja morja še ne odpovedujejo obiska, velike težave za ribiče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
sluz, morje, sluzenje morja | Medtem v koprskem turističnoinformacijskem centru ne beležijo veliko vprašanj turistov glede sluzi, se pa turisti bolj zanimajo za to, kaj lahko počnejo poleg kopanja. | Foto Božidar Kolar/STA

Medtem v koprskem turističnoinformacijskem centru ne beležijo veliko vprašanj turistov glede sluzi, se pa turisti bolj zanimajo za to, kaj lahko počnejo poleg kopanja.

Foto: Božidar Kolar/STA

Potem ko se je po nekaj letih junija spet pojavilo sluzenje morja, kar je sicer naravni pojav, je to prestrašilo predvsem turistične delavce. Ti so si na začetku poletne sezone namreč obetali porast obiska turistov. Odpovedi rezervacij sicer za zdaj ne beležijo, imajo pa zaradi sluzi velike težave slovenski ribiči.

Kot so za STA sporočili iz Turističnega združenja Portorož, turisti o sluzi veliko sprašujejo, saj večini ta pojav ni znan. V portoroškem turističnoinformacijskem centru zato turiste predvsem izobražujejo o tem pojavu in odgovarjajo na njihova vprašanja, predčasnih odhodov ali celo odpovedi zaradi sluzi pa ne beležijo.

sluz, morje, sluzenje morja
Novice Kako nastane sluz na morju in ali je nevarna za ljudi? #video

V Portorožu z začetkom poletne sezone zadovoljni

V Portorožu so z začetkom poletne turistične sezone zadovoljni. Junija so tamkajšnji hotelirji zabeležili pet odstotkov manj nočitev kot v enakem obdobju lani, a se ta padec ni zgodil zaradi sluzi, temveč zaradi slabega vremena v začetku meseca. Kljub temu je statistika nočitev v tem letu do zdaj na enaki ravni kot v enakem obdobju lani.

Medtem v koprskem turističnoinformacijskem centru ne beležijo veliko vprašanj turistov glede sluzi, se pa turisti bolj zanimajo za to, kaj lahko počnejo poleg kopanja. Predvsem se zanimajo za različne izlete, veliko zanimanja je za Zlatoperko, ladjico, ki povezuje slovenska obalna mesta. Kot so za STA povedali na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper, si zaradi izjemno spodbudnih trendov z začetka letošnjega leta obetajo večjo zasedenost kot lani. Največ gostov prihaja iz Nemčije, Italije, Madžarske, Avstrije, Češke in Poljske, veliko pa je tudi dnevnih turistov.

Ti med drugim pridejo tudi s potniškimi ladjami, za vse pa je dobro poskrbljeno s kulinarično ponudbo, ki so jo letos še okrepili. Med drugim lahko turisti izbirajo med okušanjem morske kulinarike na barki ali tik ob morju, z novo gostilno pa so poskrbeli tudi za ljubitelje tartufov.

Sluz se nabere na mreže, ribiči beležijo skoraj popoln izpad ulova

Sluzenje morja pa ne skrbi le turističnih delavcev, temveč tudi ribiče. Kot je za STA povedal ribič Zlatko Novogradec, se sluz nabere na mreže, zaradi česar ribiči beležijo skoraj popoln izpad ulova, nekateri pa na ribolov trenutno sploh ne hodijo. Zaradi tega že govorijo o novi krizi, ki je prizadela ribištvo.

Sluz, ki nastane zaradi delovanja fitoplanktona, ki pod določenimi pogoji velik delež proizvedene organske snovi izloči v vodo, sicer ni nevarna. Kljub temu pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje odsvetovali kopanje v takšni vodi.

sluzenje morja
Novice Sluzenje morja: potrebujemo nekaj poštenih neviht
Sluzenje morja
Novice Sluzenje morja bi lahko vztrajalo več tednov
Ne spreglejte