SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V sindikatih pričakujejo uresničitev zavez iz decembrskega dogovora

0,09

termometer

Stavka sindikatov javnega sektorja.
Najpozneje v 60 dneh so predvideli začetek pogajanj o odpravi še preostalih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju. V 90 dneh naj bi se začela pogajanja za normativne dele tistih kolektivnih pogodb dejavnosti, ki teh še nimajo. Foto: Bojan Puhek

Vlada in sindikati javnega sektorja so s stavkovnimi sporazumi in dogovorom o plačah, ki so jih podpisali 3. decembra lani, ob dvigih plač predvideli tudi aktivnosti za naprej. Po treh mesecih se prvi roki, ki so jih zapisali v sporazume in dogovor, že iztekajo. V sindikatih pa pričakujejo, da bodo na vladi strani sledili danim zavezam.

V sindikatih, ki zastopajo zaposlene v zdravstveni negi, so že opozorili, da bi moralo ministrstvo za zdravje najpozneje do 1. marca pripraviti predlog prenovljenih aktivnosti in kompetenc v zdravstveni negi. A je vodstvo ministrstva sindikate zaprosilo za "izredno podaljšanje roka", odločitev pa naj bi sindikatom posredovali do 8. marca.

Da bi se že moral nadaljevati dialog s sindikati, so v dopisu, ki so ga sredi prejšnjega meseca naslovili na ministra za javno upravo Rudija Medveda, opozorili tudi v pogajalski skupini dela sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek.

Vlada in sindikati so se namreč med drugim dogovorili, da bo vladna stran takoj po uveljavitvi aneksov h kolektivnih pogodbam, v katere so prelili rešitve iz stavkovnih sporazumov in dogovora, sindikatom posredovala v usklajevanje predloge sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o javnih uslužbencih.

poštar Novice Pošta Slovenije dosegla dogovor s sindikatoma, ta o preklicu stavke v ponedeljek

Z ministrstva še niso prejeli predlogov sprememb zakonodaje

Najpozneje v 60 dneh so predvideli začetek pogajanj o odpravi še preostalih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju. V 90 dneh naj bi se začela pogajanja za normativne dele tistih kolektivnih pogodb dejavnosti, ki teh še nimajo.

V letošnjem letu naj bi med drugim preučili tudi določbe glede redne delovne uspešnosti in poskušali oblikovati kriterije, s katerimi bi v večji meri dosegli, da so res nagrajeni javni uslužbenci, ki dosegajo nadpovprečne rezultate. Prav tako naj bi se lotili odpravljanja morebitnih neupravičenih razlik v sistemih napredovanja med in znotraj dejavnosti.

A tako Počivavšek kot vodja druge pogajalske skupine sindikatov Branimir Štrukelj sta v petek pojasnila, da z ministrstva za zdaj še niso prejeli nikakršnih predlogov sprememb zakonodaje in da tudi še ni določeno, kdaj bodo začeli pogajanja.

Oddaja Argument. Gostje: Andreja Katič, Jože Podržaj, Frančišek Verk, Dušan Valentinčič, David Ule. Novice Sindikalist: Šef zaporov je ravnal sprevrženo, zato mora odstopiti #video

Datum srečanja s sindikati še ni dogovorjen

Po nekaterih informacijah naj bi prvo srečanje sledilo po počitnicah. A kot so v tem tednu pojasnili na ministrstvu za javno upravo, datum srečanja s sindikati še ni dogovorjen.

Konec januarja je sicer vlada imenovala svojo skupino za usklajevanje predpisov s področja plač in za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Prav tako je imenovala pogajalske skupine za pogajanja o posameznih normativnih in tarifnih delih kolektivnih pogodb dejavnosti oziroma poklicev.

Prav tako je minister za javno upravo že imenoval medresorsko delovno skupino za pregled sistemov napredovanj v plačne razrede in nazive, ki jo sestavljajo predstavniki vseh ministrstev. Delovna skupina se je v februarju sestala na prvi seji in začela delo, so pojasnili na ministrstvu.

Argument Novice "Ne trpinčim brez razloga": sindikat prosi Šarca za menjavo Prešička #video Frančišek Verk Novice Prvi sindikalist pravosodnih policistov: Med pobegom nismo spali #video denar evro Novice Vlada in sindikati podpisali dogovor, vreden 300 milijonov evrov #video Jakob Počivavšek Novice Vladni pogajalci in Počivavškova skupina sindikatov parafirali stavkovni sporazum plača, denar, podkupnina Novice Šolski in dva zdravstvena sindikata parafirali dogovor o višjih plačah #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin