Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
9.35

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

18

Natisni članek

sindikat pravosodni policist zapor Jože Podržaj

Četrtek, 31. 1. 2019, 9.35

5 let, 2 meseca

Sindikalist: Šef zaporov je ravnal sprevrženo, zato mora odstopiti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

18

Sindikati zaporniških delavcev zahtevajo kolektivno pogodbo za zaposlene v zaporih, odpravo sistemskih anomalij in pripravo kadrovskega načrta. Poleg tega sindikalni predstavniki pravosodnih policistov zahtevajo sestanek s premierjem Marjanom Šarcem in pravosodno ministrico Andrejo Katič, sicer bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti.

Sindikalist Frančišek Verk je šefa slovenskih zaporov Jožeta Podržaja pozval k odstopu zaradi odredbe, s katero je Podržaj po Verkovih besedah odredil, da morajo vsi uslužbenci o pogovorih z njim poročati svojim direktorjem. "Gre za oviranje sindikalnega dela in kršenje sindikalne zaupnosti. To je sprevrženo dejanje," pravi Verk.

"Vam je pokazal moj dopis? Če ga ni, ga pozovite, da ga pokaže, in ga pozorno (!) preberite. Za zdaj je to moj komentar, kaj več pa morda naknadno," se je na vprašanje, kako komentira poziv k odstopu, odzval Jože Podržaj.

Sindikati Jožeta Podržaja pozivajo k odstopu. | Foto: Bojan Puhek Sindikati Jožeta Podržaja pozivajo k odstopu. Foto: Bojan Puhek

Potrebujejo 138 pravosodnih policistov

Po besedah sindikalistov zahtevajo kolektivno pogodbo za delavce v zaporih, kadrovski načrt, ki mora biti usklajen s sprejetimi standardi in normativi, ter odpravo sistemskih anomalij. Iz sprejetih standardov in normativov je namreč razvidno, da v slovenskih zaporih manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev.

"En pedagog naj bi obravnaval 12 obsojencev, dejansko pa jih obravnava 30," so poudarili in dodali, da strokovni delavci ne bi smeli več biti sami z zaporniki, čeprav naj bi bili ti nenevarni.

Kaj čaka zapornika, ki je zabodel policista? Video: Planet TV

V zvezi s slovenskimi zapori sta v zadnjem obdobju odmevala predvsem dva dogodka.

Najprej sta decembra iz koprskega zapora spektakularno pobegnila dva srbska državljana. Dogodek je razkril pomanjkljivosti pri varovanju zapora. Pred kratkim pa je na zaprtem oddelku zapora na Dobu obsojeni morilec Samo Tadin napadel pravosodnega policista, ki mu je hotel odvzeti računalnik. 

"Bežečega kriminalca se jemlje kot relevantnega sogovornika"

Pri iskanju krivcev za te dogodke se po besedah Verka s prstom kaže na pravosodne policiste, medtem ko nihče ne išče krivde "v slabem vodenju zdesetkanih pravosodnih policistov in drugih strokovnih delavcev v slovenskih zaporih". Tako so tudi ocene dela pravosodnih policistov, ki jih izrečejo obsojenci oziroma pobegli pripornik, vredne več kot ocene sindikata in varnostnih strokovnjakov, je prepričan.

Nenavadno se mu zdi, da se "bežečega kriminalca, ki se nam posmehuje iz Italije", jemlje kot relevantnega sogovornika, da se čim bolj umaže ime pravosodnih policistov. Zdi se mu nedopustno, da se enostransko upošteva tako mnenje, namesto da bi raziskali vzroke. Pri napadu na pravosodnega policista je šlo po Verkovem mnenju za napačno varnostno oceno morilca policista.

zapor Dob
Novice Na Dobu obsojeni morilec napadel pravosodnega policista

Podržaj težav ne zanika

Podržaj je v pogovoru za STA izrazil razočaranje nad "odsotnostjo socialnega dialoga" s sindikatom.

Podržaj težav s kadri in posledično oteženega opravljanja varnostnih nalog v slovenskih zaporih ne zanika. Kot je dejal, za težave v zaporskem sistemu vedo že 10 ali 15 let, nanje pa so ves čas opozarjali tako ministri kot on in njegovi predhodniki na čelu uprave. Čeprav je bil pobeg iz koprskega zapora neprijeten dogodek, Podržaj priznava, da je pravzaprav pripomogel k temu, da se bo kakšna zadeva morda začela hitreje reševati.

Oddaja Argument. Gostje: Andreja Katič, Jože Podržaj, Frančišek Verk, Dušan Valentinčič, David Ule.
Novice Šef slovenskih zaporov: Vseh zaprtih ne smemo avtomatično pregledovati #video
Katičeva: Težave v slovenskih zaporih moramo reševati za skupno mizo
Ministrica za pravosodje Andreja Katič je presenečena nad javnim obračunavanjem med vodilnimi v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij in sindikatu državnih organov. Težave v slovenskih zaporih bi morali po njenih besedah reševati za skupno mizo, na kar so v vladi po njenih besedah tudi pripravljeni.

Danes je spomnila, da je tudi zaporski sistem v času krize delil usodo drugih sistemov kar se tiče zmanjšanja vlaganja. Se je pa v zadnjem času začelo vlagati, je dejala in dodala, da namerava to dinamiko nadaljevati in še krepiti. Tako je že naročila izdelavo načrtov potrebnih vlaganj, varnost v posameznih zavodih pa bodo okrepili tudi z dodatnimi sredstvi.

Kot dobro rešitev je ocenila predlog, da bi pri oceni varnosti v posameznih zavodih v večji meri upoštevali tudi pobude pravosodnih policistov. STA
Novice Pobeg razgalil slabosti zaporov #video
Damnjan Mitrović
Novice Pogovor s pobeglim zapornikom: Pazniki jim prinašajo telefone #video
Ne spreglejte