Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 11. 2018,
13.06

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Natisni članek

protest plače sindikat

Sreda, 21. 11. 2018, 13.06

5 let, 4 mesece

Šolski in dva zdravstvena sindikata parafirali dogovor o višjih plačah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

1

Šolski in dva zdravstvena sindikata so z vlado parafirali sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev, s katerimi izboljšujejo položaj zaposlenih. Predvideni so namreč splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov. "Tik pred uskladitvijo sporazuma na ravni pogajalskih skupin" je tudi stavkovna skupina sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška.

Vladna stran je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirala v ponedeljek usklajene stavkovne sporazume.

Tudi Počivavškova skupina tik pred uskladitvijo

Tudi stavkovna skupina sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška je "tik pred uskladitvijo sporazuma na ravni pogajalskih skupin". Danes so dosegli tudi vladno zagotovilo o financiranju dviga plač, do še odprtih vprašanj pa se bodo opredelili do petka. Glavni vladni pogajalec Peter Pogačar pričakuje, da tudi do stavke teh sindikatov ne bo prišlo.

S policisti, s katerimi se bodo vladni pogajalci srečali v četrtek, dogovora še niso dosegli.

Jakob Počivavšek
Novice Počivavškova skupina ne bo blokirala dogovora sindikatov z vlado #video

Govorili bodo o novem dogovoru o plačah

Parafiranju omenjenih sporazumov bo sledil sestanek, na katerega je vladna stran povabila vseh 42 reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju, ne le stavkajočih. Govorili bodo o novem dogovoru o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki bi nadomestil tistega iz leta 2016. Vanj bi vključili rešitve, o katerih so se vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence.

Branimir Štrukelj
Novice Branimir Štrukelj brez glasu proti znova izvoljen za šefa šolskega sindikata

Rešitve, ki so na mizi, so vredne okoli 306 milijonov evrov, med drugim gre za splošne dvige plač za od enega do treh plačnih razredov, dvige nekaterih dodatkov ter izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest. Po drugi strani bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj z aprila na december. Ker se morajo nekatere rešitve uveljaviti s spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, pa je zanje treba zagotoviti kvorum, torej podporo ustrezne sindikalne večine.

Peter Pogačar
Novice Vlada in sindikati naj bi v sredo podpisali dogovor

Sindikati decembra na protestni shod za višje plače

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam čez dva tedna v Ljubljani organizirata protestni shod. Na njem bodo od delodajalcev zahtevali višje plače za vse zaposlene v Sloveniji, zato se bodo članom sindikatov zasebnega sektorja pridružili tudi člani sindikatov javnega sektorja.

Protestni shod bo v sredo, 5. decembra, ob 11. uri pred sedežem Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani. Koliko udeležencev pričakujejo, Jerkičeva ni hotela ugibati, je pa dejala, da so nanj vabljeni vsi, ki "čutijo težavo s svojimi plačami".

Ne spreglejte