SiolNET. Novice Slovenija
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada in sindikati naj bi v sredo podpisali dogovor

1,16

termometer

Peter Pogačar
Parafiranje sporazuma med vlado in predstavniki treh sindikalnih organizacij v javnem sektorju je predvideno za sredo. Na fotografiji glavni vladni pogajalec Peter Pogačar. Foto: STA

Vladni pogajalci so danes dosegli dogovor s predstavniki šolskega sindikata SVIZ in dvema zdravstvenima sindikatoma. Parafiranje stavkovnega sporazuma naj bi bilo predvideno za sredo, stavk v omenjenih dejavnostih pa decembra ne bo, zagotavlja vladna pogajalska skupina.

Vladna pogajalska skupina je danes dosegla dogovor s sindikatom učiteljev in sindikatoma, ki zastopata medicinske sestre in zaposlene v socialnem varstvu. Stavk v omenjenih dejavnostih, ki so bile napovedane za začetek decembra, tako ne bo, je po popoldanskih pogajanjih dejal vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar. "To je bil ves čas cilj, za katerega si je prizadevala vlada," je dodal.

vlada Novice Vlada in sindikati javnega sektorja nekoliko bližje #video

Stavkovni sporazum naj bi parafirali v sredo

Vlada naj bi stavkovni sporazum s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirala v sredo. Medtem se je v pogajanjih s koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, danes pojavila zaostritev.

Kot je pojasnil Počivavšek, se je zapletlo pri zanje ključnem vprašanju, kako se bo reševalo "porušena razmerja, ki bi bila lahko povzročena z izjemami, za katera se je vlada dogovorila z nekaterimi sindikati". Vlada je namreč prisluhnila argumentom šolskega in zdravstvenih sindikatov ter poleg tako imenovanih pasovnih dvigov za od enega do treh plačnih razredov, ki bi veljali za celotni javni sektor, pristala na višje plače za posamezna delovna mesta učiteljev in medicinskih sester na najzahtevnejših delovnih mestih.

Predstavniki skupine sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so danes po eni uri zapustili pogajanja z vladno pogajalsko skupino. Predstavniki skupine sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so danes po eni uri zapustili pogajanja z vladno pogajalsko skupino. Foto: STA

Kot je pojasnil Pogačar, v Počivavškovi skupini sedaj kot zahtevo postavljajo, da bi v naslednjem letu z njihove strani evidentirali še dodatna delovna mesta. A se po Pogačarjevih navedbah ne ve, koliko jih je, katera so in kakšni bi bili finančni učinki. Na takšno zavezo pa vladna stran v stavkovnem sporazumu ne more pristati, je dodal.

Pogačar upa na sodelovanje Počivavškove skupine sindikatov

Pogačar sicer še vedno upa, da bo tudi ta skupina prisluhnila vladnim argumentom in ostalim sindikalnim skupinam."Na ta način lahko zagotovimo, da bodo javni uslužbenci dobili višje plače že s 1. januarjem in to prav tisti, ki jih po naši oceni najbolj potrebujejo," je poudaril Pogačar in dodal, da jim to lahko zdaj prepreči le Počivavškova skupina. Za uveljavitev dogovora je namreč potrebna ustrezna sindikalna večina, saj se pri spremembah kolektivne pogodbe za javni sektor zahteva kvorum.

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je sicer spomnil, da za veljavnost omenjene kolektivne pogodbe obstajata dva pogoja, in sicer prvi po številu sindikatov, drugi po številu članstva. Drugi pogoj Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, kamor sodita tako oba zdravstvena sindikata kot tudi Sviz, izpolnjuje, je dejal Vukadinovič.

zdravstvo Novice Vlada ponudila višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo

Dodal je, da bodo kljub temu pozvali tudi druge predstavnike sindikatov, ki tudi zastopajo zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu, da doseženi sporazum podpišejo. Kot je poudaril, so namreč dosegli sporazum, s katerim se bo kar precej izboljšalo stanje tudi za njihove delavce. Po njegovih besedah sicer niso dosegli vsega, kar so želeli, a so pristali na tiste rešitve, ki so razumne.

Ob plačnih dvigih so se tako dogovorili tudi o zvišanju nekaterih dodatkov za nočno, praznično in nedeljsko delo, pa tudi o višjem regresu za tiste, ki prejemajo minimalno ali nižjo plačo, tako da bi ti letos dobili še približno 200 evrov. Dvigi plač, o katerih so se dogovorili in ki bi veljali za ves javni sektor, naj bi bili po neuradnih informacijah vredni okoli 300 milijonov evrov.

s Novice Policisti počasi in temeljito pregledujejo tovornjake. Nastale so dolge kolone. #video

Šarec poudaril, da razume policiste

Vlada je sicer na popoldanska pogajanja vabila vse stavkovne skupine sindikatov. Poleg Počivavškove skupine se jih nista udeležila tudi oba policijska sindikata. Člani slednjih stavkajo že od oktobra, danes pa so s temeljitejšim pregledom tovornjakov zaostrili stavko.

Premier Marjan Šarec je pred popoldanskimi pogajanji dejal, da policiste razume in da bodo tudi na tem področju zadeve poskušali rešiti čim bolj konstruktivno. Ena od prednostnih vladnih nalog je po Šarčevih besedah tudi novela zakona o izvrševanju proračuna, ki mora biti sprejeta na četrtkovi seji vlade in nato še v državnem zboru, da bo lahko začela veljati 1. januarja. Kot je spomnil Šarec, zakon med drugim določa tudi višino povprečnine in regres za upokojence.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 57
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin