SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada in sindikati javnega sektorja nekoliko bližje #video

0,32

termometer

Vlada je na pogajanjih o rešitvi stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja podala dopolnjen predlog in vanj vključila tiste na delovnih mestih do 26. plačnega razreda. Privolila je tudi v pogovore o formuli za usklajevanje vrednosti plačnih razredov, s katero bi reševali zahtevo sindikatov za vrnitev osmih odstotkov, odvzetih v obdobju  krize.

Po vladnem predlogu iz torka bi večini zaposlenih nad 26. plačnim razredom dvignili plače za dva plačna razreda, za tri pa tistim z magisterijem znanosti, doktoratom in specializacijo. Iz zvišanja bi izvzeli zdravnike, funkcionarje, direktorje in ravnatelje. Izvzete bi bile tudi pooblaščene uradne osebe.

''Pomembno je, da smo zbližali stališča''

Za sindikalno stran pa je bilo najbolj problematično, da vladni predlog v nasprotju s tistim iz marca, ko so bila pogajanja s prejšnjo vlado prekinjena, ni vključeval najslabše plačanih, torej tistih do 26. plačnega razreda. Po danes dopolnjenem predlogu naj bi vlada zanje predlagala dvig za en plačni razred.

Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je današnja pogajanja ocenil kot izjemno konstruktivna. Kot je pojasnil, sta obe strani podali svoj približevalni predlog, nekatere zahteve pa so tudi sindikati umaknili. V nadaljevanju bodo tako na vladni kot na sindikalni strani svoje zahteve in pričakovanja še dodatno konkretizirali. V torek pa se bodo znova srečali na pogajanjih, je napovedal.

Mateja Vraničar Erman Novice Vlada razrešila državno sekretarko Matejo Vraničar Erman

Po Pogačarjevih besedah v tem trenutku približevanj, ki so bila danes ustno izražena, še ne morejo ustrezno finančno ovrednotiti. "Same številke v tem trenutku niso pomembne, pomembno je, da smo zbližali stališča," je poudaril.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je dejal, da je dopolnitev vladnega predloga dobrodošla. Vendar pa je obenem ugotavljal, da tudi dopolnjen vladni predlog še vedno ne dosega tistega, o katerem so se usklajevali marca pred prekinitvijo pogajanj, a ni bil bolj konkreten.

Pogajanja se bodo nadaljevala

Predlog vladne strani je po njegovih besedah tudi še premalo konkreten in nejasen. Zato so jo pozvali, da jim posreduje dodatna pojasnila. Želijo tudi, da se opredeli do vseh točk predloga stavkovnega sporazuma, ki so ji ga posredovali v ponedeljek. Kakšen bo njihov odziv in morebiten protipredlog, pa je močno odvisno od odgovorov, pojasnil in opredelitev vladne strani, je dejal Počivavšek.

Sicer pa je po njegovih besedah vlada danes privolila v pogovore o formuli, s katero bi reševali njihovo zahtevo po vrnitvi osmih odstotkov, ki so jih javnim uslužbencem z znižanjem vrednosti plačnih razredov vzeli v obdobju krize leta 2012. Dogovorili so se namreč o oblikovanju delovne skupine. Kakšen bo rezultat teh pogajanj, ali jim bo formulo uspelo določiti in kakšna bo, pa bodo videli, je dodal.

Stavka sindikatov javnega sektorja. Novice Sindikati bi 972 milijonov, vlada naj bi ponujala 234 milijonov evrov

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj pa je po današnjih pogajanjih dejal, da je o konkretnem napredku težko govoriti, so se pa nakazale možnosti, da bi v naslednjih krogih lahko dosegli konstruktiven dogovor. "Stvari so se nakazale, niso pa bile dogovorjene," je dejal in dodal, da je razmeroma optimističen.

Scott Morrison Novice Avstralska vlada ostala brez večine v parlamentu

Tudi na današnjih pogajanjih se je sicer odprlo vprašanje načina pogajanj. S policijskima sindikatoma že izvajajo ločena pogajanja. Danes sta željo po ločenih pogajanj izrazila tudi dva zdravstvena sindikata.

Vladna stran je predlagala, da v torek še enkrat opravijo skupen krog pogajanj glede na to, da vprašanja, ki bodo obravnavana, zadevajo vse stavkovne skupine. V nadaljevanju pa bodo vsaki skupini, ki želi ločena pogajanja, to tudi omogočili, je povedal Pogačar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin