Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
6.43

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Natisni članek

Mateja Vraničar Erman ministrstvo za finance

Četrtek, 25. 10. 2018, 6.43

5 let, 5 mesecev

Vlada razrešila državno sekretarko Matejo Vraničar Erman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

2

Mateja Vraničar Erman | Foto STA

Foto: STA

Vlada je danes, kot smo na Siol.net napovedali že včeraj, razrešila Matejo Vraničar Erman s položaja državne sekretarke na ministrstvu za finance. Razrešitev je predlagal finančni minister Andrej Bertoncelj, ker sta se njuni viziji o nekaterih pomembnih izzivih razhajali.  Vlada je na ta položaj s petkom imenovala Natalijo Kovač Jereb.

Včeraj smo na Siol.net razkrili, da so v ozadju njenega odhoda po naših informacijah interni boji za vpliv znotraj ministrstva. Ti so dosegli vrhunec v zadnjih dneh, ko je v javnost prišel osnutek novega zakona o obdavčitvi nepremičnin. Javno ga je predstavljala ravno Vraničar Ermanova. Toda kmalu se je izkazalo, da je javnost osnutek videla pred koalicijskimi partnerji, vključno z vodilnimi v LMŠ. To potezo so razumeli kot jasen pokazatelj kaosa, ki na ministrstvu vlada že od začetka mandata Andreja Bertonclja.

Mateja Vraničar Erman
Novice Mateja Vraničar Erman mora kot prva zapustiti finančnega ministra

Vraničar Ermanova je dolgoletna visoka uslužbenka ministrstva, ki ga je vodila v času vlade Mira Cerarja. Poleti, med sestavljanjem vlade Marjana Šarca, je bila nekaj časa v igri za ministrski položaj, a ga je premier naposled zaupal Andreju Bertonclju. Ministrstvo za finance po politični kombinatoriki spada v kvoto LMŠ.

Namesto Mateje Vraničar Erman na ministrstvo za finance prihaja Natalija Kovač Jereb, ki je bila dlje časa zaposlena kot višja finančna inšpektorica na finančni upravi RS (Furs). Kratek čas je bila državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve pod sedanjim ministrom Boštjanom Poklukarjem.

V večini poslanskih skupin so razrešitev Vraničar Ermanove, ki je bila pred ministrovanjem dolgoletna državna sekretarka na ministrstvu za finance, pospremili z besedami, da je prav, da si ministri izberejo ožjo ekipo. A, kot je dejala predsednica SAB in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, bi to lahko naredili "pred nastopom funkcije, ne pa, da se po enem mesecu menjuje ljudi".

Bratuškova je povedala, da o tem sicer niso govorili ne v koaliciji ne na vladi. "Sem pa na nek način žalostna, ker iz ožje ekipe ministrstva za finance odhaja zelo dobra finančna strokovnjakinja," je dodala.

V LMŠ so za STA povedali, da "gre za avtonomno in legitimno odločitev ministra za finance in predsednika vlade". Po njihovem njen umik ne prinaša sprememb v davčni strategiji ministrstva in vlade.

V SMC so dejali, da mora "odločitev, razloge in vpliv na delo ministrstva pojasniti minister za finance", v SD pa, da to težko komentirajo, saj razlogov za razrešitev ne poznajo. "Prepričani pa smo, da je prav, da si ministri po svoji presoji izberejo ožjo ekipo ljudi," so ocenili in dodali, da "nobena kadrovska sprememba ne sme omajati dela koalicije in njenih dogovorov".

Po besedah NSi zadevo težko komentirajo, saj "gre za zadevo znotraj ministrstva za finance, ki je ne poznamo iz prve roke". So pa spomnili, da so glede davka na nepremičnine že podali stališče, in sicer predloga, ki je še v strokovni obravnavi, ne podpirajo.

Tudi v SNS so povedali, da ima finančni minister pravico po svojem premisleku pravico razrešiti člane svoje delovne skupine. "Razloge predstavi predsedniku vlade, ki se s tem strinja ali ne. Sprejemanje davka na nepremičnine bo morda zamaknjena, kar pa zadeve ne bo ustavilo. Bolj pomembne so rešitve problema v samem zakonu. O tem bomo pa razpravljali na ustreznem odboru in v DZ," so še dejali.

Minister Bertoncelj naj Vraničar Ermanove, ki je bila v vladi Mira Cerarja ministrica za finance, po neuradnih informacijah ne bi seznanil z razlogi za razrešitev. Številke predloga osnutka predloga zakona o nepremičninah pa so sicer prišle v javnost po tem, ko ga je ministrstvo posredovalo kabinetu predsednika vlade, koalicijskim strankam in članom projektnega sveta, ki naj bi se do njega opredelili strokovno, in to še pred politično obravnavo. (STA)

Ne spreglejte