SiolNET. Novice Slovenija
1,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikati bi 972 milijonov, vlada naj bi ponujala 234 milijonov evrov

1,89

termometer

Stavka sindikatov javnega sektorja.
Foto: Bojan Puhek

Vlada je sindikatom javnega sektorja danes predstavila svoj predlog za rešitev stavkovnih zahtev. Njena ponudba naj bi bila vredna 234 milijonov evrov, kar bi realizirali v treh letih. Sindikalne zahteve ta znesek precej presegajo, po vladnih ocenah naj bi bile vredne 972 milijonov evrov.

Sindikati so do ponedeljka vladi poslali svoje videnje, kaj so spomladi dogovorili s prejšnjo vlado, in tistega, o čemer se še želijo uskladiti. Po vladnih ocenah pa naj bi bile njihove zahteve vredne 972 milijonov evrov.

Vlada naj bi bila na današnjem srečanju, ki še poteka, pripravljena ponuditi manj. Po vladnem predlogu naj bi na istem ostali zaposleni do 26. plačnega razreda in pooblaščene uradne osebe, ki so bile v spremembe plač vključene v prvem delu odprave plačnih anomalij lani. Zaposlenim nad 26. plačnim razredom naj bi dvignili plače za dva plačna razreda, razen skupini I (agencije, skladi), ki naj bi bili deležni dviga za en plačni razred.

Za tri plačne razrede pa naj bi dvignili plače tistim z magisterijem znanosti, specializacijo po univerzitetni izobrazbi (oboje po prejšnjih programih) ter doktoratom znanosti. Iz zvišanja pa naj bi izvzeli zdravnike, ki so dosegli ločen dogovor z vlado, funkcionarje, direktorje in ravnatelje.

Za en plačni razred bi dvignili s 1. januarjem

Vlada naj bi predlagala postopno realizacijo dvigov, in sicer en plačni razred s 1. januarjem 2019, drugega s 1. januarjem 2020 in tretjega s 1. januarjem 2021.

En plačni razred višje naj bi bili za čas opravljanja te funkcije uvrščeni tudi razredniki v šolah. Ta del bi stopil v veljavo s 1. januarjem 2021, enako velja za širitev kariernega razpona v vzgoji in izobraževanju.

V zameno pa naj bi vlada predlagala tudi, da ukrep zamika pravice do izplačila napredovanj z aprila na december, ki bi prihodnje leto prenehal veljati, postane trajen. Delovna uspešnost pa naj bi se po vladnem predlogu odmrznila s 1. oktobrom 2020, in ne s 1. januarjem 2019.

Vlada pričakuje, da bi bile s sklenitvijo stavkovnih sporazumov izpolnjene vse njene obveznosti iz naslova odprave anomalij in primerljivosti z zdravniki.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin