Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2018,
13.01

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

6

Natisni članek

stavka policija vlada javni sektor

Ponedeljek, 19. 11. 2018, 13.01

5 let, 5 mesecev

Policisti počasi in temeljito pregledujejo tovornjake. Nastale so dolge kolone. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

6

Policisti z današnjim dnem zaostrujejo svoje stavkovne aktivnosti, in sicer tako, da na mednarodnih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledujejo tovorna vozila. Na obeh straneh državne meje tako že nastaja daljša kolona tovornih vozil, je povedal policijski sindikalist Radivoj Uroševič.

Od petka, ko sta Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije napovedala zaostritev stavke, niso prejeli niti vabila niti konkretnega vladnega besedila oziroma protipredloga na svoje stavkovne zahteve, je na mejnem prehodu Obrežje pojasnil Radivoj Uroševič, ki vodi Policijski sindikat Slovenije. Policisti stavko zato nadaljujejo, podobne zaostritve bodo nadaljevali tudi drugje ter pri drugih oblikah policijskega dela, je poudaril.

policija
Novice Policija zaostruje stavko: Dovolj imamo arogance in praznih besed #video

Stavka se je začela ob 8. uri

Zaostrene sindikalne aktivnosti na Obrežju in Gruškovju so policisti začeli ob 8. uri in jih bodo nadaljevali, dokler bo stavkajoča straža menila, da s tem stavkajočih policistov in drugih državljanov, ki prestopajo državno mejo, ne obremenjujejo preveč.

Uroševič je presodil, da pri pogajanjih z vladno pogajalsko skupino do zdaj niso dosegli še ničesar. Uspelo jim je le raztolmačiti svoje stavkovne zahteve vladni pogajalski skupini. Ob tem je Uroševič pripomnil, da "te sicer razumejo vsi, razen očitno vladne pogajalske skupine", ki še vedno ne najde konkretnih rešitev glede zahtev policistov. V policijskih sindikatih odziv vlade pričakujejo še ta teden.

Upravna enota
Novice Kaj za stranke pomeni stavka na upravni enoti Ljubljana #video

Vladi sporočajo, naj sede za mizo z njimi in "neha saditi rožice"

Generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Sebastjan Korošec je glede danes uvedenih stavkovnih ukrepov pojasnil, da policisti na meji temeljiteje in počasneje kot običajno pregledujejo tovorna vozila. Na vprašanje, kako bi lahko stopnjevali pritisk, je odgovoril, da je nabor ukrepov velik in da je vse možno.

Policisti vladi z zaostritvijo stavke sporočajo, naj z njimi sede za skupno mizo in "neha saditi rožice". Korošec je ob tem poudaril, da si policisti želijo, da bi zadeve čim prej rešili in da se stavka lahko konča. Stavka policistov se je začela 1. oktobra. Policijska sindikata med drugim zahtevata ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev.

Stavka sindikatov javnega sektorja.
Novice Sviz skrajšal decembrsko stavko #video

S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.

Obenem zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah ter odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.

Vodstvo policije za čimprejšnji dogovor med vlado in sindikati

Ob zaostritvi stavke na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje vodstvo policije pogajalce medtem poziva, da z največjo mero konstruktivnosti nadaljujejo pogajanja s ciljem čim prejšnjega oblikovanja sprejemljivega kompromisnega predloga. Tako bo delo v policiji lahko spet nemoteno steklo, so sporočili z vrha policije, kjer sicer policiste podpirajo. 

"Slovenija se lahko pohvali z visoko stopnjo varnosti, kar je vrednota, ki jo moramo kot družba skrbno negovati in zaradi katere ne smemo dopustiti, da bi se razmere zaradi nerešenih vprašanj poslabšale," so zapisali v odzivu na današnje zaostrovanje stavkovnih aktivnostih. V nadaljevanju so poudarili, da imajo veliko zaslugo za to, da ljudje živijo v varnem okolju, prav policisti, ki dan za dnem s požrtvovalnim delom služijo ljudem in se učinkovito spopadajo s še tako zahtevnimi varnostnimi izzivi.

Zaradi narave policijskega dela, ki je daleč od pisarniškega udobja, in zahtevnosti poklica, ne nazadnje pa tudi učinkovitosti, vodstvo policije podpira zahteve policijskih sindikatov za boljše vrednotenje policijskega dela. Le z vzpostavijo ustreznega plačila tega poklica bo mogoče tudi v prihodnje zagotavljati varnost z zadostnim številom policistov, z ljudmi, ki bodo z veseljem opravljali svoj poklic in od tega lahko tudi dostojno živeli, so še navedli na policiji.

Ne spreglejte