SiolNET. Novice Slovenija
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj za stranke pomeni stavka na upravni enoti Ljubljana #video

0,64

termometer

Zaposleni na okencih ljubljanske upravne enote so danes začeli stavko. Delo so končali ob koncu uradnih ur, ob 18. uri, ne glede na število čakajočih. Predstavniki sindikata delavcev, vodstva upravne enote in ministrstva za javno upravo bodo pogovore nadaljevali v četrtek. Možnih ukrepov rešitev za zdaj še ne želijo predstavljati javnosti.

Po današnjem srečanju sindikata, vodstva upravne enote in ministrstva je predsednik sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragan Stanković s predstavljenimi predlogi seznanil svoje sodelavce na Tobačni, ki so se odločili, da bodo danes ne glede na predstavljeno stavkali. Delo so tako zaključili ob koncu uradnih ur, torej ob 18. uri.

Na spletni strani sektorja za upravne notranje zadeve je bilo sicer ob 17.40 razvidno, da je na storitve čakalo še okoli 20 strank za ureditev dokumentov in 30 strank na oddelku za tujce. Nekaj po 18. uri pa je na oddelku za tujce še vedno čakalo 16 oseb.

Upravna enota Novice Stavka na ljubljanski upravni enoti: končali bodo po koncu uradnih ur

Zaposleni na upravni enoti Tobačna bodo stavkali po preteku uradnih ur tudi v torek, ko so uradne ure do 18. ure, in v sredo, ko so okenca odprta do 19. ure. "V kolikor bodo na napovedanem sestanku s predstavniki upravne enote Ljubljana in ministrstva ta četrtek podani konkretizirani predlogi, ki bodo kazali na razrešitev težav zaposlenih, bo sindikat pretehtal možnost začasne zamrznitve stavke in o tem obvestil vodstvo upravne enote ter javnost," so sporočili iz Sindikata državnih organov Slovenije.

"Naša zahteva je samo ena - zagotovitev takšnih pogojev, da bomo zaposleni na upravni enoti Ljubljana normalno odhajali domov," je v izjavi za medije po srečanju poudaril Stanković.

Na delovnem mestu morajo ostati tudi več ur po koncu delovnega časa

Zaposleni na okencih morajo namreč zaradi velikega navala strank predvsem v zadnjih mesecih na delovnem mestu ostati tudi več ur po koncu delovnega časa, saj morajo obravnavati vse stranke, ki jih obiščejo v času uradnih ur. Podlaga za to je v uredbi o upravnem poslovanju, ki jo pripravlja ministrstvo za javno upravo.

služba jeza prepir Posel danes Ali zaposleni lahko zavrnejo šefa, ki zahteva nadurno delo?

Tako on kot tudi načelnik ljubljanske upravne enote Lovro Lončar nista želela govoriti o konkretnih ukrepih za težavne razmere na Tobačni. Lončar je pojasnil, da želijo nastalo situacijo razrešiti z razumevanjem zaposlenih in v skladu s pričakovanji strank.

Današnjega srečanja se je po Stankovićevih besedah udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved.

Dodatek znaša 20 evrov

Kot so opozorili v sindikatu, delavcem na upravni enoti nadurno delo sicer ni niti odrejeno niti priznano. Do 20 nadur na mesec jim priznajo kot navadne ure, presežek nadur pa lahko porabijo le kot proste ure. Zaposleni na okencih sicer v najbolj kritičnih mesecih občasno prejemajo dodatek za povečan obseg dela, ki pa znaša okoli 20 evrov.

V sindikatu za težave krivijo državo, ki je v zadnjih letih naprtila upravnim enotam celo vrsto novih upravnih nalog, ob tem pa je pri skoraj vseh postopkih ukinila krajevno pristojnost, kar pomeni, da lahko v Tobačni poleg prebivalcev Ljubljane urejajo zadeve tudi ljudje z drugih območij. Dodaten razlog za pretiran obisk je v tem, da je upravna enota Ljubljana edina v Sloveniji, ki ima uradne ure od ponedeljka do četrtka tudi popoldne. Kadrovskih, prostorskih in materialnih težav, ki so s tem nastale, pa država ni odpravila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin