Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
12.51

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Natisni članek

upravna enota stavka

Petek, 9. 11. 2018, 12.51

5 let, 5 mesecev

Stavka na ljubljanski upravni enoti: končali bodo po koncu uradnih ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Upravna enota | Foto STA

Foto: STA

Predstavniki sindikata delavcev ljubljanske upravne enote se bodo pred začetkom za ponedeljek napovedane stavke še srečali z vodstvom upravne enote in predstavniki ministrstva za javno upravo. Zaposleni, ki zaradi velikega navala strank v službi ostajajo tudi več ur po koncu delovnega dne, so kritični do take ureditve delovnega časa.

Uradniki na okencih morajo namreč obravnavati vse stranke, ki jih obiščejo v času uradnih ur. Podlaga za to je uredba o upravnem poslovanju, ki jo pripravlja ministrstvo za javno upravo, po besedah predsednika sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragana Stankovića pa so jo "postavili na piedestal nad vse preostale zakone, na primer nad zakon o delovnih razmerjih".

V najbolj obremenjenih mesecih za večji obseg dela dodatek pri plačilu

Kot je Stanković pojasnil v izjavi za medije, te ure delodajalec beleži kot izredno prisotnost na delovnem mestu in niso izplačane, presežek nadur pa lahko porabijo le kot proste ure. O tem vprašanju je Sindikat državnih organov Slovenije julija poslal prijavo inšpektoratu za delo, na poročilo še čakajo.

Načelnik ljubljanske upravne enote Lovro Lončar je poudaril, da so vse ure po koncu uradnih ur evidentirane, v okviru razpoložljivih finančnih sredstev pa zaposlenim v najbolj obremenjenih mesecih izplačajo dodatek za povečan obseg dela. To je potrdil tudi Stanković, a poudaril, da to niso redna izplačila.

Stavka sindikatov javnega sektorja.
Novice Sviz skrajšal decembrsko stavko #video

Lončar je poudaril, da razumejo zaposlene, saj se s povečanim številom strank na upravni enoti srečujejo že dlje časa. Za reševanje so sicer sprejeli tudi nekaj ukrepov, kot so predodelovanje zadev in preusmerjanje strank na druge upravne enote, govorili pa so tudi o drugih sistemskih ukrepih, ki po njegovih besedah niso v pristojnosti upravne enote.

Na ministrstvu so zapisali, da je nastala situacija v pristojnosti načelnika upravne enote in se primarno rešuje z dogovori s predstavniki sindikata. Pri rešitvi nastalega položaja intenzivno sodeluje tudi ministrstvo pri zagotovitvi finančnih, kadrovskih (tudi s povečanjem števila zaposlenih), organizacijskih ter delovno pravnih pogojev za normalizacijo poslovanja.

zdravstvo
Novice Vlada ponudila višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo

Prepoznavajo, da ima upravna enota Ljubljana kot najbolj naseljeno območje v državi določene posebnosti, ki so podlaga za drugačno urejanje uradnih ur in delovnega časa uslužbencev na okencih, na katerih se posluje s strankami neposredno.

Lončar verjame v dogovor, ki bo sprejemljiv za vse

"Ukrepi za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih na uprave enote Ljubljana in obvladovanje izrednega povečanja strank na določenih področjih dela, zlasti na področju obravnave tujcev, se uvajajo in se bodo uvajali v dogovoru z vodstvom upravne enote in ob sprotnem obveščanju zaposlenih ter obveščanju javnosti," so zapisali.

Branimir Štrukelj
Novice Pogajanja s Svizom brez napredka

Kot so pojasnili, so ukrepi lahko tako organizacijske kot delovnopravne narave, na primer preusmerjanje strank na druge upravne enote, ustrezno nagrajevanje povečanih obremenitev in dela dlje od delovnega časa zaposlenih, kot skrajni ukrep tudi možnost spremljanja števila strank, ki jih je še mogoče dnevno obravnavati ali obravnavati v določenem časovnem obdobju.

sodišče kladivo
Novice Vlada po dveh urah prekinila pogajanja s Svizom #video

V ponedeljek bodo stavko začeli tako, da bodo zaposleni delo končali takoj po uradnih urah, ne glede na število čakajočih. "Stranke so se navadile, da bodo morale biti obravnavane, tudi če pridejo minuto do konca uradnih ur, ne glede na to, ali za nas zaposlene to pomeni delo do desetih zvečer," je bil še kritičen Stanković. Delo v času uradnih ur bo sicer nemoteno.

V primeru neodzivnosti vodstva upravne enote in ministrstva bodo zaposleni aktivnosti zaostrili do te mere, da se bo delo na okencih upravne enote popolnoma ustavilo, so sporočili iz Sindikata državnih organov Slovenije.

Lončar je sicer prepričan, da bodo dosegli dogovor, ki bo sprejemljiv za vse. "Prepustimo zadevo ponedeljkovim pogovorom in takrat bomo videli, kateri ukrepi so izvedljivi in mogoči," pa je komentiral morebitne rešitve.

Ne spreglejte