Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
14.52

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

zdravstvo sindikati javnega sektorja plača

Petek, 9. 11. 2018, 14.52

5 let, 5 mesecev

Vlada ponudila višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
zdravstvo | Foto STA

Foto: STA

Vladni pogajalci so se danes ločeno pogajali s sindikati javnega sektorja. Kot prvi so za pogajalsko mizo sedli predstavniki dveh zdravstvenih sindikatov, ki so ob dvigu plač zahtevali tudi višje dodatke za delo v neugodnem času. In prav pri zadnjem jim je vlada prišla naproti ter ponudila višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. Vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar je današnja pogajanja ocenil kot naporna. 

Po Pogačarjevih besedah so danes potekala klasična pogajanja z izmenjavo obrazložitev posameznih predlogov. "Relativno sem optimističen," je dejal vodja vladne pogajalske skupine in dodal, da so naredili korak naprej. Nov krog pogajanj jih čaka v torek. 

Soglasja s sindikati še niso dosegli

Vlada je v četrtek nekoliko dopolnila mandat svoji pogajalski skupini. Medtem ko so se na vladni strani doslej želeli s sindikati najprej dogovoriti o plačah in šele nato o zahtevah, ki so vezane na druge prejemke iz delovnega razmerja, so imeli vladni pogajalci zdaj mandat, da se o vsem pogajajo hkrati, torej tudi na primer o jubilejnih nagradah in dodatkih.

Branimir Štrukelj
Novice Pogajanja s Svizom brez napredka

"Ta mandat nam omogoča, da posameznim poklicnim skupinam, ki delajo v drugačnih, težjih pogojih dela, to na nek način vendarle priznamo tudi s plačilom, kar je ne nazadnje tudi prav," je pred začetkom današnjih pogajanj s sindikatom zdravstva in socialnega varstva ter sindikatom delavcev v zdravstveni negi pojasnil vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar.

Ivan Radan
Novice Zdravnik Ivan Radan oproščen uboja bolnikov #video

Po pogajanjih je povedal, da je vlada prisluhnila argumentom sindikatov in ponudila bistveno višje dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. "Menim, da smo s tem ne samo poslušali, ampak tudi prisluhnili opozorilom o težkih delovnih pogojih," je ocenil Pogačar in dodal, da bi višji dodatki veljali za vse v javnem sektorju, ki delajo v takšnih pogojih.

Soglasja s sindikati sicer še niso dosegli. Pogačar, ki ni razkril, za koliko bi omenjene tri dodatke zvišali, pa meni, da so na dobri poti. Znova se bodo srečali v torek.

Sindikata zahtevata boljše plačilo tudi za popoldansko izmeno

Po besedah predsednika sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča so sicer še precej oddaljeni. Kot bistveno je ocenil, da so se začeli pogajati o konkretnih zahtevah in se je vlada do njih opredelila. Sam pa je zmeren optimist.

So pa po njegovih besedah tudi na sindikalni strani danes izrazili pripravljenost, da svoje zahteve pri nekaterih dodatkih znižajo za deset odstotkov. Ob omenjenih dodatkih za nočno, nedeljsko in praznično delo sicer sindikata zahtevata boljše plačilo, na primer tudi za popoldansko izmeno, delo v deljenem delovnem času, neenakomerno razporeditev časa in delo prek polnega delovnega časa.

Operacija bolnica bolnik
Novice Poteza zavarovalnic, ki jasno kaže, da je javno zdravstvo v krizi

"Mi z dodatki pravzaprav urejamo organizacijo dela. Če se nekaj podraži, potem bo delodajalec premislil, ali bo delavcu odredil delo, če ni nujno," je navedel Vukadinovič.

Še naprej pa se vladna in sindikalna stran razhajata pri dvigih plač. Medtem ko je vladna stran za tiste do 26. plačnega razreda v dosedanjih pogajanjih pristala na dvig za en plačni razred, zdravstvena sindikata zanje zahtevata dvig za dva plačna razreda.

Ivan Radan
Novice Sodišče bo izreklo sodbo nekdanjemu zdravniku na nevrološki kliniki Radanu

Vukadinovič je ob prihodu na današnja pogajanja opozoril, da bi minimalno plačo po njenem zvišanju v resnici prejemale tudi srednje medicinske sestre. Po drugi strani pa je Pogačar med drugim dejal, da so osnovne plače srednjih medicinskih sester v zadnjih treh letih zrasle za deset odstotkov, povprečne plače pa za 13 odstotkov.

Ob splošnih dvigih pa želijo po Vukadinovičevih besedah urediti tudi primerno vrednotenje na posameznih delovnih mestih, kjer se je z razvojem precej povečala zahtevnost. Kot primer je navedel inženirje protetike v Soči, ki danes delajo najzahtevnejše proteze.

Ne spreglejte